Sundere i solen med krillolie, sundere hele året

Det vrimler med gode fedtsyrer på de danske helsehylder, og hvornår skal man vælge den ene frem for den anden? Det er faktisk ikke lige til at hitte rede i, men det bliver en anelse lettere, når man både kigger på pris, bæredygtighed og formål med fedtsyrerne.

Af Marianne Palm

Fedtsyrer har forskellige roller i kroppen, og her får du en lille oversigt over fordelene ved krillolie i sommervarmen – og resten af året.

Kort og godt kan man godt tillade sig at postulere:

Kroppen har brug for både omega-3- og omega-6-fedtsyrer. Har vi tilstrækkeligt af dem, kan vi bedre danne omega-7 og -9. Dernæst kan vi også godt tillade os at dele dem op som støtteterapi til forskellige kropsfunktioner:

Huden har brug for omega-6, og det får de fleste rigeligt af, og derfor er det vigtigt at skabe balance med omega-3 for at undgå inflammationer. En inflammation er nem at få øje på: Huden er forbrændt eller fremstår med meget kradsende rødt eksem og plamager afhængig af problematikken.

Er huden mere tør end inflammeret, er det GLA fra fx boragoolie og kæmpenatlysolie, solkerne- og hampefrøolie, du skal anvende. Med andre ord skal du have fat i gruppen af sunde omega-6-fedtsyrer. GLA-rige produkter er svære at spise sig til, men du kan få støtte fra OmniOmega EPA-GLA+, der ligesom OmniOmega Krill Olie er fra Biosym.

Har du ikke tør hud, kan du med fordel vælge den rene krillolie i stedet, eller er du veganer, er det OmniOmega Veg O-3, du skal anvende. For alle produkter gælder det, at du hjertelig gerne må spise dem hele året, men ellers som en kur i en til tre måneder.

Omega-3-fedtsyrerne får du fra fede fisk og alger, problemet med førstnævnte er, at jo større fiskene er, jo større risiko for, at de har ophobet miljøgifte fra havets menneskeskrald, og skal vi bruge fedtsyrerne som et terapeutisk værktøj, skal de rene olier i anvendelse.

Her kommer krillolien ind i billedet. Hvis man ellers tør sammenligne med andre rige kilder med omega-3-fedtsyrer fra fx fede fisk, ser man nogle tydelige fordele:

 

Højere biotilgængelighed

Omega-3-fedtsyrerne i krillolie er bundet til fosfolipider i stedet for triglycerider (som i fiskeolie). Det gør dem lettere for kroppen at optage og anvende effektivt.

Fosfolipidformen gør, at omega-3 lettere kan integreres i cellemembraner, hvilket øger den biologiske effekt.

Bedre optagelse i hjernen
Fosfolipidstrukturen i krillolie ligner cellemembranerne i hjernen, hvilket kan gøre optagelsen af DHA (docosahexaensyre) mere effektiv og understøtte kognitiv funktion. Kigger man på studier, er det dog sammensætningen i Equazen, der kommer ind på førstepladsen, når det gælder bl.a. børns hjerner.

Indeholder astaxanthin – en vigtig antioxidant
Krillolie indeholder naturligt astaxanthin, som beskytter omega-3-fedtsyrerne mod oxidation.
Astaxanthin har også antiinflammatoriske egenskaber og kan bidrage til beskyttelse mod oxidativt stress.

Antiinflammatoriske egenskaber
Omega-3-fedtsyrer fra krillolie kan reducere inflammation og understøtte led og muskler og hjerte-kar-sundhed, ligesom andre omega-3-fedtsyrer kan. Det sker bl.a., fordi krillolie kan sænke triglyceridniveauer, forbedre kolesterolprofilen og reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Fosfolipiderne gør, at fedtsyrerne lettere transporteres i blodet, hvilket kan forbedre kredsløbet.

Ingen fiskeagtig eftersmag
Krillolie nedbrydes hurtigere i kroppen end fiskeolie og giver ikke det ubehagelige “fiskeopstød”, som mange oplever med fiskeolie.

Bæredygtighed
Krill høstes primært fra Antarktis’ rene farvande og har en langt lavere risiko for tungmetalforurening sammenlignet med fisk.

 

Ud over at skabe sunde led og muskler, en stærk hud og nye, stærke blodkar er omega-3-fedtsyrer også vigtige i restitution efter sport, både hos eliteudøvere og motionister i alle aldre.