Anbefalingerne for C-vitamin bygger på uetiske forsøg

C-vitamin

 

En ny og ganske uhyggelig afsløring af, hvordan anbefalingerne for C-vitamin i tidernes morgen er blevet fastsat, gør det sandsynligt, at verdensbefolkningen igennem årtier har fået alt for lidt af dette livsvigtige næringsstof.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Hvis du tror, at anbefalingerne for dagligt indtag af C-vitamin på nogen måde afspejler dit reelle behov for vitaminet, kan du godt forberede dig på lidt af en overraskelse. Amerikanske forskere har gravet i fortiden og fundet frem til nogle gamle, britiske undersøgelser, som har dannet delvist grundlag for WHO’s anbefalinger, og det er uhyggelig læsning. Det er Philippe Hujoel, som er praktiserende tandlæge samt professor ved UW School of Dentistry, der har sat lup på den historiske forskning og på baggrund af dette nu slår på tromme for et væsentligt større behov for C-vitamin.

Test af kroppens minimumbehov

Vi skal tilbage til 2. verdenskrig, hvor føden var knap. I England ønskede forskere at undersøge, hvor lang tid man kunne klare sig med madrationerne ombord på flådens redningsbåde. De ville helt konkret finde ud af, hvor lidt C-vitamin man kunne nøjes med for at undgå skørbug, som er den dødelige slutkonsekvens af C-vitaminmangel. I forskellige forsøg udsatte forskerne de involverede forsøgspersoner for C-vitaminmangel. Samtidig lavede de eksperimentelle sår på personerne for at iagttage, hvordan deres sårheling og arvævsdannelse fungerede. C-vitamin er nemlig en nøgleingrediens i kroppens dannelse af kollagen, som er hovedbestanddelen i bindevæv.

Ren overlevelsesbetragtning

De fandt frem til, at med så lidt som 10 mg C-vitamin om dagen var det muligt at holde skørbug fra døren. Vi taler altså om en ren overlevelsestærskel. Denne forskning fra midten af 1940’erne dannede senere delvist grundlag for WHO’s anbefaling for C-vitamin, som lød på 45 mg dagligt. Først inden for nyere tid har den fået et nøk opad. I Danmark anbefaler man 80 mg dagligt, men ikke engang det afspejler det reelle behov for vitaminet. Ifølge Philippe Hujoel skal man have tæt på 100 mg C-vitamin om dagen for at undgå svag og mangelfuld bindevævsdannelse.

Blødende tandkød et tegn på mangel

Det er ikke første gang, Philippe Hujoel blander sig i debatten om C-vitamin. Tidligere i år offentliggjorde han forskning baseret på en gennemgang af 15 kliniske forsøg, hvor han påviste, at blødende tandkød er forbundet med lavt indtag af C-vitamin. Problemet ville nemt kunne klares med et øget indtag af vitaminet, udtalte han. C-vitamin findes i en række fødevarer som frugt og grønt, hyben, kartofler m.v., så det er vigtigt at spise en varieret kost. Man kan også få C-vitamin som lægemiddel til forebyggelse og behandling af C-vitaminmangel. Et præparat som Bio-C-vitamin indeholder 750 mg C-vitamin i hver tablet i form af calciumascorbat, som er en syreneutral C-vitaminkilde, der er skånsom mod maven.

Kilde: American Journal of Clinical Nutrition, august 2021

One thought on “Anbefalingerne for C-vitamin bygger på uetiske forsøg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *