Ginkgoekstrakt hjælper måske mod tinnitus

Gingko biloba og tinnitus - oktober 2024

 

Tabletter med ekstrakt udvundet af ginkgo biloba-blade viste sig at være mere effektive end to andre behandlingsformer i en undersøgelse af tinnitus-patienter.

Af Bjørn Falck Madsen

Tinnitus – også kaldet øresusen – kan skyldes mange ting, og det er langt fra sikkert, at denne potentielt ubehagelige lidelse kan behandles. Når problemet er forårsaget af dårligt kredsløb og nedsat blodforsyning til hovedet, er der dog en god chance for, at præparater med kredsløbsstimulerende effekt kan hjælpe. Derimod er der ikke så meget at gøre, hvis tinnitus-problemet er opstået som følge af en mekanisk skade (høj musik, maskinstøj eller lignende).

I en undersøgelse, som blev foretaget på 180 tinnitus-patienter, blev forsøgspersonerne inddelt i tre grupper med 60 patienter i hver. En gruppe fik caroverin, som er et muskelafslappende stof. En gruppe fik et multivitaminpræparat. Og en gruppe fik tabletter med ginkgo biloba. Behandlingen varede i et år, og der blev løbende lavet evaluering af symptomerne.

Efter seks måneder havde patienterne i ginkgo biloba-gruppen opnået en signifikant bedring. Tinnitus-symptomer af moderat art var mindsket med cirka 50 procent, mens de alvorlige tinnitus-symptomer var helt væk. Tilsvarende resultat blev ikke observeret i nogen af de to andre grupper.

Kilde:

“A Comparative Analysis of the Efficacy of Ginkgo Biloba and Caroverine in the Management of Idiopathic Tinnitus”

Indian Journal of Otolaryngology and Head & Neck Surgery, 4. Juli 2024

 

Stor kvalitetsforskel på ginkgo biloba-præparater

Hvad ser du efter, når du vælger et ginkgo biloba-præparat? Markedsføring? Pris? Eller går du målrettet efter et produkt med høj kvalitet? Det sidste kan vise sig at være den ubetinget bedste ide, for der kan være stor kvalitetsforskel mellem produkterne. En britisk undersøgelse af 18 forskellige ginkgo biloba-præparater afslørede, at det ikke var nogen garanti at gå efter de mærker, som havde det højeste indhold af ginkgo biloba-ekstrakt. Faktisk var der adskillige produkter med højt indhold af ginkgo biloba-ekstrakt, som klarede sig dårligt.

I undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Alternative and Complementary Medicine, kiggede forskerne på produkternes antioxidant-effekt, og de fandt, at det produkt, som havde den højeste score (Bio-Biloba fra Pharma Nord), var 50 gange bedre end det ringeste produkt.

De aktive stoffer i ginkgo biloba har en kraftig antioxidant-effekt, hvilket menes at være en del af forklaringen på, at de kan forebygge neurodegenerative lidelser i hjernen.

Det er standardiseringen af de aktive stoffer, der gør forskellen

Eftersom det ikke er mængden af ginkgo biloba, som afgør virkningen, må forklaringen ligge et andet sted. Forskerne forklarede da også, at det hænger sammen med kvaliteten af ekstrakten, og om den har et standardiseret indhold af aktive stoffer. Dette har afgørende betydning for virkningen af produktet.

Kilde:

“Comparison of Antioxidant Activity in Commercial Ginkgo biloba Preparations”

The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 5. juli 2004