Når en simpel forkølelse bliver til bihulebetændelse

Bihuler

 

En ud af mange årsager til, at jeg blev biopat i det gode år 1984, var mit forkølede liv.

Gennem barndommen vekslede jeg mellem alt fra blærebetændelser, underlivsbetændelser, bihulebetændelser og tarmkatar. Ingen så nogen sammenhænge, og da jeg røg på Grindsted Sygehus som 18-årig med ondt i maven, og ingen spurgte, hvad jeg egentlig havde spist, så kørte jeg hjem igen. Til kollektivet i Billund på min udborede Puch Maxi.

Og så kørte jeg ad en helt anden sti end hospitalsvejen …

Af Marianne Palm

Nu skal denne lille artikel ikke handle om tarmkatar og om, hvordan jeg på Grindsted Gymnasiums HF levede af spaghetti – og kun spaghetti – i de 14 dage, jeg lavede anden års opgave. Den skal handle om, at jeg i årene før mit udbrud af tarmkatar havde vandret fra næselæge til næselæge for at blive udboret med diverse instrumenter, hvor de forsøgte at få has på min bihulebetændelse.

Lad mig takke jer alle. Både tarmlæger og næselæger, for undersøgelserne var skrækkelige for en kun 18-årig, og det fik min hjerne til at tænke i nye baner.

Hvorfor får man bihulebetændelse? Var det bare at undgå at blive forkølet? Eller kunne der være nogle andre mekanismer, som de danske læger ikke havde opdaget?

Ach du lieber Augustin. Jeg kunne ikke tysk dengang, det kan jeg stadigvæk ikke, men det gik op for mig, at lige nede på den anden side af grænsen boede der læger, som ligesom mig tænkte lidt anderledes på hele sundhedsfænomenet end her i den lokale andedam. De så, hvordan gammelkendte lægeurter kunne gøre en forskel, de så, hvordan bl.a. C-vitamin var vigtig for immunsystemet, og de så også, at det immervæk er lettere at forebygge end at forsøge at helbrede.

Klog blev jeg af skade. Jeg opdagede, at mælkeprodukter gjorde både bihulebetændelser og tarmkatarer værre, jeg opdagede også, at jeg spiste alt for lidt mad som vegetar. Godt nok fik vi grøntsager og korn i vores kollektiv, men vi fik også masser af yoghurt og oste. Da de blev droppet, manglede der ligesom noget på tallerkenen.

Krydderier brugte man mest i boller med karry, en ret, min lillesøster altid skulle have på sin fødselsdag, og lige så meget som jeg elsker hende, lige så lidt kunne jeg lide de der kogte kødboller i gul sovs. Der gik derfor år og dag før jeg opdagede, hvad krydderier kunne gøre for kroppen. Lige bortset fra pebermynteolien, som jeg flittigt brugte i dampbade, når de smertende bihuler ødelagde min dagligdag.

Alt imens jeg aldrig fik lært tysk i Grindsted og flyttede tilbage til København, blev der udviklet fine naturlægemidler i Tyskland. De kiggede gerne længe på støvede urterecepter skabt af de gamle munke, de kiggede gerne efter nye metoder. Og ikke mindst: De turde tænke ud af boksen, de turde sige til deres patienter: Denne gamle urterecept har virket i hundredvis af år. Prøv det! For vi har jo set, at dine bihuler ikke er fortættede af andet end infektion, så hvis det virker, så virker det.

I dag er det 38 år siden, jeg fandt vej gennem mine bihuler og min tarmkatar. Og her er den gyldne recept skabt af erfaringer, skabt af de grundige tyskere blandet med moderne biopati.

  • Undgå mælk, hvis du er forkølet eller danner slim andre steder, fx ved en slimet hoste og bihulebetændelse
  • Forebyg den næste bihulebetændelse med Sinux, et naturlægemiddel fra Midsona, skabt i Tyskland af modige munke og dygtige læger.
  • Tag varme fodbade så ofte som muligt. Hæld krydderier i, det er egentlig ligegyldigt hvilke, bare de er stærke. Chili og sennep (!) kan være en mulighed sammen med min lillesøsters karryblanding.
  • Puds næsen forsigtigt, og undgå at snøfte snottet op i de små bihuler.
  • Køb pebermynteolie, og dryp et par dråber i en skål med meget varmt vand, hold hovedet ind over med et håndklæde over. (Absolut uegnet for børn!)
  • Tjek ”ingefæromslag og luftvejscocktail” på sund-forskning.dk (især egnet for voksne)Spis vitaminer og mineraler som tilskud hele året, og fokuser især på A-C-D-vitaminer samt zink og silicium. Du behøver ikke at tage dem hver for sig, undtagen C og D. 1500 mg C-vitamin og gerne 80 mcg D-vitamin i hele vinterperioden. Begge vitaminer støtter dit immunforsvar, og en samlet multivitaminpille er nødvendig for de fleste med skrøbelige slimhinder og et sart immunforsvar.
  • Spis masser af farverige grøntsager og frugter, spis nødder og fuldkorn. Brug mælkeprodukter med måde i perioder uden slim, og undgå alt muligt IKKE-MAD.


De gamle munkes recept

Set med moderne øjne kan det være svært at få øje på, hvorfor lige netop disse urter i Sinux er valgt i klostrene til at forebygge eller lindre en bihulebetændelse. Nogle af planterne virker dog virushæmmende, mens andre trækker slimhinderne sammen, så infektionen er lettere at få pustet ud. Men prøv det!

Gentiana lutea (gul ensian), Primulae flos cum calycibus. (en primulaart), Rumex crispus (skræppekruse), Sambucus nigra (hyldebær) og Verbena officinalis (jernurt) er sammen en stærk kombination til de små bihuler. Vel at mærke, når de er skabt i en ekstraktion som i det tyske naturlægemiddel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *