Kigger vi ud over det danske land, og især det danske vinterlandskab, får vi ikke blot øje på rødmossede kinder og stivfrosne kroppe. Vi ser også kvinder i alle aldre valfarte til apotekerne med en recept på sulfapræparater mod blærebetændelse.
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – december 2016/januar 2017
Det samme ser vi desværre også om sommeren. For det er egentlig ikke kulde, som driver os ud i de sviende smerter, det er colibakterier, som alt for let får frit spil i blæren og på slimhinderne, der både kan være alt for følsomme og slidte efter måske gentagne problemer med urinvejsinfektioner.
Der skal radikale ændringer til i en kvindes slimhinder og blære for at stoppe måske tilbagevendende blærebetændelser. De ændringer kan bl.a. skabes af et mix af nordiske og amerikanske bær, der har været genstand for rigtig meget forskning.
Tranebærekstrakt med 30 % PAC – og så lidt om husholdningsfilm
PAC handler om blærebetændelse. Så kort kan det siges, men kræver måske nok en forklaring for de fleste. Det er en forkortelse for pro-antho-cyanidiner, der især hjælper ved den akutte eller tilbagevendende blærebetændelse, som så mange kvinder får. Der findes rigtig meget PAC i et ordenligt tranebærekstrakt, så se dig godt for, når du vælger de lidt sure bær.
Studier viser, at ud over at være direkte betændelseshæmmende ved at ødelægge bakteriernes enzymaktivitet, så virker tranebærekstraktets indhold af PAC også på selve slimhinden i blæren. Her kan der, især ved kroniske blærebetændelser, sprede sig en biofilm, som bakterierne kan sætte sig i og kommunikere gennem. Med andre ord kan en gruppe af ens bakterier danne sin egen lille husholdningsfilm, som lægger sig ud over blærens slimhinde. Her kan de uforstyrret formere sig og sørge for at overleve bedst muligt som gruppe.
Akutte symptomer mærkes ikke altid
Den akutte blærebetændelse mærkes ofte som en stærk svien ved vandladning, så de fleste kvinder er ikke i tvivl. Andre mærker desværre ikke særligt mange symptomer. Desværre, fordi en kronisk blærebetændelse ikke kun svækker de lokale slimhinder og gør kvinderne trætte, men bakterierne kan også i værste fald trænge op i nyrerne og skabe nyre-bækkenbetændelse.
Sulfa eller ej
Har du en akut blærebetændelse, kan det være svært at komme uden om lægens ordination af sulfanialmid (”sulfa”). Det kemiske stof, der kan have mange handelsnavne, ligner til forveksling para-aminobenzoesyre, som af bakterierne bruges til at danne folinsyre, som de skal bruge for at vokse. ”Sulfa” går ind og overtager para-aminobenzoesyrens plads, derved hæmmes bakterierne, og blærebetændelsen ophører. Om du kan undvære sulfa og i stedet anvende Cran Berry fra New Nordic må komme an på en prøve. Om ikke andet bør du tage en kur med tabletterne sammen med og efter en sulfakur, så du hjælper blærens slimhinder med at forebygge, at endnu et angreb kan opstå.
De aktive stoffer og lidt om PAC
Det er PAC (pro-antho-cyanidiner), som anses for at være det aktive stof i tranebær. PAC hjælper på den akutte og især den tilbagevendende blærebetændelse. Her har de franske myndigheder forlangt et minimumsindhold på 36 mg pr. dagsdosis, for at producenterne må fortælle, at produktet virker mod urinvejsinfektioner.
Og det er der mange gode grunde til:
- Man ved i dag, at det er indholdet af PAC, der er afgørende for effekt.
- Tranebærjuicer er derfor ikke stærke nok og ofte fyldt med sukker. Mange bakterier lever af sukker!
- Der skal sigtes mod en høj optagelighed af alle de aktive komponenter i fx tranebær, og der skal uendelig meget saft eller tørrede droger (som te) til for at skabe en effekt.
Vælg derfor et produkt, hvor du er sikret et minimum af de aktive stoffer, som fx Cran Berry fra New Nordic.
Tranebær med og uden PAC beviser forskellen
Kliniske studier, hvor man har givet en gruppe kvinder PAC-holdige urteekstrakter (tranebær), og en gruppe ekstrakter uden PAC, viser tydeligt, at det er indholdet af PAC, der er afgørende for den gode effekt af tranebær.
Tyttebær som vores svenske venner kender dem …
Det var helt almindeligt at anvende tyttebær til alskens retter i Sverige, men faktisk også her i Danmark. Tyttebær kan med sit indhold af benzoesyre virke ganske konserverende, så maden lettere kan holde sig uden at forgå, hvilket jo især var vigtigt før køleskabets (og konserveringsmidlernes) indtog. Men i dag ved man også, at benzoesyre omdannes af kroppen til hippursyre, som nedsætter pH i urinen og derfor er hæmmende for vækst af bakterier.
Aktivt stof i blæren virker også, efter du stopper med tabletterne
Hvis man ellers tør lave en sammenligning mellem forskellige studier med forskellige tyttebær kunne man formode, at virkning af et godt tyttebærekstrakt ikke kun virker, mens man tager Cran Berry, men også har en effekt flere uger efter, at man har spist produktet. Med andre ord en mulighed for en forebyggende effekt, som især er vigtig, hvis der er tendens til hyppige blærebetændelser eller en kronisk tilstand i blæren.
Immunsystemet får hjælp
Forskningen på det aktive stof piperin i sort peber går hurtigt i disse år. Indtil videre ved man, at det aktive stof sand-synligvis hjælper på optageligheden af andre fødevarer og urter. Med andre ord skaber peber en højere biotilgængelighed, så de aktive stoffer fx fra trane- og tyttebær lettere lander ved de celler, der har brug for dem. Man har også set, hvordan piperin kan øge spredningen af de såkaldte splenocytter og dermed hjælpe immunforsvaret med at bekæmpe fx bakterier. Endelig har man set i forsøg, hvorledes piperin stimulerer frigivelsen af nitrogenoxid. Nitrogenoxid har bl.a. betydning for immunsystemet som signalstof til at øge antallet af makrofager (ædeceller) og derved medvirke ved bekæmpelse af mikroorganismer.
Derfor virker tyttebær
Benzoesyre omdannes af kroppen til hippursyre, som nedsætter pH i urinen og derfor er hæmmende for vækst af bakterier.
Blærebetændelse, som ikke bliver behandlet i tide, kan i fem procent af tilfældene udvikle sig til nyrebækkenbetændelse, som er en meget alvorlig tilstand. Godt 10 % af nyrebækkenbetændelser kan udvikle sig til blodforgiftning, hvor bakterierne bryder igennem til blodet, og akut indlæggelse på sygehus er nødvendig.
http://www.netdoktor.dk – søgeord nyrer og urinveje, urinvejsinfektioner (blærebetændelse)
Mange kvinder lider af kronisk blærebetændelse uden at vide det, og de har mere eller mindre konstant svien ved vandladning, tyngdefornemmelse i underlivet, følsomme slimhinder og er bare aldrig helt på toppen.
Symptomer på blærebetændelse:
- Blod i urin
- Bakterier i urin
- Svien ved vandladning
- Urinen kan være uklar og lugte grimt
- Smerter i området omkring blære
- Træthed
- Følsomme slimhinder
- Smerter ved samleje
- Trang til at tisse meget hyppigt
- Ømhed over lænden
- Tyngdefornemmelse i underliv
- Feber