Måske kan Bacopa monnieri anvendes til forebyggelse af Alzheimers

Bacopa-monnieri

 

Har du begyndende Alzheimers, eller måske nogle genetiske forhold, der gør, at du kan have risikoen i større eller mindre grad, er det værd at følge med i sund-forskning i dette nummer og de næste numre af magasinet. For vi forsøger at komme rundt om emnet, men også i ydmyghed, for der er meget, vi ikke ved endnu.

Af Marianne Palm

Vi kan se, at der er et laboratorieforsøg på den indiske Bacopa monnieri, som findes i Keen Mind, i Danmark. Vi har længe vidst, at den adaptogene/styrkende urt virker ind på hjernens evne til at koncentrere sig, lære nyt eller huske alt det, der er værd at huske, men det ser også ud til, at planten kan støtte hjernen i at nedsætte plaque-dannelsen ved at påvirke evnen til at danne mindre tau.

Der er to karakteristiske forandringer i hjernen ved Alzheimer’s sygdom. De kaldes plaques og tangles. Plaques vender vi tilbage til i de kommende numre af sund-forskning, mens det er værd at kigge på forskningen på Bacopa monnieri  i forhold til tangles, som de sammenfiltrede tråde af et protein – tau – kaldes. Tau ophobes inden i nervecellerne som tegn på, at der er opstået en skade, og det vil langsomt hindre nervecellerne i at kommunikere med hinanden og til sidst få nervecellerne til at gå til grunde.

Man kunne se, at Bacopa monnieri kunne sænke tempoet i dannelsen af tau og måske undgå, at der dannes disse tangles, som er en af årsagerne til, at man kan udvikle Alzheimers.

Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36716837/

En rigtig god dansk side om bl.a. Alzheimers:
www.videnscenterfordemens.dk,


Et andet studie fra USA på 54 ældre

Et af de mange kliniske studier, der underbygger brugen af Keen Mind til hjernens udfordringer, stammer fra USA, skabt på 54 ældre, alle over 65 år, der enten fik de aktive kapsler eller placebo. Forsøget løb over tre måneder, og man så:

  • Bedre evne til hurtigt at kunne huske på den korte bane, men også at kunne huske ting fra fortiden og anvende denne viden.
  • Bedre evne til at kunne koncentrere sig og ignorere irrelevante informationer samt undgå at blive forvirret.
  • Hvor hurtigt arbejdshukommelsen kunne arbejde.