Dansk fiskeoliestudie med store perspektiver og forebyggende potentiale

 

Ny og meget solid undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at mødre, der indtager høje doser maritime omega-3-fedtsyrer i tredje trimester af graviditeten, reducerer deres børns risiko for astma markant.

 

Af Trine Røn, klinisk diætist 
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning  – april 2017 

 

Et dansk, dobbeltblindet, randomiseret, placebokontrolleret studie, der for nylig blev publiceret i tidsskriftet New England Journal of Medicine, har ikke uden grund opnået international ros og anerkendelse. Studiet har fulgt 736 gravide og deres børn i fem år. Fra 24. graviditetsuge fik kvinderne i forsøgsgruppen 2400 mg fiskeolie (EPA og DHA), og kontrolgruppen fik tilsvarende mængde olivenolie. Resultaterne taler for sig selv: Blandt mødrene i forsøgsgruppen ses en relativ reduktion i astmaforekomst hos børnene på 31 % samt en reduktion på hele 54 % hos børn af mødre med en særlig genvariant, der gør det sværere for kroppen at udnytte fedtsyrerne. Studiet, der er en del af kohorten COPSAC-2016, skal følge børnene over flere år for at undersøge de mulige langtidseffekter af høje doser EPA og DHA i fosterlivet. De første delresultater viser bl.a., at drengebørns IQ øges, og at graviditeten forlænges en smule.

 

Antiinflammatorisk virkning
I forskerkredse spekuleres meget i, hvilke mulige mekanismer der giver fiskeolie så stor en forebyggende effekt på astmatiske sygdomme. Svaret skal sandsynligvis findes i de langkædede fedtsyrer, som har en immunmodulerende, anti-inflammatorisk effekt i kroppens cellemembraner.

Fedtsyrerne er derfor også interessante i behandlingen af andre inflammatoriske sygdomme, som fx diabetes, gigt og tarmsygdomme.

Tilskud af fiskeolie i mere end blot sidste del af graviditeten kan muligvis give en større forebyggende effekt på inflammatoriske sygdomme, hvorfor nye studier også er i støbeskeen.

Sundhedsstyrelsen mener ikke, at der aktuelt foreligger nok evidens omkring fiskeolie til at revidere de nuværende danske anbefalinger.

Gravide, der tager fiskeolie, anbefales at pausere tilskuddet mindst en uge før fødsel eller kejsersnit pga. øget blødningsrisiko.

 

Referencer:

Bisgaard H. et al. (29. december, 2016) Fish Oil-Derivated Fatty Acids in Pregnancy and Wheeze and Asthma in Offspring. New England Journal of Medicine, 375: 2530-2539. http://www.nejm.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *