Indstil kroppen på en ny energifrekvens

Skærmbillede 2015-10-20 kl. 14.04.56

Skærmbillede 2015-02-03 08.57.45

Blogger hos sund-forskning.dk 

Marie Louise Theill

www.vitalzone.dk

 

Efteråret er en tid med overgange – det ser vi tydeligt overalt. Træer og buske taber bladene som forberedelse til vinter. Temperaturer, som blot for et par uger tidligere var høje pga. den intense sommervarme, begynder at blive lavere med meget mere fugtighed. Og vinden øger langsomt sin styrke og synes næsten at synge en følelse af vinter frem i os.

 

Efteråret indeholder på en sær måde en vis tomhed, der kan gøre os mere udsatte både med hensyn til vores helbred – men det kan også gøre os lidt mere mentalt hudløse og sårbare. Vi begynder at få trang til at putte os ned i sofaen med en varm kop te – at gå lidt i hi. Det et i orden at gøre lidt mere af den slags i denne tid. Selvom de færreste har så gode muligheder for at geare ned, er det en vældig god ide at prøve på at gøre netop det. For energien omkring os er nede i en lidt lavere frekvens på denne tid af året, og det skal vores kroppe vænne sig til.

Det er dog også en tid, hvor vi lettere kan få adgang til vores inderste væsen og nyde enkeltheden. Efteråret domineres af jord-elementet, og selvom livsenergien er lidt for nedadgående, er atmosfæren stadig fuld af den vitale ånde, og vi kan stadig mærke en subtil følelse af liv også, fordi det er nu, vi høster al frugten fra året, der går på hæld. Efteråret er fugtigt, lunefuldt, koldt – men også rent. Disse kvaliteter er tydelige, når man studerer den kinesiske medicinske tilgang til elementerne; efteråret er ifølge denne tankegang et godt tidspunkt til at rense ud og skabe et godt fundament for sundheden resten af året. Det er vigtigt at skabe en balance mellem årstiden, det sted man befinder sig geografisk, og den mad man indtager, samt den måde man bruger sin energi på.

 

Yin, Yang og harmoni

På det tidspunkt vi kalder efterårsjævndøgn, d. 23. september, er det de to modsatrettede kræfter Yin og Yang, der kommer i balance i takt med at længden af dagen, og længden af natten bliver lige lange. Når to modsatrettede kræfter er i harmoni, er skønhed opstået, siger man. Skønhed er netop temaet for denne årstidsfase, efterårsjævndøgn. Men hvilken åndelig funktion tjener skønhed, og hvordan får du adgang til kvaliteten af skønhed? Skønhed åbner døren til at elske. Skønhed kan tage form som et andet menneske, en solnedgang eller et kunstværk. Uanset hvilket medium, hvorigennem skønheden opfattes, åbnes vores hjerter, og vi oplever taknemmelighed, glæde og en grundlæggende følelse af velvære. Skønhed lindrer stress, smelter spændinger væk og skaber balance og harmoni. Det er lettere at opleve medfølelse, ømhed og omsorg inde i et smukt øjeblik. Skønhed trækker vores indre sødme frem.

Tillad skønheden i naturen at bringe harmoni i den måde, du kommunikerer, tænker og handler. Vær særligt opmærksom på solnedgangene over de næste to uger. Mørkets frembrud under efterårsjævndøgn er en særlig kraftfuld tid. Tilbring et par øjeblikke med at meditere midt i skønheden i skumringen på kærlighedens magt. Tillad magien i øjeblikket at åbne dit hjerte. Formuler hensigter på denne tid, der vil hjælpe dig med at forme din verden på en meningsfuld måde.

 

Naturlige livstilsvalg og kærlige relationer

Hvis du begynder at se på dit daglige liv baseret på dette perspektiv, kan du styre din energi både i det daglige og igennem de årlige tidsbestemte ændringer, der er i netop dit lokale miljø – og liv. Sandheden er, at mange af os allerede har vaner, der passer til sæsonerne uden at vide det. Fx spiser vi om sommeren ofte en masse salat og vandmeloner eller andre tropiske frugter, som er perfekte mod varme og tørke. I oktober og november får vi lyst til det varme. Vi laver måske græskarsuppe og spiser varmende retter og drikker varmende drikke. Det er mad, der naturligt styrker vores energi på netop dette tidspunkt af året. Ved at lave mad og træffe livsstilsvalg, der tager højde for de forskellige sæsonbestemte svingninger, kan du meget bedre bevare din følelse af indre balance hele året.

Hvis vi tænker på yin og yang-princippet om, at modsætninger skaber balance, bliver efterårstiden, der er kølig, fugtig, blæsende og uforudsigelig, ikke svær at modvirke, hvis du fylder dig selv og din kost med varme, tungere/federe næring, kærlige relationer og en følelse af stabilitet og kobling til jordens nærhed. Netop det sidste er vigtigt, idet efterårselementet er jordens element. Det kan også være en god idé at sikre dig god jordforbindelse hver dag, således at du er bedre kan klare udfordringer, når vinteren kommer tættere på. Du kan ”grounde” dig selv, som man siger på godt engelsk, ved at gå ture i naturen, arbejde med dine hænder i jorden og på varmere dage gå med bare fødder på græsset.

 

Juster dit sind

Psykologisk justerer du dit sind ved at være opmærksom på overdreven sentimentalitet og ønsketænkning, som er urealistisk. Hvis du bliver spurgt om din mening, så sig sandheden så klart som muligt. Lad ikke andre folks følelser styre dig væk fra fornuftige fakta – bevar jordforbindelsen og forbindelsen til din indre kerne af visdom. Nu er det tid til at lave en opgørelse over dine styrker og svagheder uden at overdrive eller undervurdere dem. For at blive mere produktiv, kan du overveje dine egne fejl og træffe foranstaltninger til at afhjælpe de mangler, du opdager. Og da sandheden om os selv kan være hård at sluge, er du bedst tjent med at indtage en holdning, der er præget af dyb ydmyghed og tolerance over for dig selv. Pointen er at bruge klarheden som et springbræt for øget effektivitet og selvindsigt og ikke som et redskab til at slå dig selv i hovedet med selvkritik.

 

Vær god ved dig selv

Spis tungere nu – dvs. federe og mere nærende mad med masser af proteiner og stimulerende krydderier og undgå kolde ting. Det vil hjælpe dig med at bevare din interne fugtbalance, så du ikke pludselig bliver for fugtig, det skaber nemlig grobund for svampevækst. Hvis du spiser kød og æg, er dette er et af de bedste tidspunkter på året at nyde dem på. Spis løg i alle dets former lige fra purløg til hvidløg og porrer. Ingefær, gurkemeje, kapers og revet peberrod giver varme i systemet. Mælkeprodukter skal du kun have i meget små mængder nu, men de fleste nødder, kerner, mandler og frø er vældigt gavnlige nu. I almindelighed gør du klogt i at spise færre rå, kolde og frosne fødevarer.

Sørg for at følge din appetit og fordøjelse, for det er nu, du kan begynde at få trang til det mere søde og større mængder mad, end du har godt af. Dette er også et godt tidspunkt til at lave en kostoprydning forstået på den måde, at du spiser en mere enkel kost, der er lavet af hele råvarer fra bunden. Du kan med fordel rense ud ved at tage en fastedag, hvor du kun drikker hjemmelavede juicer eller varmende supper på kølige dage. En af de mest effektive måder at støtte kroppens naturlige trang til udrensning netop nu er ved at oprette en daglig sund rutine. Prøv at gøre de daglige rutiner som at vågne op, træne, spise, gå i seng osv. på cirka samme tid hver dag. Start din dag i den rigtige tone ved at tænke gode tanker om dagen, du tager fat på, så du virkelig udnytter den tavshed, stilhed og fred, der er til stede i de tidlige morgentimer. Derefter kan du berolige nervesystemet, oplive huden og bindevævet ved at massere huden med lun økologisk sesamolie. Derefter tager du et varmt og afslappende brusebad og lade olien trænge ind i din hud, så det absorberes i løbet af dagen. Lidt blid yoga eller Chi gong i ca. 10-15 minutter eller meditation giver dig en følelse af stabilitet og velvære fra dagens start. Hvis du kan lide æteriske olier er geranium og citrus meget gode for denne årstid.

Medbring nok tøj til at holde dig varm hele dagen. Når du går ud i elementerne, skal du dække hovedet og ører til at beskytte dem mod den nogen gange bidende vind og kulde. Der er ikke noget, der dræner energien så hurtigt som kulde!

Hvis det er muligt, så prøv at undgå høje lyde, aggressiv musik, hurtig kørsel og hektisk aktivitet og prøv at gå i seng senest kl 22:00, sådan så du får masser af hvile før daggry.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *