Alkohol og vægttab

 

 

Slår jeg op i en bog om ernæring, er det let nok at finde ud af, at alkohol pr. gram giver 7 kcal, hvilket er en del mere end kulhydrat og protein på 4 kcal, men dog mindre end fedt på 9 kcal. Det lyder ikke særlig farligt, og umiddelbart så kunne der måske være plads til et glas vin i ny og næ, selvom jeg ønsker at passe godt på vægten; men hvad sker der egentlig, når jeg indtager alkohol til daglig? Vil det påvirke min øvrige forbrænding, især hvis jeg ønsker at tabe mig?

 

Af Torunn Laksafoss
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2019

 

Først og fremmest så bidrager alkohol kun med tomme kalorier, dvs. der er ikke noget væsentligt bidrag af vitaminer, mineraler eller fx fibre. Det vil sige, at det kroppen har brug for til daglig for at virke bedst muligt, ikke bliver tilført.

Ok, der er lidt antioxidanteffekt fra de røde druer, men det er ikke ret meget, og virkningen opnås først ved en relativt høj dosis. Mit fokus vil derfor være på den rene nydelse af et glas vin til maden, en ”lille en” til kaffen eller en drink til sidst på aftenen. Faktisk et ret så begrænset indtag – det kan vel ikke skade?

 

Alkohol vil altid betragtes som gift af kroppen
Leveren vil være den primære modtager af giften, og den gør sit bedste for at få giften ekspederet så hurtigt som muligt. Der kan omsættes ca. en genstand i timen, alt efter kroppens størrelse og køn. Imens nedbrydningen foregår, skrues der ned for al anden forbrænding – giften skal inaktiveres som det første. Det betyder, at de andre kalorier, som jeg indtager, vil blive lagt på lager, så længe leveren har travlt med at nedbryde alkoholen. Så vil jeg tabe mig, skal der nydes i små mængder.

 

Hvorfor har alkohol denne effekt?
Under selve nedbrydningen vil leveren danne store mængder af det aktive stof NADH. Indtager jeg store mængder alkohol, forhindrer dannelsen af NADH, at der samtidig nedbrydes både fedt og kulhydrat og ser ud til at påvirke en evt. muskelopbyggende effekt. Så har jeg løbet mig en tur om dagen, for derefter at nyde den gode mad samt vinen om aftenen, er det næsten spildt arbejde, hvis jeg vælger at drikke for mange genstande. Indtaget af alkohol ser desuden ud til at forhindre dannelsen af de ekstra mitokondrier, som jeg så hårdt har kæmpet for at få, så min forbrænding kan øges.

Konklusionen er, at jeg nedsætter min muskelopbygning, nedsætter dannelsen af nye mitokondrier, som skulle øge min daglige forbrænding, og at alle de andre dejlige kalorier, der kom med måltidet, bliver lagt på lager til senere brug. Jeg kan ganske enkelt starte forfra dagen efter – hvis jeg altså drikker for meget.

 

Er det så helt håbløst med at drikke alkohol i ny og næ?
Nej, heldigvis ikke. Der er et par gavnlige effekter af at få lidt alkohol til maden. Undersøgelser viser, at især kvinder med risiko for diabetes 2 har en beskyttende effekt af alkohol. Et moderat forbrug kan sænke risikoen med op til 30 %, modsat slet ikke at drikke eller at drikke for meget. Samme beskyttende effekt er dog ikke vist for mænd.

Overskrides den lave dosis, får man den modsatte effekt, nemlig at gøre det hele værre. For høje doser alkohol øger fedtlagringen omkring organerne, hvilket øger risikoen for diabetes 2.

Jeg bør derfor tænke over, hvor mange andre kalorier jeg har plads til, samtidig med at jeg nyder et eller to glas vin i festligt selskab. I sidste ende handler det jo om at få brændt lageret af frem for at bygge det endnu mere op.

 

Hvad med min impulskontrol?
Her er min akilleshæl. Alkohol får mig til at slappe af, men øger samtidig mit behov for noget sødt/salt/fedt – og jeg har svært ved at sige nej tak. Min hjerne tager ganske enkelt over, og hvad værre er, jeg er næsten ikke til at stoppe igen. Min impulskontrol fordufter i takt med, at jeg drikker alkohol. Vil jeg tabe mig, er det især her, at jeg skal være vågen. For handler det om kalorier, så vil det, jeg putter i munden uden impulskontrol, let komme til at vippe vægtskålen den forkerte vej – langt mere end den smule vin, som jeg har fået indenbords.

 

Min konklusion
Jeg har læst adskillige artikler, der beskriver, hvor slemt det er med alkohol. Mange af dem er udført på den betingelse, at man drikker væsentligt mere, end hvad jeg gør til daglig. Holder jeg mængden nede, ser det ud til at have en positiv effekt på kroppen. Min konklusion er derfor, at jeg godt kan nyde et glas vin et par gange om ugen, samtidig med at jeg opretholder et vægttab. Jeg skal bare tage hensyn til, at der også er kalorier i vinen. Holder jeg mig til det ene glas, har jeg stadig styr på min impulskontrol og kan spise de ekstra kalorier som min hjerne mener, at den skal have, men reelt ikke har brug for.

 

En genstand er 1,5 cl ren alkohol, svarende til 12 gram = 84 kcal

1,5 dl rødvin (12 %): 110 kcal

33 cl øl (4,6 %): 120 kcal

4 cl snaps (40 %): 100 kcal