Salvie – hedeturenes værste fjende

shutterstock_142863265

 

Af Marianne Palm.
Artiklen er bragt i magasinet sund-forskning.dk – sensommer 2012

 

Har du nogensinde tænkt over, hvordan naturlæger i gammel tid fandt ud af de forskellige urters virkning? Hvor tilfældige var deres valg, og hvad pegede dem i retning af de urter, de brugte?

 

Når salvie sveder i varmen 

En af de faktorer, der spillede ind her, var den såkaldte signatur-lære, som går ud på, at plantens udseende og måde at reagere på afgør, hvordan naturlægen tror, den vil virke. Dermed blev salvie med de smukke lilla blade, som ”sveder” i solen, tænkt at kunne regulere for stærk sved. Salvie har været brugt af kvinder i flere årtier, men først nu er man begyndt at udføre kliniske undersøgelser.

 

De første resultater er lovende og umiddelbart positive.

 

De daglige hedeture og de natlige svedeture 

Mange kvinder har grund til at være taknemmelige over, at nogen i sin tid opdagede salvies evne som svedregulator. Ofte har salvie en positiv indvirkning på disse irriterende ”svedbade”, og det er ganske uden bivirkninger eller indgriben i den hormonelle balance.


Når neurotransmitterne udvider vores blodkar

Der findes en mængde forskellige neurotransmittere (substanser, der hjælper impulser gennem nervebanerne), som kan forårsage udvidelse af blodårerne, hvis de frigøres i større mængder. Det kan bl.a. ses ved, at vi kan få svedige håndflader, når vi bliver nervøse. Disse neurotransmittere frigøres til tider også i upassende mængder som følge af store udsving i hormonniveauet i overgangsalderen. Salvie kan mindske frigivelsen af de stoffer, som udvider blodårerne, og dermed afværge det røde ansigt og hedeturen.

En håndfuld erfaringer til den varme tid

Der er mange ting, du kan gøre af respekt for dit helbred. Ting, som vil gøre det lettere for dig at komme igennem overgangsalderen med et smil og hovedet højt hævet. Erfaringerne fra de gamle naturlægediscipliner og fra de moderne klinikker med ernæringsterapeuter, heilpraktikere, biopater, naturopather og phytoterapeuter viser følgende:

 • Begræns mængden af animalsk fedt og protein i din kost. Mindre rødt kød og færre mejeriprodukter – det vil lette presset på din forbrænding og leveren.
 • Spis mere fisk. Laks, makrel og sild er gode valg. De hjælper ikke kun med at holde dit hjerte sundt, men kan muligvis hjælpe på overgangsalderens symptomer.
 • Spis så varieret som muligt. Gå ud og eksperimenter! Jo større variation, du har i din kost, jo større chance er der for, at du får opfyldt alle dine behov for næringsstoffer. Prøv at smage på nye frugter og grøntsager – der er masser at vælge imellem.
 • Skru ned for stressniveauet. Det letter presset på dine binyrer, som så kan levere alternative former for østrogen i stedet. Almindelig fysisk aktivitet vil ligeledes hjælpe med at beskytte imod depression og hjertesygdomme, styrke dine knogler og øge dit energiniveau. Bare en rask gåtur nogle gange om ugen kan gøre en forskel.
 • Alkohol og tobak er to af de værste skurke i udviklingen af knogleskørhed – og det er skadeligt for leveren og giver en grim hud. Det ved du godt!
 • Hvis du er over 65 år, og du har været i overgangsalderen mere end 10 år, er det mest sandsynligt, at dine egne hormoner er forsvundet, og det, du oplever som symptomer på overgangsalderen, rent faktisk er symptomer på binyrestress i stedet. Her vil et tilskud af Salvie sikkert ikke hjælpe.

 

Du bør i stedet få et godt tilskud af B-vitaminer, fx. Total B, og sørg for calciumtilskud i form af Biorto Magnesium. Hvis du er nervøs og stresset er Avena Sativa dråber en god hjælp.

 • Spis regelmæssige måltider – lavt blodsukker kan udløse en hedetur.
 • Sørg for at komme regelmæssigt på toilettet – forstoppelse kan ligeledes udløse hedeture.
 • Drik masser af vand – mindst 1½ liter dagligt. Og endnu mere, hvis du både har det varmt på grund af sport og hedeture.
 • Bevæg dig regelmæssigt. En rask gåtur på 30 minutter dagligt gør underværker.
 • Gør noget ved stress. Hvis du er stresset, frigiver din krop en masse stoffer, som provokerer hedeture.
 • Tag et tilskud af mineraler – din lokale helsekost kan rådgive dig.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *