Chrom

Chrom

 

Mineralet chrom findes i flere former, og er et livsvigtigt næringsstof. Fordi kroppens chrombehov er meget lavt, hører mineralet til sporstofferne. Kroppens lager af chrom er omkring 4-6 mg.

Funktioner og betydning for

  • Kroppens omsætning af kulhydrat, fedtstof og protein 
  • Opretholdelse af et normalt blodsukker
  • Effekten af insulin
  • Fostervækst 


Hvad er blodsukker, og hvilken effekt har chrom?

Blodsukkeret leverer energigivende stoffer til kroppens celler i form af glukose. Blodsukkeret holdes normalt meget konstant, men det stiger, efter vi har indtaget et måltid. Noget tid efter falder blodsukkeret igen, og vi bliver sultne. 

Glukosen lukkes ind i cellerne ved hjælp af hormonet insulin, og her er der samtidig brug for chrom. Insulinet fungerer mangelfuldt uden chrom, fordi cellerne ikke kan optage tilstrækkelig glukose. Der er derfor fare for, at cellerne vil mangle energi, og at overskydende kalorier fjernes fra blodbanen og i stedet deponeres som fedt.

Effekten af insulin og chrom afspejler derfor, at energiomsætning, blodsukker og vægtregulering ikke kun handler om mængden af indtagne kalorier, men lige så meget om cellernes evne til at forbrænde dem.

Mangler og dårlig udnyttelse forårsages af

  • Mangel på chrom i jordbunden
  • Stort forbrug af sukker og andre forarbejdede fødevarer
  • Stort forbrug af alkohol, kaffe og andre stimulanser
  • Mangel på C-vitamin
  • Mangel på fibre
  • Graviditet


Mangelsymptomer

  • Nedsat funktion af insulin og forhøjet blodsukker
  • Insulinresistens/glukoseintolerance
  • Træthed, koncentrationsbesvær
  • Forhøjet kolesterol


Muligvis:

  • Metabolisk syndrom – forstadie til type 2 diabetes.
  • Diabetes type 2; muligvis 1 og 3
  • Diabetes fremkaldt af lang tids behandling med binyrebarkhormoner
  • Svangerskabsdiabetes


Kilder

Især ølgær, teblade, kakaobønner, abrikos, birkes- og andre frø, sort peber, timian og andre krydderier, mandler, bønner, nødder, fisk, skaldyr og kød. Mindre forekomst i korn, frugter, grønsager og mejeriprodukter.


Anbefalet daglig tilførsel

Voksne 11 år og opefter: 40 mikrogram
Børn 1-10 år: 11 mikrogram

Det egentlige behov kendes ikke. Daglige indtag mellem 20-200 mikrogram menes at være tilstrækkeligt.


Øget behov for Chrom

  • Stort forbrug af sukker og stimulanser
  • Nedsat funktion af insulin og forhøjet blodsukker
  • Omtalte mangelsygdomme
  • Graviditet (for at forebygge svangerskabsdiabetes)

Vigtigt at vide

Øget indtagelse af sukker og stimulanser betyder øget udskillelse af chrom i urinen. Det bliver derved meget let en ond cirkel, fordi vi netop har brug for chrom til at regulere blodsukkeret. Kroppen har svært ved at optage chrom, og vi har lettest ved at optage chrom fra animalske kilder og produkter baseret på chromberiget ølgær.

C-vitamin øger optagelsen af chrom.

Overdosering – bivirkninger

Selv høje koncentrationer af trivalent chrom (der findes i fødevarer og kosttilskud) har ikke medført forgiftninger.

Hexavalent chrom (der bruges i industrien) kan derimod medføre alvorlige nyre- og leverskader i doser på 1-2 gram. Hexavalent chrom kan desuden medføre kontakteksem og øge risikoen for kræft.

Reference:

http://healthandscience.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=264:chrom-krom-cr&catid=45&Itemid=293&lang=da

Chrom, insulin og stabilt blodsukker

Ved ønske om vægttab eller opretholdelse af idealvægten er det særlig vigtigt med et stabilt blodsukker. Det er her godt at kende til sammenhængen mellem insulin og chrom, som spiller en afgørende rolle i omsætningen af kulhydrater. 

Læs mere her

Hvorfor kan jeg ikke tabe mig?

Er du fanget i en ond spiral, hvor du simpelthen ikke kan få styr på din vægt, fordi du hele tiden har trang til sødt? Vidste du, at din trang til sødt kan skyldes underskud på chrom?

Læs mere her