En helsepakke til ledsmerter og slidgigt

 

Du har ondt i ryg og nakke. Eller smerter i dine knæ, hofter, skuldre, albuer eller håndled. Du har været til læge, og ja, der er inflammationer, og ja, der er begyndende slidgigt. Du har ikke lyst til at anvende smertestillende medicin, som irriterer lever, mavesæk og tarme. Men du vil gerne gøre noget ekstra for dine led, muskler og sener, og du vil også af med smerterne. Træd et skridt nærmere, for urteforskere har sammen med phytoterapeuter fundet en mulig kur til dig.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2017

 

Du skal selvfølgelig røre dig, dyrke tilpas motion og spise inflammationshæmmende kost. Og så skal du selvfølgelig have et af de bedste kosttilskud til dine led.

Dem findes der flere af, og her har redaktionen sat fokus på en helsepakke, hvor du finder ingefær, brændenælde og djævleklo i en særlig blanding. Ikke hvilken som helst blanding, men tørekstrakter med fokus på forskningen, og hvordan vi kan gøre meget mere for at få sunde led. Den brusk, der er forsvundet, kan vi ikke gøre så meget ved, men vi kan sørge for at bevare elasticiteten og bevægeligheden ved at tilføre stoffer, der hæmmer inflammationerne i og omkring leddet. Og det giver færre smerter, mere energi og et bedre humør.

Hvor man tidligere mente, at djævleklo med sit meget smukkere botaniske navn, Harpagophytum procumbens, mest var til dårlige rygge, har man nu også ved hjælp af forskningen set en gunstig virkning på vores led. Det er bl.a. ved at styrke de stoffer, der skal sørge for en god bruskdannelse og sørge for en god transport ind og ud af leddet. Ved at højne niveauet af glycosaminglycaner og ved at stimule chonfrocytternes produktion af hyaluronsyre skabes en forbedret til-stand i ledvæske og brusk. Det lyder indviklet, det er det også, men det betyder på almindelig dansk, at dine led får hjælp til at stoppe udviklingen af slidgigt og samtidig får hjælp til at reducere smerterne.

 

Brændenælden i ledtog med ingefæren

I en god blanding med den velkendte ingefær, som også er standardiseret til de aktive stoffer, de fleste efterhånden kender til ledsmerter, finder du også blade og stængler fra brændenælden. I gamle dage piskede man sig med de brændende blade, og ingen tvivl om, at det satte gang i blodcirkulationen, så ”snavs og urenheder kunne bortledes”, og ingen tvivl om, at den øgede blodgennemstrømning til led og muskler har skabt en bedring af inflammationerne i det piskede område. I dag har brændenælden fundet vej til en blidere metode, hvor nogle af de aktive stoffer kan hjælpe med at bevare sunde knogler og styrke blodkar og kredsløb rundt i muskler og rundt om leddene.

 

Dejlig faglig forklaring på hvordan brusk dannes og vedligeholdes, finder du her.

http://denstoredanske.dk/Krop,_psyke_og_sundhed/Sundhedsvidenskab/Cellebiologi_og_almen_histologi/brusk

 

I Nanis produkt er den vildt indsamlede rod fra Kalahariørkenen. I 800 mg ekstrakt finder du 5 % harpagosider svarende til 40 mg, og det er netop den mængde aktive stoffer, der er brugt i studierne. ESCOP, som er de monografier, man i EU læner sig op ad, anbefaler 30-40 mg pr. dag.

 

Egenskaber

  • Inflammationshæmmende
  • Smertestillende
  • Bidrager til at gendanne ledmatrix ved at hæve niveauet af glycosaminoglycaner samt ved at stimulere chondro-cytternes produktion af hyaluronsyre (del af ledmatrix)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *