Optimale doseringer, terapeutiske doseringer eller bare en flad vitaminpille

Ældre mand - vitaminer

 

Egentlig skulle man tro, at langt de fleste vitamin- og mineralprodukter ligner hinanden til forveksling, og man skal da også være lidt af en ekspert for at kunne se forskel. Nogle gange er det fremstillingsmetoderne, fx fravalg af nogle tablethjælpestoffer, der adskiller et produkt fra et andet. Andre gange er det mængden af de enkelte vitaminer og mineraler.

Af Marianne Palm

Vi er gået helt tæt på Biosym, som sætter en ære i, at flest mulige produkter kan anvendes af veganere, og samtidig går op i optimale doseringer.

Det begreb må vi lige kigge nærmere på, og det bringer os hen til nogle af de udfordringer, vi har i vores samfund, når vi diskuterer sundhed. For bag begreberne, som komplementære behandlere ser dem, ligger måske nogle helt andre sygdomsforståelser, end hvad det mere officielle Danmark med Fødevarestyrelsen tænker. De er dog også gennem tiden blevet udfordret på deres ideer af EU, da man som medlem af den europæiske forening ønskede at harmonisere, så det var lettere at være borger – og producent – i Europa. Men senest kommer udfordringerne også fra de nordiske anbefalinger, og det blev faktisk til glæde for alle os, der tænker et mikrogram anderledes om sundhed og sygdom, og hvordan vi kan bruge næringsstoffer til at optimere, både hvad forebyggelse angår og ligeledes i visse tilfælde, når det gælder behandling af udvalgte problemstillinger.


At fare vild i sundhedsoverbevisninger

Er man af den overbevisning, at langt de fleste kroniske sygdomme ikke blot opstår tilfældigt, men er et resultat af de foregående måneders og års livsstil, genetiske forhold, og hvilke miljøfaktorer man vokser op i, vil man jo helt naturligt gå baglæns i sin søgen efter, hvad der egentlig udløste en kronisk hovedpine, en tarmkatar, svingende blodsukker, gigten eller de mange smerter i muskler og led. Ligesom vi indimellem synes, at det officielle sundhedssystem kigger for snævert på, hvorfor en person er blevet syg, fx at åreforkalkning ”altid” er et resultat af rygning, så skal vi, der leder efter årsager, også huske, at der kan ligge rigtig mange årsager til grund, og her får du lige biopaternes opdeling af eventuelle belastende faktorer, og måske kan du genkende dig selv i flere af følgende belastninger:

  • Mentale og psykiske (gamle traumer, kriser, stress m.m.)
  • Fysiske (brækkede ben, medfødte misdannelser, låste led i fx ryggen)
  • Genetiske (hvad du har fået med dig fra dine forfædre)
  • Mikrobiologiske (bakterier, svampe, virus, dysbioser på slimhinder)
  • Forgiftninger og mangler (miljøgifte og mangel på næringsstoffer, fx vitaminer, mineraler)


Har du forstået en pind?

At tro, at vi kan klare alle belastende faktorer kun med vitaminer og mineraler, vil være lige så fejlagtigt som at tro, at yoga, vegetarisme, zoneterapi eller ekstremsport kan håndtere hele molevitten. Og hvis man ikke sørger for at have et fokus på de mange forskellige parametre, der kan have indflydelse på vores sundhed og herunder cellesundhed med de rette næringsstoffer, så har man – ifølge rigtig mange sundhedsteorier fra ind- og udland – ikke forstået en pind.

Oppe i helikopteren skal der tages hensyn til alle disse faktorer, og kigger vi ned på celleplan, ser det ud til, at vi rent faktisk kan gøre rigtig meget ved at koble flere faktorer sammen:

  • Reducere eller eliminere så mange belastende faktorer som muligt
  • Optimere cellesundheden ved bl.a. at fodre kroppen med masser af antioxidanter fra farverige grøntsager, fuldkorn, frø, frugter m.m.
  • Spise et tilskud af vitaminer og mineraler, fordi vores mad ikke længere i den moderne produktion indeholder de samme mængder af vitaminer og mineraler, som de gjorde fx for 30 år siden (WHO’s opgørelse).
  • Også sørge for de rette fedtsyrer, som cellemembranerne har brug for. Det gælder dem alle.
  • Sørge for godt med motion, hverken for lidt eller for meget, smile hver dag eller finde noget at grine ad, og så er der jo alle de gode råd om den rette søvn, undgå unødvendige miljøgifte osv.

Vender vi retur til vitamin- og mineralverdenen og lige netop i denne artikel vender blikket tilbage til for 40 år siden, var det netop biopatiens grundlægger, Kurt Winberg Nielsen, der skabte Biosym, som senere overgik til hans søn, Kim Nielsen, og i dag er blevet et skandinavisk selskab.

Det var allerede dengang helt naturligt for Kurt at undersøge, hvordan man kunne bruge vitaminer og mineraler i et mere terapeutisk rum eller i det mindste skabe danske produkter, hvor der var optimale doseringer i.

Biosym har i alle år været pionerer inden for optimale doseringer og har i alle de produkter, hvor det er muligt, lagt vægt på, at de kan anvendes af alle, også vegetarer og veganere.


Mindre, større, størst

Kurt Winberg Nielsen, grundlæggeren af biopatien i Skandinavien, og som også grundlagde Biosym, var en pioner på sit område. Han turde bruge hele verdens forskning til at drage nogle konklusioner, og det var mange år før Dr. Google blev allemandseje, hvor vi i dag kan blive klogere, siddende på vores pind (tror vi). Kurt drog ud i verden og kom hjem med amerikanske erfaringer udi vitaminer, mineraler og urter, han drog sydpå til de andre europæiske lande og kiggede på, hvad der kunne gøre en forskel i alskens sygdomme, og der opdagede han:

Jo mere syg en person var, jo højere doseringer var der brug for i nogle måneder for at komme retur til en sund celletilstand. Vitaminer og mineraler skal bruges overalt til at danne enzymer, der kan nedbryde vores mad, til at skabe signalstoffer i nervesystemet og til at genskabe stort set alle funktioner i kroppen.

Han opdagede også, at hvis man reducerede i de belastende faktorer på samme tid, som man optimerede vitamin- og mineralbalancen, fx ved at undgå brankede fedtstoffer, for store mængder kød, kaffe, sukker og fed mad i det hele taget, kunne kroppen faktisk godt finde ud af at vende bøtten igen, altså regenerere. Også selvom en klient var langt op i årene, og den gængse opfattelse dengang i 70’erne og 80’erne var, at vi degenererer fra 20-årsalderen, og derfra kan det kun gå ned ad bakke.

Dengang arbejdede de forholdsvis få biopater fra tidlig morgen til sen aften, for folk strømmede til vores klinikker og ville have adgang til vores – set i bakspejlet – sparsomme viden. Men det interessante var, at uanset hvor meget vi ved i dag om små specifikke komponenter, så vender vi altid retur til:

  • Er du sund og frisk og gerne vil forebygge, at du ikke bliver syg, kan du bruge en mindre dosis vitaminer og mineraler end naboen, som måske har nogle genetiske dispositioner at slås med, måske har været alt for fortravlet på job og ikke lige har husket at spise alsidigt og sundt.
  • Naboen har brug for en lidt større dosis, især i 1-3-6 måneder, afhængigt af hvad vedkommende har af problemer. Som borger i Danmark, der har de lidt større kroniske sygdomme, skal du ikke selv begynde at jonglere med vitaminer og mineraler, gå hellere til en biopat/naturopath ibm, der er uddannet til at bruge terapeutiske doser, så du får den rette og dermed på kosttilskudskontoen billigere støtte.

Men i dag er det allemandseje at gå i gang med optimale doseringer, og så er vi retur til Biosym, som i sin vision og mission skabt af Kurt Winberg Nielsen for mere end 40 år siden stadig går efter de mest optimale sammensætninger og i de senere år også har fået så mange produkter som muligt certificeret til veganere, der har lige så meget brug for tilskud som ikke-veganere.

For sørgeligt er det, at vi gennem årtierne, hvor vi egentlig har lært så meget mere om sundhed og sygdom, må erkende, at vores fødevareindustri, vores forureningsgrad af planeten, vores stressniveau tvinger os til at tage tilskud som støtte til vores kost, næsten uanset hvor sundt vi spiser.


Vitaminer og mineraler til hele familien i optimale doseringer og sammensætning

Omnimin/X (For styrke og optagelighed)

  • Udviklet med inspiration fra ODT med høj styrke. ODT er forkortelsen for Optimal Daglig Tilførsel.
  • Alsidig og bredspektret: 28 vitaminer, mineraler, antioxidanter og næringsstoffer (OmniX: 26).
  • Med fosfolipider som hjælpefaktor til fedtopløselige vitaminer.
  • OmniX: Som Omnimin – men uden jern og vitamin K (velegnet til kvinder i overgangsalderen – folk i blodfortyndende behandling – mænd, som evt. spiser meget kød).
  • Med både K1- og K2-vitamin. Begge varianter har en positiv indvirkning på knoglerne.


OmniVegan Multi:

  • Indeholder 28 vigtige vitaminer, mineraler og andre essentielle næringsstoffer.
  • OmniVegan Multi indeholder vitamin D3 fra alge.
  • Folsyre i form af methylfolat og vitamin B12 i form af methylcobalamin.
  • Både K1- og K2-vitamin.
  • Naturligt vitamin E og organisk bundne mineraler.


OmniMINI Multi:

  • Alsidighed: 22 vitaminer, mineraler, antioxidanter og øvrige næringsstoffer. Høj dosis af bl.a. C-, D- og B-vitaminer.
  • Calciumkilde fra alge og A-vitamin fra betacaroten.
  • B12 og folsyre i letoptagelig form.
  • Velsmagende tyggetabletter (bærsmag).


OmniGravid:

  • Kun 2 tabletter dagligt.
  • 25 vitaminer, mineraler, antioxidanter og næringsstoffer.
  • 400 mikrogram folsyre i methyleret form.
  • Indeholder cholin – amerikanske studier har indikeret, at det kan være nyttigt for gravide.
  • Kan med fordel kombineres med OmniJern fra 10. graviditetsuge (OmniJern: 25 mg – OmniGravid: 16 mg/41 mg pr. dag).
  • Med så få hjælpestoffer som muligt.
  • Organisk bundet jern (Ferrochel) – mavevenligt med klinisk dokumentation. Denne kilde anvendes også i OmniJern.
  • Vegansk

www.biosym.dk kan du læse meget mere om alle deres enkeltvitaminer og -mineraler, om deres helt særlige urteprodukter og ikke mindst deres fedtsyrer, hvor især EPA-GLA henvender sig til dig, der har udfordringer med fx huden.

Konklusion:

Er du supersund, kan du nøjes med en mindre dosis af vitaminer og mineraler, men vælg nogle med optimal sammensætning. Skranter du med lettere problemstillinger, kan du sagtens øge dosis til fx det dobbelte i en til tre måneder, og har du større kroniske udfordringer, så vælg at gå til en behandler med speciale i området. Dem finder du på www.biologisk-medicin.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *