Bidronningernes dronning

 

 

Højt oppe i de sydfranske alper – helt deroppe, hvor åndedrættet besværes, fordi ilttrykket er lavt, og ikke mindst fordi udsigten er ”breathtaking” – der finder vi kvinden, som har dedikeret sit liv til bidronninger. Hendes arbejde kan komme dit indre økosystem til gode, når du nemt indtager 100 forskellige typer af levende bakteriestammer.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2018

 

Vi måtte af sted! Vi måtte simpelthen se, med egne øjne, hvordan leveforholdene er for bierne og blomsterne i den sydfranske nationalpark Mercantour. Vores nysgerrighed blev for alvor vakt efter en lærerig samtale med biolog og forsker Francois Gérard. En samtale, som udmundede i en artikel i december 2017-nummeret af sund-forskning, hvor vi skrev om Francois’ arbejde med mikrobiodiversitet i vilde planter. Artiklen inkluderede også et indblik i hans forskning i, hvordan selvsamme mikroorganismer, som beskytter planterne, kan beskytte os mennesker mod invasive og skadelige bakterier.

Som ekstrabonus fik vi lov at besøge Francois Gerards samarbejdspartner, dronningen over bidronningerne, Alexandrine Brion, som har specialiseret sig i … ja, avl af bidronninger.

 

Varieret kost til stærke bier

Biers velbefindende er udfordret af flere årsager. Klimaforandringer, insektgifte og parasitter er blandt faktorer, som truer biernes overlevelse. Biers beståen er derfor betinget af stærke og modstandsdygtige dronninger. At Alexandrine Brion har valgt at placere sig oppe i de franske bjerge, er ikke tilfældigt. Da vi åbnede bildøren, slog biodiversiteten i området os nærmest i ansigtet. Et væld af farver og dufte ramte vores sanser, og biernes summen dannede baggrundsmusikken til den fuldendte oplevelse.

Biodiversitet er essentielt for biers velfærd. Bier har, ligesom mennesker, brug for en varieret kost for at holde sig sunde og raske. Varieret kost hedder i bisprog ”polyfloral pollen” (pollen fra forskellige plantearter) og er væsentligt for biernes immunforsvar. Nektar er en vigtig energikilde, da det forsyner bierne med kulhydrat og pollen, som er biernes eneste proteinkilde og samtidig den vigtigste kilde til en lang række næringsstoffer som mineraler, fedtsyrer og vitaminer. Lever bier steder, hvor der ikke er nok føde, vil de sulte, få lavere kropsvægt og proteinindhold i kroppen, hvilket medfører øget modtagelighed over for sygdomme og parasitter – de bliver mindre modstandsdygtige over for pesticider. Manglen på føde til bier opstår fx ved monokultur, hvor store arealer opdyrkes, og ensartede planter sås.

 

Biodiversitet og rene vilde blomster

Blomsterne, som gror uden for Alexandrine Brions hoveddør, er vilde – ingen kunstigt dyrkede blomster her. Hendes hjem ligger langt fra storbyen Nice, industrikvarterer og andre forurenende faktorer, hvilket giver de bedste betingelser for kontaminerede blomster. Planternes indhold af mikroorganismer er nemlig betinget af den næring, som de optager fra jord til luft.

Det er derfor selvsagt, at hvis planten gror i et forurenet miljø, forurenes plantens indre, og kvaliteten af mikroorganismer forringes derfor også.

Er blomsten forurenet, bliver nektaren, som bierne indsamler, også forurenet, hvilket videreføres til slutproduktet, som er honning.

 

Brion og hendes bidronninger

Alexandrine Brion lever en nærmest uforstyrret tilværelse sammen med sin mand, sin datter, hunde, katte og ikke mindst en masse bier. Bierne udklækkes i bryggerset, hvorefter de flytter hjemmefra, dog kun ud i bistaderne i baghaven, så Alexandrine stadig kan holde øje med dem. Hun foretager en naturlig selektion, så bidronningerne og arbejdsbierne bliver hos hende. På den måde sikrer hun, at den indsamlede pollen og nektar stammer fra nærområdet, og at renheden i honningen forbliver intakt. Alfa og omega for hele produktionsprocessen er nemlig, at de anvendte ingredienser er indsamlet i Mercantour-området, hvor der er vished om, at planterne ikke er miljøforurenet og er naturligt fremkommet.

Bliver bier stresset? Læs mere om bier og deres nervesystem i afsnittet ”Spørg eksperterne”.

Stop! Før du slår en bi ihjel, og tænk dig om! Biernes overlevelse og helbred er direkte forbundet med vores trivsel og overlevelse. Bierne sikrer blandt andet en stabil frugt- og grøntsagsforsyning.  

 

Frisk pollen fra de franske alper indeholder 200-400 forskellige bakteriearter og har et højt indhold af laktobakterier, som påvirker tarmfloraen. Det friske pollen frysetørres for at bevare de levende organismer og dermed de aktive stoffer fra den rå pollen.

 

Ingen bier, ingen mennesker

To år regnede Albert Einstein sig frem til, at menneskeheden kan overleve uden bier. Så inden du klasker en bi, som generer dig ved spisebordet, så tænk dig om. Du dræber nemlig en vigtig komponent og arbejdskraft i det globale spisekammer. Bier tilhører kategorien af bestøvende arter, som er livsvigtige for livet på jorden. Arterne, som også omfatter sommerfugle, er vigtige bidragsydere til biodiversiteten, verdens fødevareproduktion og til fødevaresikkerheden. Biernes helbred er altså direkte forbundet med vores trivsel, da de sikrer en stabil frugt- og grøntsagsforsyning. Så tænk på, hvor meget du er afhængig af biens overlevelse, inden du lader fluesmækkeren falde.
 

 

Menneskeheden er biernes fjende nummer et

Næsten tragikomisk er betragtningen af, at vores liv afhænger af biernes arbejde, og samtidig bærer vi selv en del af skylden i den kraftige tilbagegang. I Europa er ni procent af alle bier og sommerfuglearter truet af udryddelse, og bestandene er overordnet set gået ned med over 30 %.

 

Honning er kendt for sin desinficerende, antiseptiske og antibakterielle effekt.

 

Insektgifte, som anvendes til skadedyrsbekæmpelse i landbruget, er blandt fjenderne. Flere insektgifte, de såkaldte neonicotinoider og pyrethroider, er nervegifte, og især kolonidannende bier menes at være sårbare over for stoffer, der påvirker nervesystemet. Påvirkes bier af pesticider, kan de miste deres navigationsevne, fare vild og ikke finde tilbage til boet.

I Danmark tales der om tilbagegang for specifikke plantearter og deres levesteder, der er trængte i det danske landskab. I det intensivt dyrkede danske agerland ser vi i stigende grad en monokultur, hvor blomsterrige overdrev, heder og skovlysninger er mere og mere sjældne. Tilbagegangen for vilde bier skyldes derfor også mangel på både føde (blomster) og rede steder.

Klimaforandringer har også indvirkning på biernes tilbagegang.

 

Bien og blomsten

Planternes blomster skal bestøves, før de kan lave frø og frugter. Bierne er specialister i at flytte pollen fra blomst til blomst.

I nationalparken Mercantour er der ingen kunstigt dyrkede blomster. Området er beliggende oppe i bjergene – langt væk fra forurenende industrikvarterer. Planters indhold af mikroorganismer er betinget af næringen, som den optager fra jord og luft. Gror planten i et forurenet miljø, forurenes plantens indre, og kvaliteten af dens mikroorganismer forringes.

 

Fransk biodiversitet til din mave og tarm

Du kan få glæde af Alexandrine Brions og Francois Gerards arbejde i form af Wild Biotic. New Nordic har siden 2003 udviklet forskellige produkter i samarbejde med Gerard. I 2017 kom Wild Biotic på markedet, og det har sidenhen gået sin sejrsgang til gavn for tarmsystemer rundt omkring i verden.

 

Honningdug-honning indeholder 400-500 forskellige bakteriearter.

 

Honning, honningdug-honning, gele royal og frisk pollen har alle forskellige profiler og er udvalgt til at indgå i Wild Biotic grundet deres indhold af bakteriestammer. 100 levende bakteriestammer indeholder Wild Biotic, herunder mælkesyrebakterier, som alle findes naturligt i fordøjelsessystemet. Bakteriestammerne er ikke dyrket i et laboratorium, men kommer direkte fra råmaterialerne. Din krop er indrettet til at have en alsidig mikrodiversitet i tarmen og er klar til at modtage de rigtige bakteriestammer.

 

Gele Royal har vist sig effektiv i kampen mod resistente bakterier.  

 

Lavendelblomstens gyldne indre til dit indre

En central komponent i Wild Biotic er den kraftfulde bakterie Lactobacillus kunkeei (Lac. kunkeei). Bakterien undertrykker inflammation i tarmene, stimulerer fordøjelsen og regulerer mængden af immunglobulinet IgA, som er en vigtig del af dit immunforsvar. Lac. kunkeei findes i honning. Honningen, som fremstilles hos Brion, har bierne fremstillet ud fra nektar indsamlet fra blandt andet lavendel og kastanje.

 

Lavendelplantens indre indeholder over 850 forskellige mikroorganismer.

 

Lavendelplantens indre indeholder over 850 forskellige mikroorganismer, hvilket er flere end der findes i det menneskelige system. Med Wild Biotic fodrer du derfor dit eget økosystem i tarmene og tilfører den næring, det har brug for til at formere sig og blive kraftfuldt og stærkt. Du skaber dermed en velbalanceret mikrodiversitet i dit tarmsystem.

 

Mange tarmsygdomme kan skyldes en udpræget mangel på både antallet af bakterier og antallet af forskellige bakteriestammer i tarmen.

Den rigtige sammensætning af tarmbakterier er nødvendig og den bedste måde at beskytte dig selv på mod invasive og sygdomsfremkaldende bakterier, svampe og parasitter.

Hos New Nordic analyseres alle droger og ingredienser, som anvendes i produkterne, af uvildige laboratorier, hvor også tilstedeværelsen eller fraværet af karakteristiske markørstoffer bestemmes. Det sker i hver eneste produktion.

Produktet er derfor ikke forbeholdt personer, som lider af svære tarmsygdomme, men også for dem, der ”kun” lider af en irriteret tyktarm eller en alt for aktiv tyndtarm.

En udfordret tarmslimhinde er ofte resultatet af tarmsygdomme, hvilket kan give svære symptomer ved udbrud. Flere undersøgelser har vist, at der ved mange tarmsygdomme er en udpræget mangel på både antallet af bakterier og antallet af forskellige bakteriestammer i tarmen. Tarmen er ganske enkelt fattigere på det brede spektrum af levedygtige bakterier.

 

1 kapsel = 100 forskellige bakteriestammer = et komplet økosystem til din tarme.

 

Menneskets tarmsystem er et af de mest komplekse og mangfoldige økosystemer i naturen. En sund tarmflora bestående af den rigtige sammensætning af tarmbakterier er nødvendig for at bekæmpe invasive, dårlige bakterier. Wild Biotic er udviklet med det formål at sørge for en god og naturlig mikrobiodiversitet i tarmen og tarmslimhinden. 

 

Wild Biotic er omgivet af syreresistente kapsler – de opløses dermed ikke i mavesækken, men først i tarmen.   

 

Tilbage til virkeligheden

Rygsækken var proppet med sanseindtryk, da redaktionen bag sund-forskning drog fra det sydfranske tilbage til Danmark. Vi fik en endnu større forståelse og ydmyghed overfor, hvordan menneskers sundhed og overlevelse ikke blot er afhængig, men betinget af naturen. Vi så vigtigheden af Alexandrine Brions og Francois Gerards arbejde, og hvordan de bidrager til biernes overlevelse og i sidste ende menneskehedens.

Au revoir!

 

Nationalparken Mercantour – 68.500 hektar uspoleret natur! Mercantour ligger i Alpes-Maritimes, og landskabet veksler mellem klipper, dale, små bugter, søer, højsletter og tætte skove. Et helt særligt mikroklima, der er mildt som i middelhavsregionerne og køligt som i bjergene, og der eksisterer en flora og fauna, som er unik på verdensplan.

 

Vidste du at …

  • Forskere er begyndt at studere biers hjerne med CT-skanning
  • Biers hjerne er ikke større end et knappenåls-hoved. Ikke desto mindre er de rigtig gode til at genkende mennesker på billeder, tælle til fire og udføre opgaver, så længe de får noget sødt som belønning 
  • Biers kommunikation er en af de mest sofistikerede blandt insekter. De bruger feromoner (dufte) til alt fra udvikling af brodden, parring, indsamling af mad og forsvar
  • Dronningebien afgiver de mest vigtige feromoner for at holde styr på kolonien
  • Feromonerne kan bl.a. stoppe udvikling af æggestokke hos larven, hvilket resulterer i arbejdsbier frem for flere dronninger 
  • Bier har fem øjne! Tre til måling af lysintensitet og to til måling af 6.900 facetter af lys
  • Et menneskeligt øje kan opfatte bevægelse af billeder ned til 1/50 af et sekund. Bien kan klare helt ned til 1/300 af et sekund 
  • En honningbi har et hårdt liv med at samle honning. Den lever i gennemsnit i tre til seks uger i sommertiden og otte til ni måneder i vintertiden. Men den vil gerne arbejde for dronningen, den ville sandsynligvis blive meget stresset, hvis den ikke kunne få lov.
  • Dronningen kan leve i tre år og lægger på den tid en halv million æg.  
  • Biers kommunikation er en af de mest sofistikerede blandt insekter. De bruger feromoner (dufte) til alt fra udvikling af brodden, parring, indsamling af mad og forsvar
  • Dronningebien afgiver de mest vigtige feromoner for at holde styr på kolonien
  • Feromonerne kan bl.a. stoppe udvikling af æggestokke hos larven, hvilket resulterer i arbejdsbier frem for flere dronninger
  • Bier har fem øjne! Tre til måling af lysintensitet og to til måling af 6.900 facetter af lys
  • Et menneskeligt øje kan opfatte bevægelse af billeder ned til 1/50 af et sekund. Bien kan klare helt ned til 1/300 af et sekund
  • En honningbi har et hårdt liv med at samle honning. Den lever i gennemsnit i tre til seks uger i sommertiden og otte til ni måneder i vintertiden. Men den vil gerne arbejde for dronningen, den ville sandsynligvis blive meget stresset, hvis den ikke kunne få lov
  • Dronningen kan leve i tre år og lægger på den tid en halv million æg

 

6 thoughts on “Bidronningernes dronning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *