Cupping terapi – en ældgammel metode til udrensning

cupping

 

 

Af Emma Everine Keita, cupping terapeut

 

Cupping terapien har fået et comeback, og er igen blevet en meget populær terapiform. Terapien går mange tusinder af år tilbage, og i dag bruges den flittigt på mange klinikker, specielt hos akupunktører, da det er en del af TCM – den traditionelle kinesiske medicin. Den har også lavet sin indtræden på den røde løber, hvor vi ser mange af de kendte dukke op med sugemærker på ryggen. Det menes, at terapien kan hjælpe mod en lang række sygdomme. Det er endda blevet udtalt at ”cupping er en kur mod enhver sygdom”. Men hvad er det , der er specielt ved cupping? Er cupping en mirakelkur, eller er det bare snak fra fortiden?

Cupping har eksisteret i tusinder af år. Man har brugt alt fra udhulede horn fra dyr, til bambuskopper, glaskopper og plastik. Det er svært at sige præcist, hvor langt vi skal tilbage i tiden eller hvor i verden cupping startede. Nogle mener, at den har oprindelse hos kineserne, men man har faktisk fundet billeder som går 3500 år tilbage til de gamle egyptere. I Eber papyrus,  det ældste medicinske dokument, findes der detaljerede beskrivelser af cupping og hvordan man kunne bruge dette i behandlingen mod feber, smerter, svimmelhed, menstruationsubalancer m.m.

Det var egypterne, der introducerede cupping til grækerne, hvor Hippocrates så terapien som værende ”et middel for enhver sygdom” Cupping forblev praktiseret i lægeverdenen i hele Europa frem til midten af 1800 tallet. Den tidligste registrerede brug af cupping er tilbage til 281-341 e.Kr. fra den berømte alkymist og herbalist Ge Hong, som er kendt for at have udtalt” cupping og akupunktur, en kur til mere en halvdelen af alle sygdomme”

Cupping har også været og er stadig meget udbredt blandt muslimer, da profeten Muhammed (fvmh) udtalte, ”at cupping er en kur mod enhver sygdom”. Han fik selv udført cupping flere gange i sit liv, bl.a. for migræne. I islam er cupping kendt under navnet ”hijama”. Profeten Muhammed (fvmh) er kommet med flere detaljerede udtalelser om fordelene ved cupping, og  det er registreret, at han brugte 9 forskellige punkter på kroppen, når han blev cuppet.

Man ved også, at kvindelige healere i forskellige lokalsamfund praktiserede cupping, og det var nærmest en familietradition. Disse kvinder havde stor indflydelse som healere i mange kulturer både i Europa, Afrika og Asien.

Årerne går, og den medicinske behandling retter sig mere mod videnskaben. I midten af 1800-tallet er den vestlige videnskabelige medicin så udbredt i samfundet, at cupping og andre holistiske behandlingsmetoder bliver set som en overfladebehandling. Den kommer derfor i konflikt med det nye biomedicinske forbillede, der bevæger sig væk fra en holistisk tankegang. Terapien går altså langt tilbage i historien og man kan se at den har været udbredt i store dele af verdenen.

 

Forskellige former for cupping

Overodnet findes der to former for cupping. Dry cupping og wet cupping.

Dry cupping

Ved dry cupping placeres kopperne på forskellige akupunkturpunkter på kroppen. Indenfor dry cupping findes der mange forskellige typer, bl.a.

  • Massage/moving cupping – massage langs meridianer og områder med ømhed og spændinger
  • Flash cupping – kopperne sættes på og fjernes hurtigt igen, gentagne gange.
  • Urte cupping – bambuskopper koges i en mix af urter, eller man kan putte urter i glaskoppen, inden den rammer huden
  • Nåle cupping –  akupunktur kombineres med cupping ved at placere koppen over nålen.

Wet cupping

Der findes også en ”våd udgave” af cupping. Her skæres der små snit i huden på mindre end 1mm, eller der slås hul på området med en ”nålehammer”. Hermed vil der komme en smule blod ud, i forbindelse med undertrykket i koppen. Wet cupping en del af den muslimske tradition for ”hijama”

I England har Anisa Kissoon fået Hijama godkendt som behandlingsform, og hun nævner, at blod udtrukket ved hijama cupping er blevet undersøgt af et uafhængigt, ikke-muslimsk laboratorium, og de fandt det “giftigt og uegnet for et menneske”. Man mener, at dét blod som fjernes ved wet cupping er stagneret blod som er til gene for kroppen, og ved at fjerne det vil kroppen producere nye friske blodceller til det pågældende område.

Hvilke fordele findes der ved cupping?

  • Stimulerer og styrker immunforsvaret
  • Øger blodgennemstrømningen i bindevæv, led, muskler og indre organers bindevæv.
  • Stimulerer væv og indre organer
  • Bringer blod og varme til et berørt organ
  • Frigiver gamle affaldsstoffer fra bindevævet, som fungerer som et depot for alle disse affaldsstoffer.
  • Øger udrensning

Kan vi bruge behandlingen i dag?

Man mener, at cupping kan have en effekt på en lang række lidelser bl.a. væskeophobninger, vægtøgning, lændesmerter, nakke-og skuldersmerter, smerter i led som knæ, hofter, ankler, håndled, albueled, muskelspændinger, gigt, smerter og uro i benene, tunghed i kroppen, unaturlig træthed, eksem, psoriasis, forstoppelse, fordøjelsesproblemer, fertilitetsproblemer, hovedpine, migræne, dårligt immunforsvar, dårlig udrensning.

Bivirkninger ved cupping

Du får sugemærker fra kopperne ved en behandling. Afhængigt fra person til person vil mærkerne forsvinde efter en uges tid. Der kan opstå ømhed i kroppen, ligesom enhver form for massage. I og med der bliver løsnet op i affaldsstoffer kan man opleve svimmelhed, træthed og hovedpine – men det skal ses som et tegn på, at kroppen arbejder – husk at drikke masser af vand.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *