Danske forskere finder kroppens ”sukkerknap”

  

  

Forskere fra Københavns Universitet har fundet frem til et hormon, FGF21 (Fibroblast Growth Factor), som tilsyneladende fungerer som en slags ”stopknap”, når kroppen ikke har trang til mere sukker. Trangen til sødt styres dog også af mineralet chrom, som mange af os ikke får nok af.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2017

 

Der bliver forsket flittigt i, hvorfor så mange af os har svært ved at holde vægten. En del af forklaringen ligger i, at vi har en til tider ustyrlig trang til at indtage søde sager. Nu fortæller forskere fra Københavns Universitet, at vores trang til sukker og søde sager formodentlig styres af et hormon, der dannes i leveren. De har kaldt dette hormon for FGF21 (Fibroblast Growth Factor) og forklarer, at det kommunikerer med hjernen og giver besked på, når kroppen ikke længere har behov for sukker. Forskerne mener, at denne viden vil medføre, at man i fremtiden udvikler medicin, som kan regulere dette hormon og dermed hjælpe mennesker med at kontrollere mængden af sukker, de indtager.

 

Chrom mindsker også sukkertrangen

Et andet stof, som har betydning for vores lyst og trang til sukker, er mineralet chrom. Mange ved det ikke, men chrom danner makkerpar med hormonet insulin og hjælper med at ”låse cellerne op” indefra, så sukkeret fra blodet let kan komme ind i cellerne, hvor det anvendes til at lave energi. Hvis det sukker, vi indtager, bliver i blodet i stedet for at nå ind i cellerne, påvirker det vores blodsukkerbalance. Resultatet er en ustyrlig lyst til at spise søde sager, fordi blandt andet hjerne- og muskelceller ikke kan få den energi, de behøver.

 

Hjalp diabetikere

Der er lavet forsøg med det danske chrompræparat Bio-Chrom, hvor man blandt andet har påvist, at type-2 diabetikere ved at tage chromtabletter kan øge deres insulinfølsomhed og tilmed reducere forbruget af blodsukker-stabiliserende medicin. Chrombehandlingen virker også beskyttende mod en række diabetesrelaterede komplikationer i kroppen, som er kendt for på længere sigt at volde problemer. Bio-Chrom indeholder den organiske chromgær, ChromoPrecise, som optages op til 10 gange bedre end andre chromtyper som chrom-picolinat og chrom-klorid.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *