Fiskeolie mod lungeinflammation

Fiskeolie-lunger

 

Forskning viser, at stof i fiskeolie beskytter mod lungeinflammation

DHA, den ene af de to livsvigtige omega-3-fedtsyrer i fiskeolie, har vist at kunne dæmpe den inflammation, man ser i lungevævet hos personer med interstitiel lungesygdom, også kaldet lungefibrose.

Af Bjørn Falck Madsen

Normalt forbinder vi et øget indtag af de livsvigtige omega-3-fedtsyrer med sundere hjerte og kredsløb samt en gunstig indvirkning på syn og hjerneudvikling, men nu har forskere også fundet en hidtil ukendt beskyttende effekt af DHA (dokosa-hexaensyre), som er den ene af de to fedtsyrer. Folk med højere blodindhold af DHA har mindre risiko for at blive hospitalsindlagt som følge af interstitiel lungesygdom (lungefibrose), viser en stor kohort-undersøgelse.

DHA er antiinflammatorisk

Forskningen er offentliggjort i American Journal of Epidemiology og viser helt konkret, at den gavnlige effekt af DHA skyldes antiinflammatoriske egenskaber. Den omfattende undersøgelse, som indbefatter data på over 10.000 deltagere, hentet fra forskellige amerikanske befolkningsundersøgelser, dokumenterer, at jo højere DHA-indholdet i blodet er, desto mindre grad af inflammation vil der være i lungevævet. Det er netop, når inflammationsgraden i lungerne stiger, at personer med denne type lungesygdom risikerer at blive indlagt.

Fiskeoliekapsler kan være et godt alternativ

Det er vigtigt at inkludere fede fisk i sin daglige kost, da de er den bedste kilde til omega-3-fedtsyrer. Det er dog ikke alle, der kan lide fisk, og så kan et fiskeolietilskud være en rigtig god løsning. Man har lavet undersøgelser, hvor man sammenligner de sundhedsgavnlige virkninger af henholdsvis frisk fisk og fiskeoliekapsler. I et finsk forsøg, hvor forskere fra Universitet i Kuopio gav halvdelen af forsøgspersonerne fiskeoliepræparatet Bio-Marin Plus og den anden halvdel blev bedt om at spise fire til fem ugentlige fiskemåltider, observerede man, at både fiskeoliekapslerne og fisk på middagsbordet effektivt sænkede blodets triglycerid-indhold.

Kilde:

  • American Journal of Epidemiology, august 2020
  • “Associations of Omega-3 Fatty acids with Interstitial Lung Disease and Lung Imaging Abnormalities Among Adults”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *