Du er nødt til at gøre noget selv …

Hjerne, Alzheimers, varieret mad, sund mad, grøntsager

 

Al forskning peger på, at du godt kan forebygge og forsinke udviklingen af Alzheimers. Man ved ikke nok endnu, men gå i gang i dag. Om ikke andet vil ændringerne også gøre en forskel for andre problemer i din krop.

Af Marianne Palm

En af forklaringerne på, at ældre og kommende generationer kommer til at lide af Alzheimers sygdom i en sen alder, er, at vi er blevet bedre til at behandle hjerte–karsygdomme, som ellers kan være medårsag til visse typer af demens.

Andre peger på, at Alzheimers sygdom hænger sammen med hjernecellernes stofskifte, altså deres evne til at omdanne energi. Det kræver fokus på cellemembraner, på ATP og på de vitaminer, mineraler, fedtsyrer og enzymer, der støtter denne proces.

Insulinresistens som ved andre diabetesformer

En anden forklaring kunne være, at hjernecellerne – ligesom andre celler i kroppen – reagerer på vores livsstil med alt for meget sukker og alkohol, slik og kager, og vi opbygger en insulinresistens, der svækker alle celler og dermed også hjernens evne til at reagere på insulin og til at nedbryde beta-amolyid i hjernen. Netop ophobningen af dette protein er et af de vigtigste kendetegn ved sygdommen.

Insulinresistens ses også ved diabetes 2, og sammenhængen med cellernes evne til at håndtere vores sukker- og øvrige kulhydratvaner har gjort, at man i dag i visse forskerkredse kalder Alzheimers sygdom for diabetes 3.

Man ved det ikke helt præcist, der skal meget mere forskning til, men alle læger, forskere og behandlere i øvrigt peger på, at forebyggelse er det vigtigste, vi kan gøre, indtil medicin og naturlige midler er fundet. Her er kosten en væsentlig faktor, og det er en hel kædereaktion, vi skal stoppe så tidligt som muligt for måske at få så langt og sundt et liv som muligt.

Du er nødt til at gøre noget selv - insulinreceptorer


Hvis forskerne har ret, vil du kunne anvende langt de fleste kogebøger til diabetikere som inspiration, men måske også finde glæde i LCHF (low carb high fat)-livsstilen eller endog keto. Begge kostregimer undgår så vidt muligt kulhydrater for bl.a. at undgå blodsukkerudsving, som kan skabe insulinresistens.

Andre løsninger, der måske er mindre radikale, er også mulige, og man må sige om kostplaner, at udover at det kan være ganske forvirrende at vide, hvilken vej man skal gå, er der ingen kostkure, som passer til alle, og derfor er det vigtigt, at du finder din egen vej.

Men taler vi om de forskellige diabetesformer, kredsløbsforstyrrelser, udviklingen af demens forårsaget af hjerte-kar-problemer og Alzheimers, så må og skal man udelukke de “hurtige” sukkerstoffer m.m. i sin hverdag.

Vælg dine kulhydrater med omhu

Hvidt sukker og fødevarer og alkohol, der ligesom hvidt brød, pasta og hvide ris bliver omdannet til sukker i tarmsystemet og blodet er no-go.

Vælg fuldkornsbrød fyldt med kerner, der med sit naturlige indhold af fedt, enzymer, vitaminer og mineraler støtter dine celler i at håndtere insulin i blodet. Udsvingene i blodet bliver mindre, og dermed bliver cellevæggene overalt, også i hjernen, mindre udfordret, og insulinproduktionen kan følge med.

Får du lyst til lidt chokolade eller er til fest med sukker og alkohol, så indtag det sammen med fuldgyldig mad, det belaster mindre. Hvis du gerne vil lave din hverdag om til en fest, skal det således være uden blodsukkerbelastende fødevarer og “ikkemad”.

Med på listen af fuldkornsmuligheder, der påvirker dit blodsukker mindre, er alle fiberholdige fødevarer, og her er en lille liste:

Fuldkorn af alle typer, også spirede korn. Ved du med sikkerhed, at du ikke kan tåle gluten, så vælg noget andet. Men vælg kun korn fra, hvis du vælger noget andet til, fx frø og kerner fra glutenfrie produkter. Vælg gerne bl.a. quinoa, amarant og hirse.
Få inspiration i din helsekostbutik, så du ikke farer vild.

  • Linser og bønner

  • Fuldkornspasta, vilde og brune ris.


Undgå så vidt muligt færdigretter, medmindre det er af høj kvalitet, og de er ofte meget dyre. De billige færdigretter indeholder ofte meget salt og fedt, der ikke beriger dine celler.

Tænk i det hele taget på, at alt, hvad du byder din krop, skal være til gavn for dine celler.

Det er ikke festen og højtidernes måltider, der er problemet, det er, hvad du gør mellem festerne.  

Vælg lyst kød som kylling og fisk, især fede fisk, som med deres omega-3-fedtsyrer hjælper dine cellemembraner til at reagere smidigt over for de næringsstoffer, der kommer forbi. Undgå firbenede dyr i hverdagen, især dem med mest animalsk fedt.

Spis gerne olivenolie, avokadoer, nødder og frø, der alle indeholder sunde fedtsyrer til dine cellemembraner.




Vælg de bedste grøntsager og frugter til din diabetes 3-kostplan

Som du måske allerede har luret gennem ovenstående, handler det om at holde blodsukkeret stabilt. Det gør du bl.a. med et højt fiber-indhold, og du finder flest fibre i følgende frugter og grøntsager:
Blåbær, hindbær, jordbær, tranebær, pærer, cantaloupe-meloner, grapefrugter og kirsebær.

Broccoli, spinat, grøn/rød/gul peber, gulerødder, grønne bønner, tomater, selleri og alle typer af kål.

Ovenstående kostråd regulerer også dit kolesterol i en vis grad.

Andre vigtige tips

Planlæg dine måltider, så du ikke falder for sukker fristelser på din vej.

Motioner – og ikke kun en lille gåtur rundt om huset, sørg for at få masser af forskelligartet motion, også med sved på panden. Svøm – så kan du ikke mærke, at du sveder …

Find en diætist, en biopat/naturopath ibm eller en ernæringsterapeut, som kan lave en individuel kostplan baseret på den livsstil, du allerhelst ønsker, og hvor der måske blot skal små justeringer til.

Vil du gerne have støtte fra kosttilskud, hvilket vi har beskrevet hele foråret i sund-forskning, er det biopater og naturopather, der er bedst uddannet til at finde rundt i junglen af kosttilskud og naturlægemidler. Du kan finde den nærmeste behandler på www.biologisk-medicin.dk eller på www.biopat-og naturopathgruppen.dk, hvor du også finder en gratis bog om biopati.