Af Marianne Palm
Normalt blander jeg ikke alle mine trælse situationer ind i sund-forskning, og jeg røber da heller ikke dem alle sammen her, men når det nu er gået så godt med udskiftning af en madras, så må vi da gerne tage armene op over hovedet og juble sammen.
Det er også en historie om iskiassmerter som ung, der bedst blev afhjulpet af at ligge og sove på gulvet og en hel del ture til kiropraktor.
Eller op gennem årene at være på dansegulvet og få mere og mere ondt, fordi jeg lå forkert eller glemte udstrækninger efter turen på de høje hæle.
Det kunne også være historien om, og nu nærmere vi os nyere tid, en lårbensamputation, brækket bækken, taphvirvler i ryggen og maste tarme.
Og et mast nervesystem sådan ca. hver eneste nat, og nej, jeg er ikke 100 pct. vital og frisk, for benet er ikke vokset ud igen, skinnen i bækkenet sidder der (heldigvis) endnu, men det er en historie om, at en gammel, vissen madras bør skiftes ud med en levende én af slagsen. Gennem en individuel tilpasning hos en ergonom fik jeg kigget på min ryg, mine hofter, skuldre og nakke, og fik fabrikken i Danmark til at lave en personificeret madras til mig.
Den ankom en varm sommerdag, nu har vi et køligt efterår på vej mod vinter, og jeg må glæde mig over, at når vi nu tilbringer en tredjedel af vores liv i sengen, så har den bare at være en lise for sjæl og krop. Og det er den blevet. En god ven, der støtter mig, når det gør ondt, og en ven, der gerne tilpasser sig mine behov, så jeg lettere kommer gennem både nat og dag.
Et anderledes rygtjek
Det er helt klart din læge og andre fageksperter, som fx kiropraktorer, reumatologer, ortopædkirurger og osteopater, der skal med ind over for at sikre, at du ikke har sygdomme i dine knogler og muskler, som bør undersøges nærmere. Men uanset diagnose eller mangel på diagnose vil det hjælpe din skeletmuskulatur at blive understøttet om natten.
Det interessante er også, at alle specialister har øje på forskellige problemstillinger. Hvor ortopædkirurgen måske mest har øje for knogleforandringer, der skal afhjælpes kirurgisk, har både kiropraktor, osteopat og ergonom øjne på din kropsholdning, om du trækker skævt i den ene side, om hvordan dit lændesvaj er, og om du har gener fra nakken, selvom du kommer med lændeproblemer.
Syv zoner, der er mine
Efter et rygtjek hos en af Carelax-specialisterne, der er uddannet som ergonom, og med et rygtjek, som i øvrigt er gratis, er der mulighed for at snakke om de syv zoner.
Der bliver kigget på, hvordan du hyppigst sover om natten, hvor nogle ligger fladt på ryggen, andre nærmest i fosterstilling, og ofte har vi alle en favoritside at ligge på.
Zonerne er opdelt i:
- Hoved og nakke
- Overkrop og skuldre
- Midterregionen af din krop ned til
- Bækken-og hofte-området
- Lår
- Knæ
- Underben og fødder
Zoneinddelingen gør, at vægten ned langs rygsøjlen bliver fordelt, så du hverken mellem skulderbladene, midt på ryggen eller i lænden får ryghvirvlerne til at trykke sig lidt for meget sammen pga. presset fra den øvrige krop.
Det skaber færre smerter, fordi nerverne, som udgår fra rygsøjlen, har plads til at arbejde, og alle organer får støtte under søvn. Lokalt bliver kredsløbet også forbedret, så udvekslingen af næringsstoffer og affaldsstoffer til og fra de mange muskler, sener og knogler fra nakke til lænd er så optimalt som muligt.
Du kan gennem carelax-danmark.dk bestille et gratis rygtjek, få en god snak om søvnvaner, tips & tricks, og det er absolut ikke forbundet med et køb af en madras.
Så hvorfor ikke blive klogere på, hvordan dine syv zoner har det?
Det skete for mig …
For mig reducerede madrassen mange af mine smerter. Selvfølgelig ikke dem alle, for det er ikke madrassens skyld, når jeg ikke får trænet, eller træner for meget, ej heller vokser hverken mit ben eller bækken ud igen. Men derfor kan jeg jo godt gøre alt for at have det så godt som muligt. Om natten og om dagen.
Fakta om din ryg
Rygsøjlen er en vital del af det menneskelige skelet. Den består af 33-34 hvirvler, som er stablet oven på hinanden og danner en fleksibel, men stærk støtte for kroppen. Rygsøjlen kan opdeles i fem hovedsektioner:
Nakkehvirvlerne: De øverste syv hvirvler (C1-C7), som understøtter hovedet. De første to hvirvler, atlas og axis, gør det muligt at bevæge hovedet op og ned samt dreje det fra side til side. Her kan der ofte sidde mange flere spændinger, end de fleste er klar over, især hvis du skriver meget på computeren, læser på skærm i sengen eller ikke får den rette aflastning fra madras og hovedpude.
Brysthvirvler: De næste tolv hvirvler (T1-T12) er placeret i brystområdet og danner led med ribbenene, som beskytter hjertet og lungerne.
Lændehvirvler: De fem hvirvler (L1-L5) er placeret i lændeområdet og er de største og stærkeste hvirvler, da de bærer størstedelen af kroppens vægt.
Det er ofte lændehvirvlerne, der skal tage fra, både når vi sover, skriver, svømmer med hovedet over vand (lad vær med det) eller går i det helt forkerte fodtøj.
Korsbenet eller de sakrale hvirvler: Består af fem fusionerede hvirvler (S1-S5), som danner korsbenet. Området forbinder rygsøjlen med bækkenet.
Bækkenet er i øvrigt et af de mest komplicerede områder i kroppen, for det bærer alt ovenfor, det har et utal af små og store muskler og sene-tilhæftninger, og er der problemer her, kan det meget vel forplante sig til resten af kroppen.