Kan for lidt sollys gøre dig nærsynet?

 

 

Forskere har fundet en sammenhæng imellem lavt D-vitaminindhold i blodet og øget forekomst af nærsynethed.

 
Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – april/maj 2016
Noget tyder på, at der er en kobling imellem den mængde sollys, vi får, og vores risiko for at udvikle nærsynethed. I Kina er omtrent 90 % af de 17-19 -årige nærsynede, men også i lande som USA er nærsynethed i hastig vækst, rapporterer National Eye Institute. Nu peger forskere på en mulig årsag: For lidt aktivitet udendørs. Det giver nemlig mangel på D-vitamin, og der er åbenbart en sammenhæng.
For lidt D-vitamin forværrede synet
En undersøgelse fra Catholic University of Korea i Seoul (Sydkorea) kiggede på godt 2.000 unge i alderen 13 til 18 år og sammenlignede forekomsten af nærsynethed med D-vitaminniveauerne. Det viste sig, at 80% af deltagerne var nærsynede, og 9 % af disse var kraftigt nærsynede. Forskerne observerede ligeledes, hvordan mængden af D-vitamin i kroppen påvirkede graden af nærsynethed. Jo lavere D-vitaminstatus, desto højere var sandsynligheden for kraftig nærsynethed.
Nyfødte mangler D-vitamin
I Danmark har der i den senere tid været meget fokus på D-vitamin i forbindelse med ny undersøgelse, der afslører, at over halvdelen af danske børn fødes med for lidt D-vitamin i blodet. Sollys er den primære kilde til D-vitamin, men man kan også få vitaminet fra fede fisk eller et præparat som D-Pearls, der indeholder 38 mikrogram biologisk aktivt D3-vitamin i olivenolie forbedre optagelighed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *