Akut og kronisk – begge har rødder i et rodet immunsystem

Urtepensil og immunforsvar - december 2024


Vores immunforsvar er en ret så kompliceret størrelse, men på trods af det kan nogle enkle muligheder alligevel gøre en forskel.

Af Marianne Palm

Er du flittig læser af sund-forskning, er det ikke første gang, du er stødt på forskellige arter af solhat, hvor den mest kendte er den røde solhat. Vi ved, at de aktive stoffer fra både de overjordiske dele og fra rødderne indeholder nogle særligt dygtige indholdsstoffer. Dygtige, fordi de både kan støtte os, når den første snue melder sin ankomst, men også dygtige, fordi vi i dag ved, at de særlige ekstraktioner, hvor også en anden rod har fundet plads i et nyt produkt, kan være med til at rydde op i gamle infektioner.


Hvorfor er det vigtigt?

Det er det simpelthen, fordi de gamle immun-problemer kan være medårsag til, at du alt for ofte falder, måske ikke i sneen, men falder for de irriterende influenzavira eller en superbanal, men irriterende forkølelse.

Ved at tage en kur med fx Echinacea Drops hen over vinteren kan du måske forebygge, at du konstant ligger med snuden i vejret, men også få has på nogle af de gamle problemstillinger.

Echinacea-arterne indeholder en række stoffer, bl.a. koffeinsyre, glykoproteiner, polysaccharider og alkamider, som har antiinflammatoriske og immunstimulerende virkning. Det lyder indviklet, og det lader vi forskerne om. Vi nøjes med konklusionerne, for det bringer os ind i en snak om inflammationer. Når der ankommer en bakterie eller virus til næse eller svælg, bliver du udsat for en infektion. For at forsøge at bekæmpe infektionen skaber kroppen en inflammation. På pæredansk betyder det, at næseslimhinden måske svulmer op, eller du får ondt i halsen. Det er kroppens reaktion på den fremmede indtrænger, vævet hæver, så der bliver plads til, at forskellige immunstoffer kommer til for at forsøge at bekæmpe infektionen. Altså både en betændelse i form af en infektion og en inflammation.

Ved mere kroniske tilstande sker der egentlig det samme, her er der bare ikke længere bakterier til stede. Her er der et hævet, irriteret, rødt og smertefuldt område, fordi immunforsvaret forsøger at rydde op i området og skabe plads til sunde celler i området. Det gør immunforsvaret fx ved at lade dele af immunforsvaret, bl.a. makrofagerne, om at agere rengøringsassistenter.


Og nu er vi ved sagens kerne, eller skulle vi sige roden til alt godt

Echinacea-arterne formår at regulere/modulere immunforsvaret, så det både hjælper de meget antivirale T-lymfocytter i den akutte fase af en infektion og at regulere/modulere, fx makrofagerne, med en oprydning i de oprindelige årsager til, at du nu måske er blevet mere modtagelig for infektioner.

Lidt om ekstraktionsmetoder, så man får det bedste produkt

I Echinacea Drops fra Natur-Drogeriet er der anvendt dels de friske blomster, blade og stængler fra havepurpursolhat (Echinacea Purpurea), dels den tørrede rod fra smalbladet purpursolhat (Echinacea angustifolia). De har begge været udsat for hver deres maceration, hvor en varmeperkolation har ekstraheret de aktive stoffer fra rødderne, og en koldmaceration har håndteret de overjordiske dele.

En maceration er som regel et kar, hvor plantedelene lægges i, overhældes med alkohol og vand, man lader dem stå fx i 48 timer, rører rundt en gang imellem, og derefter sier man plantedelene fra, for de aktive stoffer er nu landet i væsken.

Nogle urter har det bedst med kun at blive udsat for maceration. Andre bliver mere effektive, hvis man fortsætter processen med en perkolation. Man tager den våde masse op af karret, hælder den op i et stort, cylinderformet apparat, hvor man pakker drogen med den alkoholprocent, der er bedst egnet til formålet. Nogle planter, fx ingefær, skal bruge 90 pct. alkohol, andre rødder måske det samme, mens overjordiske dele kan klare sig med fx 25 pct.

I bunden af cylinderne åbner man for en hane, og alkoholen får frigjort de aktive stoffer fra plantematerialet, og de lander i et kar. Faktisk kan det være antallet af dråber pr. minut, der kan afføde et stærkt eller mindre stærkt produkt. Det er nogle af de hemmeligheder, ethvert firma holder tæt på kroppen, for de kan ikke patentere vores natur (heldigvis), men de kan jonglere med forskellige produktionsmetoder for at opnå særligt gode resultater.

Det giver som her i Echinacea Drops en mulighed for at få flest mulige aktive stoffer ned i den flaske, der står henne i helsekostbutikken.

Og ikke mindst opstår der en herlig synergieffekt på både gamle, trælse inflammationer og den akutte tilstand, hvis du ikke kunne lade være med at kysse dine børnebørn eller stod lidt for tæt i bussen. Kys videre, men husk dine Echinacea Drops, og suppler i øvrigt med Natur-Drogeriets gamle, men virksomme Urtepensil, hvis der er en virus på vej. Tjek også, om du har D-vitaminer nok i kroppen, og spis masser af farverig mad.