Forkølet eller ej

 

 

Det kan afhænge af tiden, fra du er blevet smittet, til du tager Echinacea.

 

Af Claus Hankce, Speciallæge i almen medicin
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk februar 2012

 

Echinacea purpurea bærer den smukke blomst, vi i daglig tale kalder Rød Solhat. Den smukke plante er i flere hundrede år brugt som naturmedicin hos de nordamerikanske indianerstammer, blev i 50 år glemt, men er nu kommet stærkt tilbage.

Echinacea anvendes i dag til lettere infektionssygdomme i luftvejene eller som en støtte til antibiotisk behandling.

 

Vælg tinkturer af friske blomster

Ved naturlægemidler er der mange stoffer involveret, men ledende forskere mener, at det er de såkaldte alkylamider, der har den dominerende effekt. Det bekræftes ved, at det er produkter udvundet af friske overjordiske plantedele, der har den bedst dokumenterede effekt i modsætning til de produkter, der er fremstillet af tørrede plantedele, for det er ved anvendelsen af friske planter, man finder det største indhold af alkylamider.

 

Brug den intensivt fra det første symptom

Echinacea arterne og især Echinacea purpurea – Rød Solhat – stimulerer immunsystemet ved at øge aktiviteten af de hvide blodlegemer, vi kalder T-celler, og som vi bruger til at bekæmpe mikroorganismer og virus. Denne immunstimulerende virkning holder nogle uger, hvorefter den klinger af, når det gælder evnen til at stimulere den del af immunsystemet, som har med akutte infektioner at gøre.

Du får den allerbedste effekt ved at bruge behandlingen hurtigt og intensivt en uge eller to, og så stoppe med behandlingen, når den akutte infektion er vel overstået, typisk efter et par uger, så du bliver helt færdig med infektionen.

 

Forkølelser og andre infektioner i svælg, hals og lunger

De fleste videnskabelige studier drejer sig om brugen af Echinacea i forbindelse med infektion i de øvre luftveje. Og det er specielt forkølelser, men også infektioner i svælg, hals og lunger.

Echinacea skal tages inden for få timer efter, at man er blevet smittet eller mærker de første tegn på en forkølelse under opsejling. Det bør derfor være en fast bestanddel i ethvert husapotek, så flasken med de immunregulerende dråber er parat, også uden for butikkernes åbningstider.

Det kan også tages forbyggende, hvis fx en forkølelse hærger i nabolaget eller i børneflokken. Husk dog at kontakte lægen, hvis du er i tvivl om, hvorvidt infektionen bør behandles med antibiotika. En ukorrekt behandlet bakteriel lungebetændelse kan få alvorlige konsekvenser.

 

Et sikkert valg

Echinacea er et uhyre sikkert middel at indtage, men skal naturligvis ikke anvendes, hvis man er i immundæmpende behandling ved fx leukæmi, AIDS, dissemineret sklerose eller efter en transplantation.

 

Find det rette produkt

For det første skal man sikre sig, at det er et produkt, der er fremstillet af friske planter og ikke den tørrede eller frysetørrede form. For det andet skal man sikre sig, at producenten har haft styr på produktionen, fra frøet lægges i jorden, til planten høstes, og det færdige produkt står i butikken.

Der er en stigende mængde videnskabelig forskning om Echinacea purpurea, og snart vil den igen blive ordineret af den praktiserende læge, men allerede nu kan den lille flaske stå klar som infektionsberedskab i ethvert hjem.

 

2 thoughts on “Forkølet eller ej

 • Wow, awesome blog layout! How lengthy have you ever been running a blog for?

  you made running a blog glance easy. The whole glance of your web site is magnificent, let alone the content material!
  You can see similar here sklep online

 • Howdy! I know this is kind of off-topic however I needed to ask.
  Does running a well-established website like yours require a large amount of
  work? I am completely new to blogging but I do write in my journal daily.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my personal experience and views online.
  Please let me know if you have any recommendations or tips for brand new aspiring blog owners.
  Thankyou! I saw similar here: Sklep online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *