Hold hovedet koldt og tæerne varme

  

 

Hjernen behøver ilt og næringsstoffer for at fungere optimalt. Derfor er en god blodforsyning så vigtig. God blodgennemstrømning i kroppen er ligeledes vigtig for at holde varmen i fingre og tæer. Ginkgo biloba har i undersøgelser vist at kunne hjælpe fra top til tå!

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2017

 

Omtrent en femtedel (20 procent) af den ilt, du indånder, er øremærket til brug i hjernen. Det kræver nemlig enormt meget ilt at tænke, huske og ræsonnere – det vi også kalder for de kognitive funktioner. Med alderen bliver blodforsyningen til hovedet gradvist dårligere, hvilket indebærer, at langt mindre ilt og færre næringsstoffer når frem til hjernecellerne. Forskere har dog observeret, at planteekstrakten ginkgo biloba har en gavnlig indvirkning på blodforsyningen, da indholdet af aktive stoffer fortynder blodet og udvider blodkarrene, så gennemstrømningen bliver bedre. Dette er demonstreret i en række undersøgelser, hvor ældre, der har fået tilskud af ginkgo biloba, viser tegn på forbedret hukommelse og har lettere ved at koncentrere sig.

 

Beskytter mod skadelige metaller

Man har imidlertid også opdaget en helt anden mekanisme. Ginkgo biloba-ekstraktens aktive stoffer kan tilsyneladende beskytte hjernen mod skadevirkningen af giftige metaller som blandt andet aluminium, der er kendt for at kunne øge risikoen for neuro-degenerative lidelser som Alzheimers syge og andre former for kognitivt forfald.

Det er tyske forskere, som står bag den nye viden om ginkgo biloba, og de skriver i det videnskabelige tidsskrift Journal Nutrition, at plantestofferne modvirker oxidativ stress forårsaget af aluminiumklorid (AlCl3), en metalforbindelse, som er skyld i biokemiske forandringer i hjernevævet.

 

Effektivt mod kolde hænder og fødder

En god blodforsyning til alle kroppens væv er i det hele taget ekstremt vigtigt. Mange har dog problemer med at få blodet til at nå helt ud i de yderste forgreninger af kredsløbet i fingrene og tæerne, hvor blodkarrene er ganske fine og tynde. Når der ikke er gennemstrømning, har man hele tiden iskolde fingre og tæer, selv på den varme tid af året. Her har ginkgo biloba vist at have en overraskende god virkning, netop på grund af sine karudvidende og blodfortyndende egenskaber.

 

Vælg den rette kvalitet

Det er dog langt fra ligegyldigt, hvilket ginkgo biloba-præparat man vælger. Der kan være afgørende forskel på kvaliteten, hvilket blandt andet fremgår af en britisk undersøgelse, hvor man sammenlignede effekten af 18 forskellige ginkgo biloba-præparater. Det præparat, som virkede bedst, var det danske præparat Bio-Biloba. Interessant nok var der adskillige præparater i undersøgelsen, som indeholdt mere ginkgo biloba-ekstrakt end Bio-Biloba, men trods det større indhold var deres virkning mangelfuld. Umiddelbart lyder det selvmodsigende, men forklaringen er, at det kun er nogle ginkgo biloba-præparater, som indeholder standardiseret ekstrakt, hvor indholdet af aktive stoffer er det samme i hver tablet og kan dokumenteres.

 

Råvaren skal behandles nænsomt

En anden ting, som gør sig gældende ved fremstilling af ginkgo biloba-præparater (og som mange producenter ikke er klar over), er, at selve råvaren er meget sart. Hvis tabletterne presses for hårdt i tabletmaskinen, opstår der varme, som kan ødelægge de aktive stoffer. Hvis man ikke anvender den helt rigtige teknik til fremstilling af tabletterne, risikerer man således at ende med et præparat, som ikke virker optimalt.

 

3 thoughts on “Hold hovedet koldt og tæerne varme

 • Wow, wonderful weblog layout! How lengthy have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, let alone the content material!
  You can see similar here sklep internetowy

 • Howdy! Do you know if they make any plugins to assist
  with SEO? I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not
  seeing very good results. If you know of any please share.
  Many thanks! You can read similar text here: List of Backlinks

 • Hello! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good results. If you
  know of any please share. Cheers! I saw similar text here: List of Backlinks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *