Nytårsløfter om ny vægt ?

Sundt vægttab

 

Vi skriver nu 2024, og aldrig har vi været klogere, mere oplyste og vidende om kroppens funktion … MEN hvorfor ender vi så op hver januar med at kigge ned ad os selv og ser, at juleanden faktisk er flyttet permanent ind under T-shirten? Viden og teknologi ændrer ikke bare med ét flere millioner års evolution.

Af heilpraktiker Thomas Kjærsgaard

Ønsker du som så mange andre at få vægten ned? Så bør du tænke over, om den beslutning ikke kun er et ønske, der er udsprunget mellem ørerne, eller om resten af kroppen også er med på den. For et vedvarende vægttab bør forbedre hele kroppens funktion, ellers vil kroppen kæmpe imod. Fx ved at sænke stofskiftet, og så er vi ofte lige vidt.

Men, hvad er der at gøre? Ja, det lette svar er at forbruge flere kalorier, end man indtager. Så vil de fleste tabe sig, men ikke alle, og for de fleste er det ikke let og ofte meget abstrakt. Det fører ofte til stress, fejlernæring og belastningsskader.

Så hvad kan man gøre for at blive klar til et vægttab? Jeg anbefaler altid at starte med at tage et basisk kosttilskud som fx Basica for at forstærke den sunde kosts virkning. Det er et meget biooptageligt mineraltilskud, som vil virke naturligt vanddrivende. Kroppen binder nemlig vand til bindevævet for at neutralisere oversyring. Oversyring kan komme af for lidt bevægelse, for dårlig mad og evt. inflammationer. Så mere base fører til mindre væske-tilbageholdelse og derved lavere vægt. Supplér gerne med gode fedtsyrer og vitaminer for bedre energi.

Hurtige yoyokure giver minimalt fedttab, da det oftest er vand, man taber. Selvfølgelig ryger der lidt fedt, da man indtager mindre energi/kalorier, men det vil være meget usandsynligt at tabe flere kilo fedt på en 5-ugers kur, medmindre man er meget fysisk aktiv. Når kuren så er ovre, går man oftest tilbage til den syredannende kost, man plejer at spise, pH-værdien falder, og kroppen suger atter væske = Yoyoen er på vej op ad snoren igen.

Fedt er nemlig et fantastisk lager for uønskede affaldsstoffer. Vil man tabe fedt, er det vigtigt at stimulere afgiftningsorganerne, så de er klar til at tage imod den øgede forgiftningstendens, når affaldet bliver frigivet fra det svundne fedt.

Så start et vægttab med en 6-ugers kur med Detox-Kit, der stimulerer funktionen af de primære afgiftningsorganer: lever, nyrer og bindevæv. Hæld 30 dråber af hver af de tre miksturer i 1-1,5 liter vand, og drik det slurkvist igennem dagen. Så får man også tilført vand, der er alfa og omega for at øge drænagen. Derved kommer affaldsstofferne nu ud af kroppen, og bliver ikke blot flyttet rundt i kroppen. Er der, eller har der været plomber i tænderne, vil en 50-dages tungmetaludledning med sugetabletten Derivatio være en meget relevant kur. Kuren bør altid afsluttes med en måned på et effektivt probiotisk mælkesyrebakterie tilskud, fx SymbioLact Comp. På den måde bliver tarmens naturlige flora genoprettet, og man vil derved få marginalt mere ud af den gode kost.

Jeg anvender desuden Fucus vesiculosus injeel-ampuller, et homøopatisk lægemiddel, til at styre appetitten, hvis den er for stor. Det kan også ske med fibre af Konjak Glucamannan-planten. Den er i det præbiotiske Symbio Intest, der også giver et bedre miljø for de gode tarmbakterier.

Der er usandsynligt mange teorier om vægttab, men skærer man ind til benet, er disse otte regler de eneste, som er dokumenteret og holder:

1. Sund kost: Fokuser på at spise en afbalanceret kost, der inkluderer frugt, grøntsager, fuldkorn, magre proteiner og sunde fedtstoffer. Undgå forarbejdede fødevarer, sukkerholdige drikkevarer og store mængder fedt og sukker.

2. Regelmæssig motion: Øg fysisk aktivitet for at forbrænde kalorier og forbedre generel sundhed. Kombiner kardiotræning (løb, gang, cykling, svømning, siddende aerobic) med styrketræning for bedre resultater.

3. Kontroller portionerne: Lær din krops signaler for sult og mæthed at kende. Brug mindre tallerkener for at undgå overspisning, og lad dig ikke friste af store portioner, især når du spiser ude.

4. Spis regelmæssigt: Kroppen kan godt lide rutiner. Undgå at springe måltider over, og spis regelmæssigt for at holde blodsukkerniveauet stabilt og undgå overspisning senere. Spis langsomt, og tyg maden grundigt.

5. Drik vand: Et konstant væskeindtag hjælper med at holde dig mæt og kan erstatte kalorier fra sukkerholdige drikkevarer. Nogle gange forveksler vi tørst med sult. Drik ikke for meget til maden, da det neutraliserer mavesyren, som så ikke opløser maden godt nok. Et optimalt vandindtag er 0,028 liter vand pr. kilo kropsvægt.

6. Søvn: Få tilstrækkelig søvn, da mangel på søvn kan påvirke hormoner, som regulerer sult og mæthed og kan føre til øget appetit.

7. Stresshåndtering: Stress fører ofte til overspisning og dårligere fordøjelse. Find gode måder at håndtere stress på som fx motion, meditation eller hobbyer. Vælg altid livgivende ting til og negativitet og ”død” fra.

8. Langsigtet tilgang: Undgå drastiske diæter, der lover hurtige resultater. Fokuser på en langsigtet livsstilsændring for at opnå og vedligeholde et sundt vægtniveau. Vær realistisk med hensyn til vægttabet for at undgå frustration og opretholde motivationen.

Konkluderende må man sige, at det vigtigste er, at du starter med en realistisk blivende plan for vægttabet. Falder man i af og til, så nyd øjeblikket i stedet for at føle skyld. Juster en eventuel ubalance mellem ”synd og sundhed” ved at øge din fysiske aktivitet.

Men frem for alt: ”Lær at elske dig selv”. Et vægttab er nemlig kun en sag mellem din hjerne og resten af kroppen!

God fornøjelse!