Tips til foder og valgmuligheder
Af Charlotte Dinesen – butiksejer & madnørd
Vi er, hvad vi spiser, og det gælder naturligvis også vores bedste ven. Hvorfor lever nogle et langt liv på samme “kedelige” foder i årevis, og andre kræver konstant variation eller bukker under med sarte maver og allergier?
I Den Grønne Pote har vi fokus på sund mad – fra tørfoder, vådfoder, frisk foder (barf), rå og tørrede kødben til godbidder. Vi ser dagligt, hvor varieret vores kæledyr spiser. Det er spændende at hjælpe med udfordringer og høre, hvad folk selv tilbereder af måltider eller “putter oven på” tørfoder.
Kræsen
Nogle kæledyr er kræsne (til stor frustration for ejeren), mens andre spiser alt. Nogle racer er småtspisende, og andre kræver ofte et foderskifte, da smag er altafgørende for dem. Som hovedregel er både hund og kat carnivore og foretrækker smagen af fedt og kød i forhold til planteproteiner. Tjek derfor, om kødprocenten er høj nok i tørfoderet. Lav smagstest, og prøv alle kategorier – fjerkræ, vildt, lam, okse, vildsvin (årets store hit), hest, kanin og forskellige fisk ud over laks. Prøv en anden olie end laks, som ofte er tilsat f.eks. kokos eller ørred.
Allergier
Der er flere forskellige slags allergier, og foderintolerance er en af dem. I Den Grønne Pote ser vi dagligt, at det største problem er, når de ikke vil spise dyrlægens anbefalede foder. Hvad gør man så? Undgå kylling og okse, som ofte er synderen. Prøv at skifte til en ny single proteinkilde: vildsvin, vildt, and, hest, kanin. Husk også at give det samme protein i godbidder og tyggesnacks.
Tørfoder & vådfoder
Kig på ingredienslisten, og hvad du skal have fokus på. Vær opmærksom på fyld, biprodukter og unødig kemi. Drop sukkerroe pulp/trævl, majsmel, rismel, hvede, stivelsesholdige produkter (hvide ris, soya), animalske & vegetabilske biprodukter, smagsforstærkere, tilsætningsstoffer og konserveringsmidler.
Kødindhold: Tørfoder min. 50 pct. kød. Vådfoder helst min. 90 pct. Er det fra fersk kød, “kødmel” eller “kød af animalsk oprindelse”?
Korn og stivelse: Majsmel, rismel og hvedemel som hovedingrediens er ikke nærende, så vælg et produkt med kartofter, søde kartofler, havre eller brune ris.
Fyld og fibre: Roepulp og roesnitter er “fibre” fra sukkerroe og kan gøre hund og kat sukkerafhængige, så de ikke vil spise et “naturligt” foder.
Grønt: Grønt og frugt er godt – tjek hvilke, og hvor meget der er i.
Konserveringsmidler: Foder konserveret med E-vitamin holder maks. to år. Vær opmærksom, hvis det holder +4 år eller er konserveret med bha/bht (kan være hormonforstyrrende).
Tørfoder – med insekter (kun til hunde)
Vores fokus i verden er bæredygtighed, og her kommer insektprotein fra den sorte soldaterfluelarve ind i billedet. Den er nem at producere, letfordøjelig, næringsrig og en bærekraftig kilde til protein. Den Grønne Pote har solgt det i mange år. Men da larven ikke “fylder” meget i posen, kræver det meget stivelse og grøntsager. Hvis hunden ikke kan lide grøntsager, er det et problem, men værd at prøve, da soldaterfluelarver er med til at sænke verdens kødforbrug.
Tørfoder – vegetar
Vegetarisk tørfoder er “forsigtigt” ved at indtage verden, men der er mange holdninger. Mange laver selv mad med grønt, frugt og ris/kartofler som stivelse og linser som protein. Der skal tilsættes vitaminer, mineraler og en vegetabilsk olie. Ideen er rigtig god og fantastisk for klimaet, men da både hunde og katte er kødædere, er det ikke alle, der vil spise en plantebaseret diæt. Bliv evt. inspireret ved at google “vegan dogfood”, hvor mange udenlandske bloggere skriver om emnet.
Barf – råfodring
BARF betyder “Bones And Raw Food” og er Den Grønne Potes speciale. Et 100 pct. naturligt foder. BARF indeholder 70 pct. kødsaft, hvor tørfoder kræver 4 x vandindtag. For katteejere er det helt naturligt, at de spiser mus og fugle. Hunde er 99,8 pct. skabt som ulve – ikke uden på, men inden i og fysiologisk. Det betyder, at den måde, hvorpå foderet omsættes og den anatomiske opbygning af de indre organer, er lig med ulvens. Hundens fordøjelsessystem er derfor skabt til at spise kød og en smule grønt & bær (60/40). Så hvorfor ikke fodre med den mest naturlige kost, som de fra naturen er designet til at spise. Nemlig råt kød + brusk + indmad + ben + grønt. Barf sælges på frost, løst ellers som ”ready meals” på frost, med grønt, vitaminer & olie samt enkeltvis i fint og grofthakket.
Hvad sker der, når de spiser råt foder
Et stærkere immunforsvar og optimal energi. Allergier og hudirritationer kan forsvinde. Naturligt fedtlag i huden. Optimal pigmentering – flot, klar og skinnende pels. Kraftige knogler, stærke kløer. Mindre afføring pga. optimal optagelse af maden. Renere tænder – ingen dårlig ånde. Opnår korrekt og stabil vægt.
Spørg til kvalitet, og hvor kødet kommer fra
Er det dansk eller fra EU? Fritgående eller økologisk kød/grønt? Er kylling i saltlage? Det oksekød, der bruges, er ofte udskæringer, som vi ikke selv spiser (strube og halskød f.eks.), men som langtfra kan kaldes kødaffald.
Er du nysgerrig? Så lad os hjælpe. Læs mere på Dengrønnepote.dk