De aktive stoffer fra gurkemeje i en ny og anderledes indpakning

 

 

Næste gang du snitter gurkemeje til din mad, så læg mærke til den intense gule farve, der kommer fra stoffet diferuloylmethan. Farven er særdeles svær at vaske af kun med vand, men ikke desto mindre indeholder den gule farve nogle fantastiske egenskaber.

 

Af Torunn Laksafoss
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2019

 

Farven kender du måske bedre som curcumin, et af de aktive stoffer fra gurkemejeroden, og der er ikke længere nogen tvivl om den meget positive effekt på vores kroppe. Curcumin er undersøgt og fundet effektivt til behandling af alt lige fra inflammationer til kræft, regulering af blodsukker samt ikke mindst at kunne være et potentielt stof mod Alzheimers demens. Der er dog to problemer: Gruppen af de aktive stoffer, curcuminerne, som der findes mere end 32 forskellige af, er meget svære at optage og bliver udskilt meget hurtigt. Sammenlagt er det store udfordringer, men heldigvis er der endelig fundet nogle muligheder for at få de aktive stoffer ind i kroppens celler.

Industrien har i mange år puslet med, hvordan optageligheden kan øges, og der er blevet tænkt i alt fra nanopartikler, liposomer, miceller til fosfolipidkomplekser, og lige nu ser det ud til at være miceller, der tager teten. Miceller har den fordel, at de optages let, og de fjernes heller ikke hurtigt fra kroppen igen, så curcuminerne kan nå at skabe en gavnlig effekt.

 

Curcumin i miceller er 1000 gange mere opløselige i vand end den ubehandlede curcumin
Miceller er meget små nanopartikler, hvor det aktive stof er pakket ind i et materiale, der ligner kroppens cellemembraner. Størrelsen af miceller er kun på ca. 60 nm, svarende til at der kan ligge godt 1500 ved siden af hinanden på én millimeter. Fordelen ved micellerne er, at de kan genkendes af kroppen, hvilket øger optageligheden både i tarmen samt muligvis også i hjernen og øjet.

Micellernes overflade er meget stabil, og den ikke bliver nedbrudt hurtigt inden i kroppen, hvilket forlænger biotilgængeligheden ude ved cellerne.

 

Kan muligvis også virke gunstigt som støtte ved demens
Noget tyder på, at en af årsagerne til, at curcumin-micellerne kan blive i kroppen i så lang tid, er, at de binder sig til proteiner i blodet. Dermed bliver de ikke omdannet i leveren eller fjernet via nyrerne så hurtigt og kan virke i meget længere tid. Forsøg med curcumin-micellerne har også vist sig at have en gavnlig effekt på kognitionen hos demente. Forklaringen på hvorfor mangler stadig, men er der tale om, at curcumin-micellerne kan passere blod-hjerne-barrieren, og der vil måske inden for de nærmeste år foreligge nogle forklaringer på, hvorfor curcumin viser positive resultater på sygdomme i øjnene. Her er blod-øje-barrieren nemlig lige så tæt og uigennemtrængelig som ved hjernen.

 

Skal vi så være nervøse for, at curcumin akkumuleres i kroppen og får en negativ effekt?
Nej, hvis du følger doseringen på fx CurcuSym Boost fra Biosym, som anvender miceller, er du på den helt sikre side. Curcuminerne omdannes desuden til en række af andre stoffer i leveren, og resultatet er helt klart til din fordel.