Børneeksem

calendula_0

 

Eksem er en kløende betændelsesreaktion i huden, som ikke smitter. Skyldes ofte allergi over for et eller flere stoffer, men skyldes i særdeleshed en dårlige balance af fedtstofferne, et dårligt immunforsvar og eventuel tidligere infektioner eller betændelser, som ikke er behandlet korrekt.

 

Andre navne:
Prurigo Besnier, Eksema allergicum, Astma-eksem.

 

Børn:
Hos spædbørn optræder eksem især i ansigtet, mens de lidt større børn ofte har problemer i albuebøjninger og knæhaser.

Symptomerne kan komme og gå efter alt efter sværhedsgrad og kontakt med stoffer, som barnet ikke kan tåle. Ofte er symptomerne mindre udprægede om sommeren.  Symptomerne kan forsvinde efter nogle år, som af lægerne bliver tolket positivt, men er desværre alt for ofte et udtryk for, at ubalancerne har flyttet sig til mindre tydelige steder.


Kurforslag:

Først og fremmest skal de stoffer, barnet er allergisk over for, fjernes fra kosten og omgivelserne. Du kan eventuelt se oversigten over forskellige stoffer, som er hyppige årsager til allergier.

Det er ofte et problem at finde de allergifremmende stoffer, hvis der ikke kommer en reaktion med det samme. Barnet kan sagtens være allergisk over for nogle stoffer, hvor reaktionerne kommer timer eller dage efter.   Arvelige forhold spiller også ind, og den gravide bør sørge for godt med fiskeolier under graviditeten, Kviksølv kan være et problem i fisk fra bl.a. Østersøen, så tag hellere et kosttilskud med fiskeolie, hvor du er garanteret en højere renhed.

Den nemmeste løsning er at få testet barnet hos en naturopath. Naturopaten kan hjælpe med at finde årsagerne til eksemen.   Mange organer kan være involveret i årsagerne til, at barnet har udviklet allergi. Se f.eks. under meridianlæren, hvordan tyktarmsmeridianen er partner til lungemeridianen, hvor det ene organ påvirker det andet. Eksem kan meget vel skyldes problemer i fordøjelsen, men også tidligere problemer med de øvre luftveje.

 

Kost:
Hvis du ønsker at forsøge selv, må du i gang med udelukkelsesmetoden, men du kan roligt begynde med at undgå alle former for konserveringsmidler og farvestoffer. Disse kropsfremmede, ofte syntetiske stoffer, hører ikke hjemme i en barnekrop og generer immunforsvar, slimhinder og hud.

Fjern også så mange sukkerholdige ”fødevarer” fra barnet: sodavand, kager og slik.   Chips er direkte ødelæggende for huden med sit indhold af skadelige fedtstoffer.

Til hyggestunder kan du i stedet lave hjemmelavede popcorn med en lille smule økologisk kokosolie. Du kan købe tørrede bananer, rosiner, frugt og sundere slik i helsekostafdelingen. Lad være med at tage det trætte sultne barn med igennem supermarkedets kasser, hvor alle de sukkerholdige ting er stablet op.


Vitaminer og mineraler
:
Et samlet vitamin- og mineralpræparat. Ekstra silicium og zink.


Fedtsyrer
:
Fjern alle de dårlige fedtsyrer fra kød og mælkeprodukter. Find en god økologisk olie med omega-3, -6 og -9 (planteolier og olier, som fungerer som fiskeolie) til madlavningen. Undgå enhver form for brankede fedtstoffer og hærdet fedt, som findes i færdigretter, slik og kager.


Lægeurter:

Calendula-creme kan virke beroligende og ophelende på huden. Til større børn kan en tinktur med Viola tricolor (stedmoderblomst) forsøges i lidt vand tre gange dagligt til hvert måltid. Ren Aloe vera gel kan virke lidt udtørrende, men cremer og lotions med en god Aloe vera kan være lindrende.


Andet
:
Når huden har været belastet af eksem gennem længere tid, kan der opstå problemer med den naturlige mikroflora på huden. Mikrofloraen skal sørge for at holde skadelige bakterier væk fra huden og er også vigtig for hudens evne til selv at bevare spændstighed og fugt.

I helsekostbutikken findes et ostevalleprodukt, som kan fortyndes med fire dele vand og duppes på huden. Det kan godt svie lidt, så prøv med et lille område først og ikke i åbne sår.

Det er vigtigt, at dit barn får en god hudlotion eller creme, som dels skal beskytte huden mod tørhed og dels hjælpe huden med at blive genopbygget. Men at tro at man kan klare en børneeksem udelukkende med cremer– medicinske eller ej – er en illusion. Spørg efter de bedste produkter i helsekostforretningen.   Produkter med hel ren økologisk olie, er som regel rigtig gode, da de både holder på fugten i huden og hjælper med opheling.

Til de større børn kan lotion med tea tree-olie benyttes, hvis der er problemer med små infektioner i eksemen. Tea tree-olie virker desinficerende på huden og er specielt velegnet til børn, hvor eksemen er blevet til små sår, hvor der let kommer betændelse i. Må kun bruges på små områder ad gangen.

 

(Kilde: “Sundhedshåndbogen”, af Pernille Lund og Marianne Palm)

One thought on “Børneeksem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *