Kend din stress – og gør noget ved den

  stressresponse
At have travlt er ikke det samme som at være stresset. I daglig tale bruges ordet stress dog ofte som fællesnævner for det hele. Kend forskel og vid, at der findes veje ud af stressen.
Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – april/maj 2016
Stress er en lumsk proces. Den opstår og foregår over længere tid. I mange tilfælde er det ikke enkeltstående store årsager, der leder til en alvorlig stress, men mange små ting. Udtrykket ”mange bække små” dækker meget godt ud-vikling af stress, og nyere undersøgelser af stress peger på, at det, der fører til stress – kravene – ofte kommer fra én selv. De mange arbejdsopgaver, rudekuverterne, konflikter på hjemmefronten, vores 24/7-online liv samt normerne for præstation er en ting, men en meget mere almindelig årsag er, at stress kommer fra dine egne tanker. Der behøver altså ikke at være en udefrakommende årsag til, at du udvikler stress. Tænk engang, dine egne tanker kan være nok til at give alvorlig stress. Det kan være tanker om konsekvenser, bekymringer eller utilfredsstillende livsvilkår. Når stressen kom-mer fra dig selv, kan det være ekstra svært at gøre noget ved den. Omvendt kan du gribe i egen barm. Ved stress skal der arbejdes med tankesættet, og set med kosttilskudsbrillerne er der en urt, du helt sikkert vil få en håndsrækning fra.
Rhodiola rosea styrker din mentale præstation og udholdenhed
Rhodiola rosea, bedre kendt som rosenrod, indeholder stoffer, som dæmper stress, giver mere energi og forbedrer din udholdenhed. Siden 1960’erne har man i Rusland studeret virkningen af Rhodiola rosea. Alle de erfaringer, forskere verden over har med det virksomme SHR-5-ekstrakt fra rosenrod, viser, at urten hjælper med at sænke samtlige stresssymptomer. I Sibirien har man i århundreder kendt til SHR-5 ́s fantastiske evne til at hjælpe kroppen af med de ubalancer, som fører til udmattethed og træthed. I Vesten er vi også godt på vej til at få øjnene op for den adaptogene urt, som bl.a. styrker binyrer og hjernen.
SHR-5-ekstrakt sænker stresshormonet
Det, som forskerne kan se og måle, er, at SHR-5-ekstrakt nedsætter mængden af binyrebarkhormonet kortisol i blodet. Ved akut stress er der en øget produktion af kamphormonet noradrenalin, men også andre hormoner og signalstoffer som dopamin og serotonin bliver aktiveret. Ved den farlige, langvarige stress er der en øget produktion af hormonet kortisol, det såkaldte farlige stresshormon. Når SHR-5 nedsætter det forhøjede kortisol, sænker det samtidig mange af de psykiske og kropslige sygdomme, der kan opstå ved langvarig stress. Studier viser desuden, at SHR-5-ekstrakt hjælper cellerne i kroppen med deres energidannelse ved hjælp af øget dannelse af adenosintrifosfat, der fungerer som en slags batteri for cellerne. I laboratorier har man også påvist, at SHR-5-ekstraktet af Rhodiola rosea øger mængden af serotonin og beta-endorfiner i hjernen. Kosttilskudsmarkedet har mange varianter af Rhodiola rosea, så gå efter dem med SHR-5-ekstraktet som du finder i Arctic Root. Arctic Root er et naturlægemiddel, registreret i Lægemiddelstyrelsen.
Rhodiola rosea er et såkaldt adaptogen, som hjælper med at tilpasse os til de belastninger, vi kommer ud for. Den forbedrer vores udholdenhed og præstationer, både legemlige og mentale, styrker hjertet og øger bloddannelse under stress.
Nedsat stress efter blot 28 dage med SHR-5-ekstrakt
I et studie foretaget på Uppsala Universitetet fandt psykolog Erik Olsson, at mennesker, som har været under konstant stress i mindst seks måneder, kunne sænke deres stressniveau, mindske trætheden og øge deres præstationsevne med en behandling med rosenrodsekstraktet SHR-5. Studiet viste signifikante ændringer i forsøgspersonernes velbefind-ende efter blot 28 dage. I en anden undersøgelse fra år 2000 testede man SHR-5 på 56 raske læger, der havde stres-sende natarbejde og led af træthed under vagterne. Deltagerne fik en lav dosis rosenrod over en periode, og konklusi-onen på studiet var, at SHR-5 er i stand til at reducere generel træthed under særligt stressende forhold. Lægerne oplevede markante forbedringer i løbet af blot to uger.
Daglig dosis
For at få den ønskede effekt af Arctic Root i behandlingen af stress og udmattelse skal du tage to til fire tabletter dagligt fordelt på morgen og aften.
MINIGUIDE
Stress – hvad kan du selv gøre?
Heldigvis får du ofte adskillige advarsler, inden de mange bække bliver til en ordentlig omgang stress. Så hold øje med dit stressniveau, identificer årsagerne, og kom i gang med at ændre de vaner, der gør dig stresset. Hvis den stressede situation, du er i, ikke er en midlertidig situation, men det er din helt almindelige hverdag, skal du handle nu! Det er NU, du skal beslutte, at du ikke vil være stresset, og det er NU du skal begynde at få ro på dit hoved og din krop.
Husk at livet ikke altid behøver at blive så seriøst
Tag en pause fra livets alvor med yoga, åndedrætsøvelser, meditation eller gåture. Gør det til en vane at se de lyse sider, grin, dans, og leg dig gennem din dag. Og tag Arctic Root som en god ven i kampen mod stress.
Test hvor stresset du er
Er du i tvivl om, hvorvidt du er stresset? Så tag en af de mange stresstests på nettet – fx den, der er på www.ftf.dk ud-viklet af FTF og LO. Brug den til at finde ud af, hvordan det står til med dit stressniveau. Som sagt, er du for stresset, er det vigtigt, at du gør noget, for stress er ikke alene ubehageligt, det kan også udvikle sig til både fysiske og psykiske sygdomme.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *