Alfa-liponsyre til diabetes og andre kroniske sygdomme

 

 

For at forstå de mange positive tilbagemeldinger fra mennesker i hele verden med meget forskellige symptomer og sygdomme er man nødt til at kigge på, hvad alfa-liponsyre egentlig gør på celleplan. Og forskerne er enige om, at dette helt specielle næringsstof har en væsentlig indflydelse på celleniveau, fordi stoffet som en antioxidant kan hjælpe med at forhindre det stadige bombardement af frie iltra-dikaler, der ellers kan ødelægge cellens strukturer.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2017

 

Det der gør alfa-liponsyre til en ualmindelig fin støtteterapi, er, at hvis den var en dominobrik, så ville den stå forrest og hindre, at alle de andre brikker vælter. Med andre ord hindrer den E-vitamin, C-vitamin og andre antioxidanter i at blive ødelagt, så også de kan gøre deres arbejde.

Det har rigtig stor betydning for hver eneste celles evne til ikke kun at overleve, men også at regenerere, og man kan se, at alfa-liponsyre stopper kaskaden, hvor Q10 og gluthation ellers kan blive ødelagt. Det sker gennem ret tekniske, eller rettere biokemiske, foranstaltninger, som foregår i hver eneste celle i hvert eneste sekund. Her hjælper alfa-liponsyre blandt andet stofskifteprocesserne i mitokondrierne, som udvikler den energi, vi har brug for i døgnets 24 timer. Hjertemusklens celler indeholder tusindvis af mitokondrier, det samme gør vores muskler. Med andre ord, jo mere en celle-gruppe (et organ eller en muskel) skal afgive af energi, jo flere mitokondrier, og her hjælper alfa-liponsyre sammen med Q10 vores celler med at regenerere.

 

Hjælper på nerveskader

Studier har også vist, at alfa-liponsyre kan hjælpe nerveceller med ikke at blive nedbrudt, hvilket har stor betydning for fx sklerose. Forskningen er ikke entydig, men ser faktisk lovende ud. Forklaringen er muligvis, at nedbrydningen af myelinskederne rundt om nervecellen, som er en del af årsagen til sklerosen, kan forsinkes ved at stoppe frie iltradikalers angreb på nervecellerne.

Der er flere forskellige meget specifikke sygdomme, der har haft forskernes bevågenhed, blandt andet fordi der ikke findes andre behandlingsmetoder. Det gælder især diabetes og de følgevirkninger, der kan opstå i kølvandet af diabetes. Ved diabetes er et stabilt blodsukker nødvendigt for ikke at skabe skader på cellevægge og inden i cellerne. Især nerveceller, celler i kredsløbet fx i benene og nerveceller ind til forskellige organer er særligt følsomme over for frie ilt-radikaler, og her indtager alfa-liponsyre åbenbart en førsteplads ved også at hjælpe de øvrige antioxidanter med at fungere bedre.

 

Diabetes og diabetisk neuropati

Alfa-liponsyre spiller en vigtig rolle i kontrollen med diabetes, specielt for de omfattende iltnings- og inflammatoriske ændringer, der sker i forbindelse med sygdommen. Alfa-liponsyre fremmer bl.a. insulinfølsomheden og glukoseoptagelsen.

Diabetikere har en øget risiko for kredsløbsproblemer, herunder ophobning af cellegifte. Ved at beskytte mod skader i blodkarnettet kan alfa-liponsyre reducere risikoen for, at der opstår kar- og nyrekomplikationer ved diabetes.

Alfa-liponsyre har vist sig at være særligt effektiv til at forebygge den smertefulde svækkelse, der går under betegnelsen diabetisk neuropati – en næsten uundgåelig komplikation hos personer med dårlig blodsukkerkontrol.

Diabetisk neuropati begynder med ømhed, en brændende fornemmelse og/eller jag af smerte i arme og ben. I mere fremskredne stadier forsvinder smerterne, fordi der sker alvorlige skader på de mikroskopiske blodkar. I sidste ende kan tabet af nervefunktion føre til åbne sår, infektioner og endog amputation. På trods af betydelig viden om, hvordan diabetisk neuropati opstår, findes der endnu ingen medicinsk behandling, der har vist sig at være effektiv til forebyggelse eller helbredelse af lidelsen.

 

Ikke kun lindring af symptomerne

Alfa-liponsyrens stærkt antioxiderende virkning begrænser skaderne på hinderne (myelinskederne) og blodtilførslen til nerverne og medvirker dermed til at reducere både symptomer og nervedysfunktion. Kliniske forsøg har gang på gang påvist lindring af smerterne, følelsesløsheden og den stikkende fornemmelse samtidig med en forbedring af nerveledningshastigheden – et mål for, hvor effektivt nerver overfører elektriske impulser.

 

Forbedring i løbet af tre uger – og virkningen holder

Forsøg har vist, at alfa-liponsyre giver en klar forbedring i løbet af tre uger, og længere forsøg har vist, at virkningen er blivende. Alfa-liponsyre virker også positivt på kredsløbet hos patienter med diabetisk neuropati ved at øge blod-strømmen og den mængde blod, der er i reserve til spidsbelastninger.

Det er af afgørende betydning at forebygge diabetisk neuropati ved fx at anvende alfa-liponsyre, så snart du får diabetesdiagnosen. Patienter, der har styr på deres blodsukker, og yngre patienter klarer sig generelt bedst – og det samme gælder kvinder og normalvægtige patienter.

 

Alfa-liponsyre til behandling af andre lidelser

Nyere forskning har dokumenteret, at alfa-liponsyre er effektiv i behand-lingen af flere andre lidelser. Listen er efterhånden lang, og her er der kun plads til at nævne nogle af de vigtigste:

 

Beskytter mod nedbrydning af hjerneceller og sygdomme som Parkinsons og Alzheimers

Ref.: Moreira PI et al.: Lipoic acid and N-acetyl cysteine decrease mitochondrial-related oxidative stress in Alzheimer disease patient fibroblast. J Alzheimers Dis. 2007 Sep;12(2):195-206.

 

Forebygger mod hovedpine og migræne

Ref.: Magis D et al.: A randomized double-blind placebo-controlled trial of thioctic acid in migraine prophylax. Headache. 2007 Jan;47(1):52-57.

 

Forsinker alderdomssymptomer (anti-aging)

Ref.: Ames BN: Delaying the mitochondrial decay of aging. Ann N Y Acad Sci. 2004;1019;406-11.

 

Virker kræfthæmmende

Ref.: Choy SY et al.: Mechanism of alpha-lipoic acid-induced apoptosis of lung cancer cells. Ann N Y Acad Sci. Aug 2009;1171:149-55.

 

Bekæmper betændelse

Ref.: Salinthone S et al.: Lipoic acid attenuates inflammation via cAMP and protein kinase A signaling. PLoS One. 2010 Sep 28;5(9). pii: e13058.

 

Reducerer vægten hos overvægtige

Ref.: Koh EH et al: Effects of alpha-lipoic Acid on body weight in obese subjects. Am J Med. 2011 Jan;124(l):85.e l-8.

 

Virker mod rygsmerter

Ref.: Ranieri M et al.: The use of alpha-lipoic acid (ALA), gamma linolenic acid (GLA) and rehabilitation in the treatment of back pain: effect on health-related quality of life. Int J Immunopathol Pharmacol. 2009 Jul-Sep;22(3 Suppl):45-50.

 

Hjælper på vitiligo

Ref.: Dell’Anna ML et al.: Antioxidants and narrow band-UVB in the treatment of vitiligo: a double-blind placebo controlled trial. Clin Exp Dermatol. 2007 Nov;32(6):631-6.

 

Kan måske også hjælpe på fire symptomer, du måske kender

Forskning viser, at alfa-liponsyre ikke kun virker på de skader, der kan opstå ved et ikke stabilt blodsukker. Faktisk vil alfa-liponsyre kunne stoppe kaskaden af problemstillinger, som ligger FØR, diabetes opstår. I de senere år har man større og større fokus på de parametre, der får blodsukkeret til at blive ustabilt og får ødelagt cellernes evne til at optage og regulere sukkermekanismerne korrekt. For der er faktisk nogle advarsler, delt op i fire hovedgrupper, som de fleste forskere er enige i:

 

  • Svingende blodsukker
  • Forhøjet mængde af fedt i blodet (triglycerider, skal helst være under 3 mmol, og måles, når du får målt dit kolesteroltal)
  • Overvægt, især rundt om maven
  • Forhøjet blodtryk

 

Samlet kendes de fire symptomer som værende et billede på metabolisk syndrom, og du kan måske med fordel spise alfa-lipon allerede i dette stadie – altså før du får konstateret diabetes, og før der sker et massivt angreb på cellerne, som senere bliver til diabetes 2 og mulige senfølger af en ikke-behandlet sukkersyge. Der er rimelig god forskning på blodsukkerstabilisering, forhøjet mængde af fedt (triglycerider) i blodet og på overvægt.

Det metaboliske syndrom kan også føre til svære kredsløbsproblemer, som fx åreforkalkning (arteriosclerose), så selvom du ikke tror, du er på vej ud i en diabetes, men hånden på hjertet godt kan se, at du har flere af ovenstående parametre, så gå i gang med en grundkur.

Den kan bestå af alfa-liponsyre, et let optageligt Q10 produkt (100 mg to gange dagligt), sunde fedtsyrer i form af mindre animalsk fedt og mere vægt på de gode olier fra oliven, hørfrø og kokos – og masser af grøntsager, nødder og fuldkorn. Motion er super vigtig, det samme er de mange små måltider, så blodsukkeret forbliver stabilt som muligt hele dagen. Hvis det er forvirrende for dig at vide, hvad du egentlig skal gøre, så tag kontakt med en biopat, naturopath ibm, ernæringsterapeut eller en phytoterapeut.

Natur-Drogeriet A/S lancerer nu som det første firma i Danmark alfa-liponsyretabletter til ernæringsmæssig behandling af mangel på alfa-liponsyre ved diabetisk neuropati og til andre medicinske formål. Kapslen er på 40 mg, og du skal tage 4 stk. morgen og 4 stk. aften for at nå op på den dosis, der er blevet brugt i de fleste studier. Der er tilsat C- og E-vitamin, som måske gør, at du efter nogle måneder kan nøjes med en mindre dosis, fordi de tre antioxidanter støtter hinanden. Prøv en kur i en til tre måneder, især hvis du har problemer med diabetes og neuropati.

 

De kan komme pludseligt, de kan komme snigende

Symptomerne ved neuropati kan være svage i årevis og bliver derfor let overset. Det betyder, at neuropati desværre ofte opdages sent. Men de kan også komme pludseligt i kølvandet på en diabetes eller som følge af andre sygdomme.

 

Smerter

Alle former for neuropati kan give smerter. Smerterne beskrives både som murrende og knugende, der breder sig ud fra musklerne eller som brændende og sviende smerter. Smerterne varierer også i styrke.

 

Symptomer ved perifer neuropati

Den hyppigste form for perifer neuropati er polyneuropati (poly betyder mange), hvor mange nerver er beskadiget. Ved perifer neuropati er det oftest fødder og ben, der er angrebet. Symptomerne er smerter og/eller føleforstyrrelser, men kan variere meget fra person til person. Mange får en fornemmelse af, at de går på vat, og nogle oplever en ubehagelig overfølsomhed, når huden berøres. Smerterne bliver ofte forværret om natten. Tabet af følesansen kan medvirke til, at man får fodsår, fordi man ikke mærker, hvis man får et sår fx af en sten i skoen. Sammen med en nedsat blodtilførsel kan såret have svært ved at hele, hvilket øger risikoen for amputation. Hvis nerverne til musklerne rammes, bliver muskelkraften nedsat. Derfor kan man få problemer med fejlstilling af fødder og tæer, hvilket også kan føre til fodsår.

 

Problemer med balancen

På grund af svækkelse af de nerver, der korrigerer, hvor fødderne placeres i forhold til krop og underlag, oplever nogle problemer med at holde balancen og udvikler en usikker gang og risiko for at falde.

 

Symptomer ved autonom neuropati

Ved autonom neuropati kan det være mange forskellige funktioner, der er angrebet. Ved autonom neuropati er det oftest urinblæren, hjerte, mave-tarmsystemet og seksuelle funktioner, der er angrebet.

 

Læs meget mere på www.diabetes.dk

 

En del amputerede med fantomsmerter oplever en bedring af både fantomsmerter og nervesmerter, når de dagligt anvender alfa-liponsyre som kosttilskud.