Dansk sommer i en salatskål

Jordbær

 

Jordbær og asparges er – ud over varmen, de lyse nætter, sommerferie i sigte og alle de andre skønne bær og grøntsager, der pibler frem og op af jorden – noget at det bedste ved juni måned. Så hvis du synes, du før har set de to ingredienser i opskrifter fra mig, så er det simpelthen, fordi jeg næsten ikke kan lade være med at bringe dem i spil.

Sæsonen for begge råvarer er så uendelig kort, at jeg klart anbefaler, at du afsætter lidt af dit husholdningsbudget til begge dele på denne tid af året.

Af Nanna Ewald Stigel, Ernæringsterapeut DET


Det skal du bruge til ca. 4 personer:  

75-100 g friske spinatblade eller frisk dansk hovedsalat

300 g friske jordbær

1 bundt asparges (cirka 350 g)

25 g pinjekerner

40 g gedefeta

1 spsk. olivenolie

Et lille skvæt citronsaft (1-2 tsk.)

1 lille tsk. honning eller ahornsirup

Salt

Sådan gør du:

Start med at riste pinjekernerne let. De skal blot blive let gyldne, ikke mørkebrune eller sorte. Lad dem køle ned.

Knæk bunden af asparges (find ”knækkestedet”, så de bløde ender sorteres fra). Skær asparges i mindre stykker (ca. 5-6 cm), og steg dem på panden i olivenolie. Kom lidt salt over til sidst. Lad også dem køle lidt ned.

Skyl spinatblade grundigt. Og snit dem i lidt mindre stykker. Skyl jordbær grundigt. Og skær dem i kvarte.

Når asparges og pinjekerner er kølet lidt ned, kan de blandes med spinatblade og jordbær.

Pil eller skær gedefetaen i mindre stykker, og drys ud over salaten.

Rør olivenolie sammen med citronsaft og sirup/honning samt salt. Hæld over salaten lige inden servering.

TIP:

Hvis du ikke kan tåle eller af andre årsager ikke spiser mælkeprodukter, kan du roligt udelade gedeosten. Salaten smager stadig fortrinligt.

Ud over smagen er der mange gode grunde til at fylde indkøbskurven og maven med jordbær, når de er i sæson. De er fyldt med C-vitamin samt en række andre nyttige antioxidanter. Jordbær indeholder også relativt lidt frugtsukker sammenlignet med andre frugter. Så spis endelig løs, når de er i sæson.