Hvidløg i kamp mod biofilm

shutterstock_106132991_0

Af Marianne Palm.
Artiklen er bragt i magasinet sund-forskning.dk – sensommer 2012

Bakterier har som mennesker et kommunikationssystem, hvor de taler med hinanden over store afstande. Og noget tyder på, at bakterierne er meget bedre end mennesker til at holde sammen, når de skal overvinde fjenden eller undgå, at andre bakterier blander sig i kampen for overlevelse.

Heldigvis har naturen også skabt hvidløget.  For ajoene i hvidløg, som dannes, når allicin nedbrydes til dets mindre komponenter, kan ødelægge bakteriernes biofilm. Det skaber sammenbrud, så bakterierne bliver hindret i at skabe infektioner.

To veje fører til kommunikationsstop 

Forskere i Danmark har forsket i hvidløg, og netop ajoene, som nedbrydes fra det aktive stof i hvidløg, allicin, kan effektivt blokere for bakteriernes evne til at kommunikere med hinanden. Ajoene forhindrer desuden bakterierne i at udskille stoffet rhamnolipid, som ødelægger de hvide blodlegemer i kroppen.

Derfor virker ajoene to veje: Kommunikationssystemet ødelægges, og immunsystemet hjælpes til ikke at gå ned i kampen mod de mange bakterier, som især kronisk syge har så svært ved at bekæmpe.

Biofilmen 

Ved kroniske infektioner i kroppen danner bakterier et slimlag, der kaldes en biofilm. Når bakterier danner biofilmen, bliver de op imod 1.000 gange mere modstandsdygtige over for antibiotika og begynder at kommunikere. Kommunikationen mellem bakterier foregår ved hjælp af et system kaldet quorum sensing.

Ved quorum sensing fungerer bakterierne i biofilmen som en enkelt enhed og kan samle sit angreb på kroppen for maksimal effekt. Og det utrolige – og skræmmende – er, at de ikke kun kommunikerer sammen fx i lungevæv. Biofilmen kan brede sig til alle de organer, som beklæder slimhinder…

Bakterierne får lov at leve, men deres netværk nedbrydes

Ved at ødelægge biofilmen hæmmer man bakteriernes vækst uden at slå dem ihjel, og dermed minimerer man risikoen for, at de udvikler resistens, som ellers er den allerstørste trussel i kampen mod kroniske infektioner, hvor antibiotika og penicillin ikke længere virker.

Ny dansk forskning med cystisk fibrose

Den nye danske forskning viser, at ajoene er særdeles effektivt til at bekæmpe bakterien Pseudomonas aeruginosa, som giver kroniske infektioner i lungerne hos patienter med cystisk fibrose. Det er ph.d-studerende fra Københavns Universitet, Institut for International sundhed, Immunologi og Mikrobiologi, Tim Holm Jakobsen, der sammen med sin forskningsgruppe under professor Michael Givskov, som har arbejdet med hvidløgs antimikrobielle egenskaber i seks år. De står bag det nye forskningsresultat, der kan få betydning for patienter med cystisk fibrose.

Ved cystisk fibrose fungerer nogle molekyle- pumper i blandt andet lungevævet ikke efter hensigten. Derfor bliver der dannet et tykt slimlag i lungerne med et højt indhold af næring og ilt, som giverbakterier optimale vækstbetingelser. Ophobningen af bakterier i lungerne ødelægger over tid lungevævet og resulterer i, at patienter med cystisk fibrose dør af iltmangel.

Ofte lever patienter med cystisk fibrose ikke mere end 45 år. Resultatet af den nye forskning er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Antimicrobiel Agents and Chemotherapy. Kilde: www.videnskab.dk

Antibiotika og ajoene skal bekæmpe infektioner hos alvorligt syge

Noget tyder på, at ajoene i kombination med antibiotika er den allerbedste cocktail ved alvorlige infektioner. For ajoene ser ud til at åbne biofilmen, så antibiotikaen bedre kan udføre sit job. Ved mindre alvorlige infektioner er det værd at forsøge med ajoene alene, da forsøg viser, at blot det, at biofilmen bliver åbnet, gør, at immunsystemet kan komme til at bekæmpe de sygdomsfremkaldende bakterier.

Er du i tvivl, så gå til lægen, men ellers…. Det kan være en rigtig god ide at forsøge med et hvidløgsprodukt med et højt indhold af allicin. Når allicin nedbrydes til ajoene, sætter det gang i de to infektionsbekæmpende faktorer: nedbrydning af biofilm og hjælp til de hvide blodlegemer, så de får lov at gøre deres arbejde. Du skal selvfølgelig gå til lægen ved den mindste tvivl om årsager til dine problemer.

Men der er kun gevinster ved at kombinere antibiotika og hvidløgsprodukter med et højt indhold af allicin. Du kan sende bud efter en liste over alle de bakterier, der kan bekæmpes med Garcin, som er det danske produkt med et højt og standardiseret indhold af allicin. Som din krop vil elske at få lov til at nedbryde til den effektive ajoene, så du en gang for alle kan stoppe kommunikationen mellem nogle bæster, som bare har invaderet din krop.

To effektive produkter i Danmark

Garcin og Garpro er begge produkter udviklet i England. De indeholder den samme mængde allicin, men Garpro har mælkesyrebakterier tilsat. Det giver en fin mulighed for at bekæmpe de skadelige bakterier og samtidig tilføre mælkesyrebakterier, som er nødvendige for en god mikroflora bl.a. i tarmen. Garpro skaber dermed en tredobbelt effekt: Ødelægger biofilm, hindrer ødelæggelse af hvide blodlegemer og støtter den naturlige mikroflora i at bek.mpe skadelige bakterier (og svampe).

Anvendelse og dosering

Studier på hvidløg, og især det aktive stof allicin, har vist sig effektivt over for 14 forskellige typer bakterier, forskellige svampe, herunder fem forskellige candida svampe, fem slags parasitter – af den væmmelige slags – og intet mindre end syv typer vira, hvor både de alvorlige, men også de helt banale og dog irriterende forkølelser, er med.

Doseringen ved et akut angreb er tre kapsler tre gange dagligt, mens et par kapsler er nok til at forebygge, at de irriterende angribere overhovedet får et ben til jorden. Vil du se en liste over, hvilke bakterier, svampe, vira og parasitter, der er forsket i, kan du klikke ind på http://www.sund-forskning.dk eller skrive til marianne.palm@sund-forskning.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *