Kan overvægt skyldes ubalance i stofskiftet?

stofskifte, kvinde tager sig til halsen

 

Overvægt er en udfordring, som mange står overfor, og i nogle tilfælde kan det skyldes problemer med stofskiftet. Særligt kvinder er udsatte og rammes op til fem gange oftere end mænd af stofskifteproblemer. Det skønnes, at op mod 20 pct. af befolkningen har ubalance i stofskiftet, hvor lavt stofskifte er den hyppigst forekommende type.

Af Marianne Palm

Symptomerne på lavt stofskifte er flere, herunder træthed, træg mave, tør hud, tørt hår samt øget behov for søvn. Men mange oplever også, at det trods sund kost og motion bliver sværere og sværere at holde vægten, og at de ekstra kilo kommer snigende med tiden.

Årsagerne til stofskifteproblemer kan være mange. Ofte kommer det i forbindelse med kronisk betændelse i skjoldbruskkirtlen, behandling med visse former for medicin samt sygdomme som diabetes og leddegigt. 

Men også ernæringsmangler spiller ind, og det passer meget godt med, at frekvensen af stofskifteproblemer øges med alderen, hvor mange har tendens til at spise mindre, og måske også mindre varieret, end tidligere.

Aalborg Universitet har kigget på jod i danskernes kostvaner

To af de mest udbredte mangler, når det kommer til mikronæringsstoffer, er mineralerne jod og selen.

Jod indgår i dannelsen af stofskiftehormoner og har været tilsat bordsalt siden år 2000, da indtaget af jod i Danmark er mangelfuldt hos den brede befolkning.

I forbindelse med tilsætningen af jod til bordsalt blev der nedsat en forskergruppe på Aalborg Universitet, som løbende følger konsekvenserne af dette. På den positive side har man oplevet markant reduktion af både for højt samt for lavt stofskifte siden jodberigelsen, men samtidig har man de seneste år desværre også erfaret, at jodindtaget er faldende i Danmark og derfor stadig er under det ønskede niveau.

Det faldende jodindtag skyldes, at flere og flere undgår de jodholdige fødevarer som mælk og fisk, ligesom den tilsatte mængde til bordsalt er ganske beskeden og måske ikke mindst, at mange vælger andre typer af salt, fx havsalt og himalayasalt, hvor man ikke har tilsat ekstra jod.

Et niveau omkring 180 mcg/L (måles i urinprøve) vurderes i videnskabelige kredse som optimalt, og det nås typisk ved et dagligt tilskud på 150 mcg jod om dagen, som man bedst kan få som kosttilskud, hvis du kan genkende nogle af problemerne eller ikke bruger nævnte fødevarer i dagligdagen.

Skjoldbruskkirtlen er særlig sårbar over for frie radikaler, som selen kan neutralisere

Selenmangel har mange konsekvenser, og når det gælder skjoldbruskkirtlen, er den særlig udsat for problemer, hvis blodet, som meget flittigt strømmer gennem skjoldbruskkirtlen, indeholder for mange frie radikaler, der bedst kan elimineres af selentilskud. Selen indgår i opbygningen af nogle særlig stærke antioxidanter, kaldet GPX’er, som især denne kirtel foran på halsen er meget sårbar overfor.

Påvirkningen øges desuden af stress, alkohol, medicin, kviksølv og andre miljøgifte.

Samtidig er selen nødvendig for aktivering af skjoldbruskkirtelhormonerne. Skjoldbruskkirtlen producerer primært det inaktive T4-hormon, som via nogle selenholdige enzymer (deodinase 1-3) omdannes til det aktive T3-hormon, som kroppen bruger til regulering af stofskiftet.

Flere faktorer står bag den udbredte selenmangel, bl.a. vores udpinte landbrugsjord. Men også spisevaner spiller ind, da mange undgår selenholdige fødevarer som fisk, skaldyr, nødder og indmad som lever og nyrer.

Stofskiftehormonerne påvirker mange processer i kroppen
Dysfunktioner i skjoldbruskkirtlen fører til for høje eller for lave niveauer af stofskiftehormoner og kan have betydelige konsekvenser for en række processer. Det kan føre til flere problemer, bl.a. med det såkaldte basalstofskifte.

Stofskiftehormoner regulerer basalstofskiftet, BMR, hvilket er den energi, kroppen forbrænder i hvile for at opretholde grundlæggende fysiologiske funktioner som vejrtrækning, fordøjelse samt vedligeholdelse af normal kropstemperatur.

En øget produktion af stofskiftehormoner kan øge stofskiftehastigheden, hvilket betyder, at kroppen forbrænder flere kalorier selv i hvile. Det har indflydelse på såvel vægtregulering som energiforbrug.

Stofskiftehormoner har ligeledes en betydelig indflydelse på nedbrydningen af fedtstoffer i kroppen. Hormonerne øger hastigheden, hvormed fedtsyrer frigives fra fedtvæv og transporteres til celler, hvor de kan bruges som energikilde. Her bidrager de til reguleringen af kroppens fedtstofskifte og kan påvirke vægtkontrol.

Stofskiftehormoner regulerer også omsætningen af kulhydrater ved at påvirke glukosemetabolismen. De stimulerer optagelsen af glukose fra blodet til cellerne og øger samtidig nedbrydningen af glykogen (lagret glukose) for at frigive energi. Denne proces er afgørende for at opretholde blodsukkerniveauet og levere brændstof til cellerne.

Hormonerne skal være i balance ved overvægt

Er man derfor udfordret af overvægt og har man mistanke om, at stofskifteproblemer kan være årsagen, så kan man med fordel overveje et produkt som Porsano Hormon Balance, der netop indeholder balancerede niveauer af mineralerne jod og selen. Produktet er en effektiv og avanceret kombination af de næringsstoffer, som understøtter en velfungerende skjoldbruskkirtel og dens normale produktion af hormoner. Produktet fås i din lokale helsekostforretning eller direkte hos leverandøren på www.porsano.dk


En mineralkur inden du bliver gravid, og er du gravid, så tal med lægen

Et hollandsk studie viser i øvrigt, ligesom tidligere studier har påvist, at gravide er i jod- og selenmangel. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/19/3936

Kun de, som tog et daglig jodtilskud på 150 mcg, kom op på “sufficient levels” (nogle tog 75 mcg/dag, hvilket ikke var nok).

61 pct. af deltagerne manglede BÅDE selen og jod.