Dårlig blodsukkerkontrol skader din livskvalitet

 

Højt blodsukker lige efter et måltid er kendetegnet ved diabetes, og ifølge en helt ny undersøgelse skader det livskvaliteten. Motion og sund kost hjælper, og det gør tilskud af organisk chromgær også, har man set.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i februar 2017 udgaven af magasinet sund-forskning.

 

Det skader livskvaliteten på flere forskellige områder, hvis man ikke har god kontrol med sit blodsukker efter måltider. Det viser en ny undersøgelse, som blev præsenteret på en kongres i Østrig i november sidste år. Undersøgelsen, som er udført på såvel normale raske personer og folk med diabetes (type-1 og type-2), viser, at når blodsukkeret skød i vejret efter et måltid, havde det signifikante negative indvirkninger på den helbredsrelaterede livskvalitet hos mennesker med diabetes. I undersøgelsen, som er sponseret af Novo Nordisk A/S, indgik både personer fra Sverige og Storbritannien.

 

Fører til helbredsproblemer

Man kiggede på det, der hedder postprandial hyperglykæmi og betyder for højt blodsukker efter måltider. Dette fænomen, som netop er et af kendetegnene ved diabetes, sættes i forbindelse med en øget risiko for hjerte-kar-sygdom, øjenskader, oxidativ stress og andre diabetesrelaterede komplikationer. Jo længere tid man døjer med dette problem, desto værre påvirker det både helbred og livskvalitet.

 

Chromtilskud kan gavne

For diabetikere – og også for folk med prædiabetes (metabolisk syndrom) – er det vigtigt at spise sundt og varieret, motionere regelmæssigt og tabe sig, hvis man er overvægtig. Videnskaben har også set, at tilskud af mineralet chrom kan have en gavnlig virkning. Tjekkiske forskere, ledet af professor Jaroslav Racek fra Charles University i Plzen, viste i et forsøg med type-2 diabetikere, at tabletter med organisk chromgær (Bio-Chrom fra Pharma Nord) forbedrede adskillige såkaldte diabetesmarkører.

 

Fald i blodsukker

I gruppen, der fik 400 mikrogram chromgær dagligt, så man et signifikant fald i fastende blodsukker (FPG) samt glykeret hæmoglobin (HbA1c) – eller langtidsblodsukker i sammenligning med den gruppe af diabetikere, der fik placebo. Efter deltagerne stoppede med chrombehandlingen, vendte både det fastende blodsukker og langtidsblodsukkeret tilbage til det niveau, værdierne lå på, inden behandlingen begyndte. Man skal derfor tage chromtilskuddet dagligt, hvis man ønsker at opnå en vedvarende effekt.

 

Mindre oxidativ stress

I forsøget så forskerne også andre forbedringer af diabetessymptomerne hos dem, der tog organisk chromgær. De så, at der var væsentligt færre tegn på oxidativ stress, som ellers opstår i kølvandet på diabetes. Oxidativ stress, som forårsages af frie, vævsnedbrydende radikaler, kan føre til en række diabeteskomplikationer, som kan være meget skadelige på længere sigt.

 

Støtter insulin

Chrom samarbejder med insulin ved at hjælpe insulinet med at føre sukker fra blodet ind i cellerne, hvor det bliver omdannet til energi. Sammen med forskellige aminosyrer danner chrom et molekyle, som kaldes for chromodulin. Dette molekyle virker i princippet som en nøgle, der låser cellen op indefra, så insulin let og ubesværet kan transportere sukker ind i cellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *