D-vitamin til gravide og skolebørn

to

Gravide kan nedsætte deres risiko for graviditetsdiabetes med tilstrækkeligt D-vitamin i blodet. Skolebørn kan halvere deres risiko for akut infektion i luftvejene med et relativt lavt tilskud af D-vitamin. Det er konklusioner fra to nye undersøgelser om det populære vitamin.

Under graviditeten udvikler nogle gravide insulinresistens som enten medfører nedsat glukosetolerance eller graviditetsdiabetes. Ved graviditetsdiabetes er der en øget risiko for:

  • for lavt blodsukker
  • for høj blodprocent (polycytæmi)
  • blodtryksforhøjelse
  • fødselskomplikationer, vækstforstyrrelser og kejsersnit

Tre forskere lavede en meta-analyse baseret på seks undersøgelser offentliggjort mellem 1999 og 2011 om sammenhængen mellem D-vitamin status og kroppens regulering af glukose samt graviditetsdiabetes. De fleste undersøgelser var udført i graviditetsugerne 24 til 30.

Årsagsmekanismen er ikke fuldt klarlagt, men man mener, at D-vitaminet på en eller anden vis er i stand til at påvirke produktionen af insulin fra bugspytkirtlens betaceller.

Konklusion
Forskerne konkluderer, at moderens lave D-vitamin niveau kan påvirke risikoen for at udvikle graviditetsdiabetes. Undersøgelsen peger dog ikke på det optimale niveau for D-vitamin i blodet for at minimere risikoen for graviditetsdiabetes.

Skolebørn med nedsat infektionsrisiko
En randomiseret, dobbelt-blindet undersøgelse har vist, at tilskud af D3-vitamin til mongolske skolebørn, som alle havde et lavt niveau af D-vitamin i blodet på gennemsnitlig 17.0 nmol/L, var i stand til at halvere tilfælde af luftvejsinfektioner i løbet af kun syv uger.

I undersøgelsen blev eleverne opdelt klassevis i to grupper. Alle elever fik målt deres indhold af D-vitamin i blodet ved undersøgelsens start og efter dens afslutning. Den ene gruppe på 143 elever fik mælk beriget med 7,5 µg (300 IU) D-vitamin. Den anden gruppe på 104 elever fungerede som kontrolgruppe som fik almindelig ikke-beriget mælk.

Ved hjælp af spørgeskemaer skulle børnenes forældre rapportere hvor mange forkølelser og andre luftvejsinfektioner af mindst 24 timers varighed, som børnene fik i løbet af de følgende tre måneder.

Plads til forbedring
Resultatet som viste en halvering af rapporterede infektioner er markant, ikke mindst på baggrund af, at 7,5 µg D-vitamin daglig ikke formåede at at hæve elevernes D-vitaminniveau over 50 nmol/L. Forskerne vurderer, at børn sandsynligvis har brug for ca. 25 µg (1.000 IU.) D-vitamin daglig.

Refs.
Senti J, et al. Maternal Vitamin D Status as a Critical Determinant in Gestational Diabetes. JOGNN 2012;41:328-38.
Camargo CA, et al. Randomized Trial of Vitamin D Supplementation and Risk of Acute Respiratory Infection in Mongolia. Pediatrics 2012;130(3):561-67.

Kommentarer
De 25 µg D-vitamin som forskerne vurderer er optimalt for børn svarer fint til mængden af en daglig vitaminpille samt en D-Pearl (20 µg).
Et indhold af D-vitamin i blodet på 50 nmol/L anses i Danmark som grænseværdien for tilstrækkeligt D-vitamin.