Går du i seng med problemkemi ?

Kemi2

 

Sovemiljøet er et godt sted at prioritere rene materialer og undgå problematiske kemiske stoffer. Især børn tilbringer nemlig mange timer i sengen uden (så meget) tøj på i direkte kontakt med sengetøjet og med dyyyyybe vejrtrækninger …

Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com


Madras

Vælg først og fremmest en madras med god kemi – også top- og rullemadras. En madras kan jo ikke vaskes før brug, og den kan indeholde problematiske kemiske stoffer, især formaldehyd, flammehæmmere og fluorstoffer. Lad en ny madras afgasse udendørs eller længe i et rum for sig med åbent vindue, evt. et par dage med maks. varme på, hvis den stadig lugter.
Set med kemikritiske briller er en madras med miljømærket Svanen det bedste valg. Derefter er miljømærket Blomsten og Ikea meget tæt på hinanden.

Det mest bæredygtige valg er en madras af naturlige materialer som kapok, uld, hestehår, kokosfibre, naturlatex og økologisk bomuld.

Kemien i madrassen kan i kontakt med sved danne giftige dampe, som er tungere end luften og derved bliver tæt ved kroppen under søvnen. Det kan derfor være en fordel med en top- og/eller rullemadras for at beskytte madrassen. En anden god idé er at indkapsle madrassen med madrasomslag. Læg gerne et på hver side af madrassen. Vask omslaget et par gange inden brug.

En madras samler mange husstøvmider og kan danne grobund for vækst af skimmelsvampe. Undgå derfor at købe en brugt madras. Der er også risiko for væggelus, og en gammel madras kan stadig afgasse kedelig kemi.

Dyne og pude                  

Jeg anbefaler dyner og puder med (helst økologisk) fyld af kapok, dun eller bomuld. Et optimalt valg er produkter, som både er svanemærkede, med GOTS-certificeret økologisk betræk, med dun fra økologisk fjerkræ og anbefalet af Dyrenes Beskyttelse. Undgå dyner med fyld af plantefibre, hvis de er behandlet med olieekstrakter, da de kan være potentielle allergener. Vask nye dyner og puder inden brug. For at forebygge allergi bør dyner og puder vaskes ved mindst 60 grader. Undgå derfor uld eller silke, som ikke kan tåle høj varme.

Du kan arve dyner og puder, hvis du kender deres historie. Gamle dyner og puder, som er jordslåede eller har en dårlig lugt, smider du ud med hård hånd. Hvis det kniber med budgettet til sovemiljøet, så er madrassen vigtigere end dynen, da madrassen jo ikke kan vaskes.

Sengetøj

Udvalget af sengetøj og lagner i økologisk bomuld er efterhånden ret stort. Det sundeste og grønneste valg er certificeret økologisk bomuld, fx med certifikaterne GOTS eller IVN. Så ved du, at hele processen fra mark til seng er så ren og grøn som muligt, og at fibrene er økologisk dyrkede. Certifikaterne garanterer også, at de anvendte tekstilfarver er uden skadelig kemi. At købe brugt eller arve er heller ikke tosset, både set med sundheds-, penge- og miljøbriller. Husk for øvrigt at vaske nyt sengetøj, ligesom alle andre tekstiler, et par gange før brug, især hvis det er med print eller mørke farver.

Vasketip

Vask dyner og puder, når børnepengene kommer. Det sker jo fire gange årligt. Vask på minimum 60 grader med enzymfrit vaskemiddel, dvs. uldvaskemiddel. Vælg gerne noget med både Svane- og Allergimærket – det finder du i mange supermarkeder. Sørg for at tumble dyner og puder helt tørre.

Sengeramme

Det mest optimale er en svanemærket seng, dernæst sengerammer af FSC-mærket træ, men det er svært at opstøve og kan være meget dyrt. Metal er også̊ okay. En ny seng bør afdampe før brug. Det er vigtigere at prioritere madrassen end sengerammen.

Der er risiko for væggelus i en brugt seng. Men hvis du er heldig at kende nogen, som du kan arve fra eller købe af, så er det den mest optimale løsning. Ubehandlet træ er bedre end malet træ. Hvis du maler en brugt træseng, er der ingen gevinst i forhold til sundhed. Gravide bør i øvrigt slet ikke male.

Luftigt tip

Det batter ikke så meget, at madras og sengetekstiler er tip-top økologiske, hvis du ikke sørger for et godt indeklima i soveværelset. Det er derfor vigtigt at lufte ud mindst to gange dagligt med gennemtræk – bare fem minutter. Sov med åben dør og gerne med åbent vindue. Soveværelset bør støvsuges mindst en gang om ugen. I et for koldt og fugtigt soveværelse er der risiko for udvikling af skimmelsvamp. Så hold soveværelset tørt og lunt nok. 

Om Rose Maimonide       

Rose Maimonide hjælper børnefamilier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses onlineunivers Grøn Stue får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt til din bæredygtige hverdag. Du finder bl.a. en omfattende shoppeguide om kemifri dåsemad. Se mere på rosemaimonide.com 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *