Dansk studie i mundtørhed efter kræftbehandling vækker opsigt

Ny dansk forskning har kastet lys over en innovativ tilgang til behandling af mundtørhed hos kræftpatienter efter kemo- og strålebehandling for hoved-hals-kræft. Et banebrydende studie fra Rigshospitalet, som er blevet publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift ”International Journal of Radiation Oncology”, har vakt stor interesse og anerkendelse både nationalt og internationalt.

5c89adb4-1b1c-4adb-8a1b-a2eac64f3d53

Forskningsprojektet, ledet af læge og ph.d. Christian Grønhøj fra Øre-Næse-Halskirurgisk Klinik på Rigshospitalet, har fokuseret på anvendelsen af stamceller til at genoplive spytproduktionen hos kræftpatienter, der lider af mundtørhed som en konsekvens af behandlingen.

Resultaterne af studiet, der blev offentliggjort den 8. marts 2018, viser, at stamcellebehandlingen har haft imponerende resultater. For første gang i verden har man succesfuldt forsøgt stamcellebehandling på mennesker, og det ser ud til at være en effektiv metode til at stimulere spytproduktionen, selv flere år efter kræftbehandlingen.

Forskningsholdet håber på, at stamcellebehandlingen kan blive et standardtilbud for mange tusinde patienter i fremtiden. Studiets positive resultater har allerede tiltrukket opmærksomhed fra eksperter på det førende amerikanske kræfthospital, MD Anderson, som planlægger at besøge Rigshospitalet for at udveksle erfaringer og etablere et samarbejde.

Tandplejer opsummerer – her er hvad man selv kan gøre for behandle mundtørhed

“Mundtørhed kan være en udfordrende bivirkning for mange kræftpatienter, men det er opmuntrende at se, at der er flere ting, man selv kan gøre for at lindre symptomerne. En sund livsstil, regelmæssig mundhygiejne og opmærksomhed på væskeindtaget kan alle bidrage til at forbedre spytproduktionen og dermed øge komforten i hverdagen. Det er vigtigt for patienter at være opmærksomme på disse enkle tiltag og integrere dem i deres daglige rutiner for at håndtere mundtørhed effektivt.”


Udtaler tandplejer Liselotte Hinrich.

Tandplejer Liselotte Hinrich, der har fulgt studiet nøje, opsummerer vigtige punkter og deler syv konkrete tiltag, som personer, der oplever mundtørhed, selv kan foretage sig for at lindre symptomerne:

  1. Drik rigeligt med vand gennem dagen for at opretholde hydrering.
  2. Undgå koffeinholdige drikke, da de kan have en dehydrerende effekt.
  3. Brug kunstigt spytmiddel eller sukkerfrie tyggegummier for at stimulere spytproduktionen. HAp+ er blandt andet et anerkendt mærke, deres tabletter er flittigt benyttet af flere tusinde, mod mundtørhed.
  4. Vær opmærksom på mundhygiejnen ved regelmæssigt at børste tænder og bruge tandtråd.
  5. Undgå alkoholholdige mundskyllevæsker, da de kan forværre mundtørhed.
  6. Anvend luftbefugtere i dit hjem for at opretholde en passende luftfugtighed.
  7. Konsulter din tandlæge eller læge regelmæssigt for at overvåge og håndtere mundtørhedsproblemer.