
25 år med sundere øjne – til familien Danmark og til familier i 43 andre lande.
Af Marianne Palm
New Nordic elsker produktudvikling og står sjældent stille. Konstant er de ude i verden for at finde de bedste råstoffer, den bedste forskning og er ikke blege for at sammensætte deres produkter lidt anderledes end så mange andre.
Redaktionen har kigget på de sidste nye skud på stammen, eller skulle vi sige til øjeæblet.
New Nordic var blandt de første med luteinprodukter i Danmark. Det var i kosttilskuddet Blue Berry for 25 år siden, og den oprindelige recept blev skabt af portugisiske og amerikanske øjenlæger.
Blåbær er godt for øjne og syn, og lutein er det gule naturlige farvestof, som findes i nethindens centrale del kaldet den gule plet (macula lutea) – det er her, det skarpe syn (læsesynet) er lokaliseret. Det er dog ikke lige meget, hvilken blåbær der er anvendt, ligesom de øvrige ingredienser også bør udvælges nøje, så de kan stå på mål for den forskning, der blev gjort dengang, og som stadig foregår.
I dag er Blue Berry en klassiker, som er baseret på blåbær, den lutein- og zeaxanthinrige tagetesblomst samt lægeøjentrøst.
De blåbær, der anvendes i Blue Berry, er vilde og økologiske blåbær som indsamles i Finland og Sverige. Herefter ekstraheres de for at få et mere koncentreret ekstrakt af de nødvendige aktive stoffer.
I løbet af årene er Blue Berry-serien blevet udvidet med Blue Berry Plus øjenvitamin, Blue Berry Øjenvitamin Omega og senest Blue Berry GUMMIES.
Nu er også en serie Good Eyes opstået.

I dag sidder vi mange timer hver dag foran en skærm
Siden Blue Berry, New Nordics første produkt, blev udviklet og introduceret for 25 år siden, har meget ændret sig. De fleste har i dag mere skærmtid, og det betyder både udsættelse for uv-lys og særligt mere fokusering, som anstrenger øjnene. Det kaldes populært for ”skærmøjne”.
Tid foran en skærm betyder også, at man automatisk blinker meget mindre. Det giver irriterede og tørre øjne.

Tre nye kosttilskud til øjne og syn – Good Eyes – og én tablet om dagen er nok
New Nordic introducerer tre nye kosttilskud med ingredienser til øjnene. I modsætning til Blue Berry, hvor doseringen er to tabletter dagligt, kan man nøjes med at tage én tablet dagligt. De er lidt større, men kan nemt deles med en delekærv, så de er lettere at sluge.
1-2-3
Blandt de tre nye øjentabletter er der en rigtig god standardtablet til folk, der ikke har problemer med hverken tørre eller trætte, irriterede øjne. Altså forebyggende for dig, som måske ved, at der er øjensygdomme i familien, eller du sidder meget bag skærm.
Derudover findes der en tablet, som særligt er til dem, der har tørre øjne, og endelig en tablet til dem, der har trætte og irriterede øjne.
Typisk er tabletten til trætte og irriterede øjne til personer, der sidder mange timer foran en skærm hver dag. I dag sidder voksne i gennemsnit fem til syv timer foran en skærm hver dag og yngre endnu mere.
Tabletten til tørre øjne er typisk til ældre personer, som har tørre slimhinder.
11 pct. af personer over 30 år har tørre øjne, og forekomsten stiger med alderen.
Der er personer, der både har trætte og tørre øjne. Der må man vælge, hvilket problem der er størst.
Som det er i dag, er det ikke muligt at få alle ingredienser til begge problemstillinger i samme tablet. Hvis du har begge typer af problemer, er der intet i vejen for, at du spiser dem skiftevis, et styk hver anden dag.
Her kan du se de tre nye til dig, der gerne vil støtte dine øjne:
Good Eyes Fugtighed – til dig, der har tørre øjne og ofte drypper øjne. Med havtorn, der støtter slimhinderne.
Good Eyes Øjentræthed – til dig, der sidder meget ved skærm. Anstrengte og tørre øjne. Fyrrebark og blåbær bidrager til at modvirke anstrengte og tørre øjne. Fyrrebarken giver et ekstra skub til sundheden i de mindste blodkar, kapillærerne.
Good Eyes Øjenvitamin – allroundtablet, som er til dem, der gerne vil bevare og passe godt på deres syn.

Vilde blåbær – især Vaccinium myrtillus (ofte kaldet European blueberry) – er ekstra interessante i forhold til øjenprodukter pga. deres særligt høje indhold af antocyaniner, som har dokumenterede effekter på blodkar, nethinde og mørkesyn. De adskiller sig markant fra de almindelige store, lyseblå kulturblåbær (Vaccinium corymbosum), både i sammensætning og styrke.
De vildeste af de vilde blåbær
Måske har du tit undret dig over størrelsen på nogle af de meget store og fyldige blåbær, du køber til din kage eller smoothie, og tænkt, om de egentlig indeholder de samme aktive stoffer i de vilde blåbær, som du møder gennem de svenske skove, og du har fuldstændig ret. De bærer begge det danske navn blåbær, de er også begge i den blålige tone, men der er ingen tvivl om, at jo mørkere bærret er indeni og udenpå, jo flere aktive stoffer til dine øjne er der indbygget i naturens vildskab.
Det har forskerne for længst opdaget, og det er da også både de økologiske og meget vilde små og mørke blåbær, der indsamles i Finland og Sverige, hvor de efter en skånsom ekstraktion omdannes til et pulver, der strutter af netop det, vi allerhelst vil have fra blåbær:
Høj koncentration af antocyaniner
– Vilde blåbær indeholder 2-3 gange flere antocyaniner end dyrkede blåbær.
– Antocyaniner er stærke antioxidanter, som beskytter nethinden mod oxidativt stress og frie radikaler.
Forbedring af mikrocirkulationen
– Antocyaniner styrker kapillærerne, især i øjets meget fine blodkar.
– Det kan mindske ødem, træthed og blodudtrædninger i øjnene – vigtigt ved fx skærmarbejde eller aldersforandringer.
Støtte til mørkesyn
– Under og efter 2. verdenskrig fortalte britiske piloter, at de fik bedre nattesyn efter at have spist blåbærsyltetøj.
– Dyrestudier og små kliniske studier har vist, at antocyaniner forbedrer regenerationen af rhodopsin, det lysfølsomme pigment i øjet.
Forebyggelse af aldersrelateret degeneration (AMD)
– Antioxidanter som antocyaniner og flavonoider beskytter makula mod degeneration.
– Sammen med lutein og zeaxanthin danner de et stærkt “øjenforsvar”.
Antiinflammatorisk effekt
– Antocyaniner dæmper betændelsesprocesser i øjets væv, hvilket er relevant ved tørre øjne og allergisk konjunktivitis.

Lutein fra tagetes og andre spiselige planter på køkkenbordet
Lutein er et naturligt forekommende carotenoid, som især findes i grønne bladgrøntsager som spinat og grønkål.
Det er kendt for sin rolle i at beskytte øjnene, da det koncentreres i nethindens makulære område.
Lutein fungerer som en antioxidant og hjælper med at beskytte øjet mod skadelige blå lysstråler
Det er særligt vigtigt for at forebygge aldersrelateret maculadegeneration (AMD) og grå stær
Kroppen kan ikke selv producere lutein, så det skal tilføres gennem kosten eller som kosttilskud
Ud over grønne grøntsager findes lutein også i æggeblommer og majs.
Lutein har også vist sig at kunne gavne hudens sundhed ved at beskytte mod uv-skader. Det kan være særligt gavnligt for personer, der arbejder meget foran skærme.
Et regelmæssigt indtag af lutein kan understøtte både syn og hud indefra.
Udvalgte kilder
https://www.healthline.com/nutrition/lutein
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4698938/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6164534/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4698938/
Lutein udvindes hovedsageligt fra blomsten Tagetes erecta, også kendt som fløjlsblomst eller African marigold.
Tagetes er særligt rig på lutein, og det er den mest anvendte plantekilde i kosttilskudsindustrien. Det skyldes, at den producerer en høj koncentration af lutein i en form, der er let at ekstrahere og stabilisere. Lutein er en carotenoid med stærke antioxidante egenskaber og er især kendt for sin rolle i øjen- og hudsundhed.
Man bruger typisk blomsterbladene, som tørres og pulveriseres, hvorefter luteinen ekstraheres med opløsningsmidler (ofte ethanol eller superkritisk CO₂) og standardiseres i forskellige styrker.
Der findes også mindre mængder lutein i fødevarer som grønkål, spinat og æggeblommer, men tilskudsformerne kommer næsten udelukkende fra tagetes.
En søsterkaroten i tagetes
Sammen med lutein i tagetes findes også zeaxanthin, meget besværligt navn, men del det op i ze-ax-anthin, så bliver det mere retvendt for en dansker.
Det er ligesom lutein en karotenoid, en stor gruppe af naturligt forekommende pigmenter, der findes i planter, alger og fotosyntetiserende mikroorganismer. De er ansvarlige for mange af de gule, orange og røde farver, vi ser i frugt og grønt – fx gulerødder, græskar og tomater og ikke mindst i tagetes.
Kort om zeaxanthin:
- Naturlig forekomst: Findes især i majs, æggeblommer, grønkål, spinat, gojibær og gul peber.
- Hovedfunktion: Beskytter øjet – særligt makula i nethinden – mod oxidativt stress og blåt lys.
- Anvendelse i tilskud: Zeaxanthin bruges ofte i kombination med lutein i øjenpræparater, især i forbindelse med AMD (aldersrelateret makuladegeneration).
Lutein og zeaxanthin arbejder ofte synergistisk i kroppen og akkumuleres i retina, hvor de fungerer som naturligt “solfilter” og antioxidantbeskyttelse.
(kilde, chatgpt m.fl.)
En historisk plante bringer klarhed og glæde
Lægeøjentrøst med sit botaniske navn Euphrasia officinalis – har en både poetisk og spændende historie bag sig, og den har været anvendt i folkemedicinen i århundreder til behandling af øjensygdomme og andre slimhindeproblemer.
Navnets oprindelse – “øjentrøst”
Navnet “øjentrøst” stammer fra den gamle forestilling om, at planten kunne “trøste øjet” – altså lindre øjenlidelser. På latin hedder den Euphrasia, som kommer af græsk euphrosyne, der betyder glæde eller lethed – og også er navnet på en af de tre gratier i græsk mytologi. Navnet afspejler dermed en tro på, at planten både lindrer fysisk og bringer glæde og klarhed – især til synet.
I middelalderens signaturlære mente man, at en plantes udseende afslørede, hvad den kunne bruges til. Euphrasia har blomster med mørke “årer” og en gul plet, som nogen mente lignede et øje med pupil – en “signatur”, der pegede på, at planten var god for synet.
Traditionel brug
Lægeøjentrøst har været brugt mod:
- Øjenbetændelse (konjunktivitis)
- Øjenkløe og allergisk reaktion
- Røde, trætte øjne
- Øjenløb hos børn
- Øjenforkølelse og tåreflåd
- Nogle gange også som støtte ved bihuleproblemer og hoste
Den bruges som øjendråber, te, tinktur eller kompres (ofte i kombination med kornblomst, kamille eller fennikel).
Forskning og videnskabeligt grundlag
Der findes begrænset, men lovende forskning om Euphrasia officinalis – især i forhold til milde øjenproblemer, som du kan læse om bl.a. her: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11152054/
Øjentrøsten har fundet vej til New Nordics produkter til forskellige udfordringer med øjnene for at støtte op om de gener, der er forbundet med trætte øjne. I dag ved man, at det især er flavonoiderne, der som en vigtig antioxidant og støtte for de små blodkar kan være med til at gøre en forskel.
