Mindre kød og mere grønt. Mere økologi. Sæsonens råvarer og indkøb i nærområdet. Det er nøgleordene, når madvanerne skal være bæredygtige.
Men bæredygtige madvaner handler om mere end råvarernes klimaaftryk. Det handler også om at få udnyttet de varer, vi køber, bedst muligt og undgå madspild. Vi er nødt til at omgås jordens ressourcer med ekstra omtanke på alle planer.
Vi skal afstemme vores indkøb med vores behov og bruge rester. Og få bedre rutiner, når det kommer til grøntsagerne, som der typisk kasseres unødigt meget af.
Af Lisbeth Tordendahl, biopat, phytoterapeut og kostkonsulent
Opskriften blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2018
Brug så meget, som du kan af de forskellige grøntsager:
Brug det grønne af porre, stokken af broccoli, krydderurternes stilke, blomkålens grønne blade, midterribberne på grønkålsblade, toppe og blade af rødbeder, radiser osv.
Skrub rødder rene med en grøntsagsbørste i stedet for at skrælle dem.
Brug skrællen på græskar, skær kun de knudrede, grimme dele fra.
Skær og kassér så lidt som muligt, og brug det afskårne til kompost.
BROCCOLI-ÆRTESUPPE MED BAGTE TOMATER
De skal du bruge til 4 portioner
- Ca. 500 g cherrytomater på stilk
- Ekstra jomfruolivenolie
- Salt
- 2 broccolistokke (ca. 300g)
- 1 stort løg
- Bouillon
- 2 dl frosne ærter
- Urtesalt
- Frisk basilikum
Sådan gør du:
Bagte tomater: Vask tomaterne, og dup dem tørre. Fordel dem på bagepapir. Pensl hver tomat med lidt olie, og drys lidt salt. Bag ved 170 grader i 60-75 minutter.
Suppe: Skær broccolistok og løg i tern. Varm lidt olie i en gryde, og sautér et par minutter. Hæld bouillon ved, så det dækker, og lad koge under låg i fem minutter. Kom ærterne ved, og lad det stå og køle af. Blend til cremet, tilføj ekstra bouillon/vand til ønsket konsistens. Smag til med urtesalt. Servér suppen med tomater og lidt basilikum.
Tip:
Lav gerne en større portion bagte tomater, nu du er i gang. Gem dem på glas med låg i køleskabet. Dæk dem med ekstra jomfruolivenolie for lang holdbarhed. Bagte tomater er meget smagfulde og er skønne i salater, supper, sandwich etc.
Danske tomater fra drivhus CO2-belaster op til 15 gange mere end tomater importeret fra Sydeuropa, selv medregnet den lange transport.
Opskriften er fra min nye bog Kål og Kærlighed.