Candida albicans

grøntsag tæt på

 

En kraftig målbar og synlig Candida-vækst ses kun hos meget syge, hvor immunforsvaret fungerer særdeles ringe. Men der er også mellemstadier af denne irriterende svamp. Så snart der kommer en forstyrrelse i den naturlige mikroflora, kan svampen, som ellers holdes i skak af de tarmvenlige bakterier, tage overhånd og skabe en del problemer, som ikke kun mærkes i fordøjelsen men også andre steder, hvor svampens affaldsprodukter kan belaste systemet. Den afgiver toksiner, som kan sprede sig, sætte immunsystemet på overarbejde og lave ravage med træthed, intolerancer, fødevareallergier og alverdens andre symptomer.

Candida albicans (den hvide gærsvamp) lever som en harmløs parasit, primært i vores tarmsystem, men også på slimhinderne i mundhulen, i luftvejene, i skeden og på huden. Hvis mikrofloraen kommer ud af balance, kan Candida albicans udvikle sig fra at være en primitiv gærcelle til en skimmelsvamplignende organisme, der kan danne lange gevækster – såkaldte pseudohyfer – som kan perforere slimhinderne og i værste fald gå i blodet og brede sig til andre organer og systemer. Infektion med Candida albicans er et meget kontroversielt emne, hvor kvinder – selv med meget ubehagelige symptomer – risikerer hverken at få den rigtige diagnose eller behandling.

 

Symptomer
De fleste kvinder får kløe i skeden eller hvidt grynet udflåd uden særlig lugt. Der kan også opstå andre gener som fordøjelsesproblemer, gentagne infektioner, bumser, trøske, eksem, forskellige hudinfektioner og allergi. Da Candida albicans bruger sukkerstoffer under gæringsprocessen, opstår der let lavt blodsukker ledsaget af træthed, hovedpine, humørsvingninger og trang til søde sager, kaffe, røg eller alkohol. Samtidig producerer svampen snesevis af toksiner, som kan påvirke hormonsystemet og nervesystemet, så der kan opstå PMS, menstruationsproblemer, stofskifteforstyrrelser, koncentrationsbesvær og muskelsvaghed. Candida albicans kan optræde i flere grader – lige fra at være harmløs til at skabe store problemer i kroppen.

 

Årsager
Mange af de mennesker, som tilhører protein-fedtstoftypen er særlig disponeret for Candida albicans-ubalance, især hvis energifordelingen i kosten er skæv. P-piller øger blodets koncentration af progesteron. Det samme sker under ægløsning (LH-fase) og graviditet. Den ændrede hormonbalance kan påvirke surhedsgraden (ph-værdien) i skedens slimhinde og dermed give bedre vækstbetingelser for Candida albicans. Mennesker med for lidt mavesyre – ofte med tendens til forstoppelse – er også udsatte. Det samme gælder for mennesker i antibiotika- og binyrebarkhormonbehandling, kemoterapi, og for mennesker, der indtager flere gigtmidler, har kviksølvforgiftning eller stress. Svampenærende madvarer er først og fremmest sukker, søde sager og andre kulhydrater med et højt glykæmisk indeks. Desuden kan gær, alkohol (især øl og spiritus), fiberfattig kost og skadelige fedtstoffer (frituremad, margariner og opvarmede madlavningsolier) influere på Candida albicans-balancen.

 

Kurforslag

Kostråd:
Formålet er primært at tilføre energi, stabilisere bloddsukkeret og udsulte svampen. Spis efter din stofskiftetype, og start dagen med et glas vand.

 

Indtag:
Sunde grove hovedmåltider med mange grønsager og et lavt glykæmisk indeks. Husk godt med proteiner til alle måltider og evt. mellemmåltider af hensyn til blodsukkerniveauet. Få gode fedtstoffer og 1-2 frugter daglig. Mælkesyrebakterier fra surmælksprodukter eller som kosttilskud kan anbefales.

 

Begræns:
Andre mælkeprodukter og stivelse som hvide ris, kartofler og pasta. Foretræk fuldkornsprodukter, brune ris og evt. basmatiris eller parboiled ris. Maks. to skiver rugbrød daglig. Begræns kaffeforbruget til maks. to kopper daglig, og drik gerne grøn te.

 

Undgå:
Sukker og søde sager, gær, især hvidt brød, eddike og alkohol. Lidt rødvin tåles af de fleste.

 

Vitaminer og mineraler:
Et stærkt vitamin- og mineralpræparat i tre måneder. B-vitaminer til fordøjelsesfunktionerne. Eventuelt omega-3.

 

Urter:
Bitre urter til lever og fordøjelsessystem.

 

Andet:
Mælkesyrebakterier eller anden probiotika. Vagitorier (stikpiller) med tea tree-olie. Motion, især hvor pulsen kommer godt op. Slap af og sæt grænser. Undgå brug af p-piller (meget vigtigt), og vær opmærksom på bivirkninger fra anden medicin. Eventuel udskiftning af amalgamfyldninger i tænder, da kviksølvfyldninger kan skabe problemer. Denne kur, som hjælper de fleste, bør overholdes i 6-12 uger, alt efter hvor belastet kroppen er. Under kuren kan der forekomme midlertidige ubehagelige reaktioner som træthed, hovedpine og sukkertrang. Udvis viljestyrke! Vær i fremtiden forsigtig med at give svampen gode vækstbetingelser.

(Kilde: “Sundhedshåndbogen”, af Pernille Lund og Marianne Palm)

 

5 thoughts on “Candida albicans

 • Hej.

  Jeg vil gerne høre, hvilken forskel der er på nødder og hvorfor det kun er mandler der kan spises på en candida kur.
  Kan I også hjælpe mig ved at forstå, hvorfor alt korn ikke er helt udelukket i nogle uger? Og alle mælkeprodukter?

  De bedste hilsener

  Signe Andersen

  Reply
  • Hej Signe, jeg ved det faktisk ikke, kan ikke lige få øje på, hvorfor man ikke må spise nødder på en candidakur, jeg må ud og spørge i mit netværk. Hvor har du læst det henne?

   Reply
 • Hej Marianne
  Jeg er meget bekendt med Candida, har før taget kuren og er altid ret opmærksom på det. Men jeg ønsker stadig at kunne mere fri af det, både i tanken og i de få symptomer jeg synes der stadig følger med.. jeg er først i 20’erne.
  Men nu har jeg ikke haft menstruation i et helt år. Jeg har ikke sukkertrang og de symptomer men oppustet og lidt halsbrand hver dag.
  Mit spørgsmål er,
  er p-piller så “slemt” for candida? Eller kan det tænkes jeg faktisk vil være mindre udsat for den tilbagevendende og lidt konstante-tilstand af candida, hvis jeg hjælper mine hormoner i balance med candida?
  Det jeg tænker er, om selvom p-piller kan gøre det mere gunstigt for candida, om det så faktisk kunne gøre det mindre gunstigt, fordi min hormonbalance ville komme på rette køl igen?

  Håber du forstår spørgsmålet :)
  kh

  Reply
 • Har haft Candida i ca 30 år op og nedture…. Skal man slå den ned,da den skal være der,skal man virkelig være seriøs (svært da jeg har en sød tand) Jeg tar som det først om morgenen Natron i halvt glas vand med 1tsk citron,venter ca halv time,spiser så sundt morgenmad,meget hvidløg,skallen fra valnødder,som jeg knuser,du skal spis basisk madvare i hele kuren,væk med syremad,drikke vand,the…. Du må spise grape,lime og citron.. Ingen sukker ell mælkeprodukter …. Det i højst 4 uger,så skal du holde pause men natron,så kan du evt tag Iporoxo the næste 4 uger og skifte hele tiden,når du færdig byg da hele tarmsystemet op, evt med symbioflor og biotox…….. eller find din egen måde,held og lykke…

  Reply
 • Hej, jeg synes, der er forskellige retningslinjer for kost. Jeg har candida og er pt i gang med at slå den ned. Jeg spiser i forvejen ikke hvedemel og sukker, men er havregryn fortsat okay at spise? Og hvordan med kakao pulver (alm eller raw), græskar, grønne bønner, tomat, gulerødder, yoghurt natural, ost, blåbær og appelsiner- synes der er ingen eller delte meninger på omtalte fødevarer 😊 hvad er din/jeres?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *