Støt hjernen i alle aldre gennem en oldgammel urt

 

 

De har kendt den i tusindvis af år i Asien, den har været brugt som en af de vigtigste droger til at hjælpe en overanstrengt hjerne, og nu er den endelig i Danmark. Bacopa monniera, i daglig tale kaldet Bacopa, er med sit smukke navn en lise for et overanstrengt nervesystem.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2019

 

Kigger vi på den moderne forskning, har man opdaget, hvad man erfaringsmæssigt har vidst i tusinder af år i bl.a. Indien: Bacopa kan støtte dig, hvis du har problemer med hukommelsen, koncentrationsbesvær og problemer med at tage ny viden til dig. Drogen kan, hvis den vel at mærke er i den rette koncentration, hjælpe med mere klarhed og ro i hjernen og kan derfor anvendes i perioder med stress, uro og ængstelse. Plantens egenskaber viser, at den også kan anvendes i de perioder, hvor du har brug for ekstra fokus og koncentration, fx i skift af job, i eksamensperioder eller blot, når hverdagen er blevet sværere at håndtere end ellers.
Og så er den et must-have til dig, der i almindelighed er fortravlet, træner meget og gerne vil øge dine præstationsevner, uden at det går ud over dit nervesystem.

Kombinerer du med sund levevis, vitaminer, mineraler og ikke mindst fedtsyrer til hjerne og nervesystem, er du godt på vej ind i 2019 med et roligere sind. Al mulig forskning viser i øvrigt, at flere og flere mennesker er bekymrede for deres hjernesundhed, et studie har vist, at det gælder 60 % af alle mennesker, og at det ikke kun handler om de kognitive funktioner hos ældre, men også hvordan børn, unge og voksne klarer det voksende pres i en travl verden.

(Kilde: Brain Health: An issue for all ages, Cognitive Health Cronicles- Kline. Dec 2014)

 

Værre end guldfisk
Forskning tyder også på, at vi nu er dårligere end tidligere til at koncentrere os. Faktisk kan en guldfisk koncentrere sig i ni sekunder, i 2000 blev mennesker målt til en koncentrationsevne på 12 sekunder, men nu er vi helt nede på otte sekunder.

(Kilde: National Center for Biotechnology Information, 2014)

 

Vælg den rette kvalitet
Som så meget andet her i livet, og især inden for naturens muligheder, er det ikke ligegyldigt, hvor planten er vokset op, hvilke udfordringer den har haft, og dermed hvilke aktive stoffer der er dannet. For de fleste dannes helt naturligt af planten for at beskytte sig mod omgivelserne i alt lige fra insekter, uvejr, frostvejr eller ringe jordbundsforhold. Forskningen, som nævnes her i artiklen, er baseret på et tørekstrakt, som forskerne kalder CDRI 08, men i Danmark kan du genkende det som KeenMind.

 

Må også bruges til børn – og til forældre samt bedsteforældre
Studier gennem 40 år på ekstraktet af Bacopa monniera viser, at også børn og unge har gavn af KeenMind. Drogen hjælper på koncentrationsevnen, evnen til at lære nyt, hjælper mod et uroligt sind og kan med fordel kombineres med eye q, det eneste fedtsyreprodukt, der er testet i metaanalyser på børns indlæringsevner. Sørg selvfølgelig også for sunde måltider uden sukker, rolige stunder i løbet af dagen, motion, frisk luft og rolige forældre. I kan roligt tage samme kur! Og er bedstemor og bedstefar også fulde af urolig energi og hukommelsesbesvær, så hop med på en fin støtteterapi i tre måneder.

 

40 års studier og seks kliniske forsøg ligger bagom KeenMind, som endelig er kommet til Danmark. Flere kliniske studier er på vej, og sund-forskning følger spændt med udviklingen.

 

Lider du af mild stress, eller skal du kunne multitaske, vil du kunne støtte dit nervesystem med KeenMind:

Øger din koncentration og din evne til at modtage kommunikation

Hjælper på din hukommelse, så du bliver bedre til at huske og nedsætter risikoen for at glemme.

Støtter læringsprocesser, og du får lettere ved at fremkalde informationer, du har lagret i hjernen.

Det gælder for børn, unge og voksne i alle aldre.

 

Kun for urtenørder

Kært barn har mange navne, her er lidt at træne hukommelsen på:

 • Bacopa monniera Hayata & Matsum.
 • Bramia monnieri (L.) Pennell
 • Gratiola monnieria L.
 • Herpestes monnieria (L.) Kunth
 • Herpestis fauriei H. Lev.
 • Herpestis monniera
 • Herpestris monnieria
 • Lysimachia monnieri L.
 • Moniera cuneifolia Michx

(Kilde: wikipedia.org)

 

Et af studierne på ældre
Et studie i USA på 54 frivillige ældre, alle over 65 år, viste en klar (signifikant) forskel mellem de af forsøgspersonerne, der fik de aktive kapsler med Bacopa monniera, og gruppen, som fik snydekapsler (placebo).

Alle deltagere modtog enten de aktive stoffer eller placebo gennem tre måneder, og før, under og efter forsøget målte man med internationalt anerkendte metoder, om der opstod en målbar forskel på:

 • Evnen til hurtigt at kunne huske på den korte bane, men også at kunne huske ting fra fortiden og anvende denne viden.
 • Evnen til at kunne koncentrere sig og ignorere irrelevante informationer samt undgå at blive forvirret.
 • Og hvor hurtigt arbejdshukommelsen kunne arbejde.
 • Humøret, målt med depressionsskala, og en måling på ængstelse og nervøsitet blev bl.a. målt på en lavere puls, hvor det var interessant at se, at kontrolgruppen fik øget deres puls.

 

Ved alle ovenstående parametre blev der målt en signifikant forskel i forsøget, hvor deltagerne var udvalgt ved lodtrækning, og hvor hverken læger eller klienter vidste, hvem der fik det aktive stof.

Der blev ikke målt højere intelligens, og en måling med en test, som kan fortælle noget om humørsvingninger, viste heller ikke noget resultat.

 

Bonusinfo for test-interesserede
For dig, der interesserer dig specielt for testmetoderne, så blev følgende anvendt:
AVLT, DAT, WAIS, (CESD) – 10 depressionsskala og ”Profile of Mood States” og Stropp test.

(Kilde: The Journal of Alternative and Complementary Medicine, Volume 14, number 6, 2008. Pp 707-713)

Mange andre forsøg er blevet foretaget gennem de sidste årtier, og de aktive saponiner (forskellige bacosider) i planten har endvidere vist en beroligende effekt på hjernen, muligvis gennem en regulering af hjernens stresshormoner.

 

Kombiner med fedtsyrer
Hjernen er opbygget af fedtsyrer i en henholdsvis hvid og grå masse, som har to forskellige funktioner. Den hvide hjernemasse sørger for koordinationen af kommunikationen mellem de forskellige hjernecentre. Opbygningen af hjernemassen sker gennem hele barndommen og frem til omkring 20-årsalderen. Den grå hjernemasse tager sig af de forskellige processer og de kognitive evner, altså evnen til at lære og omsætte viden.

Selv om hjernens størrelse allerede i 6-årsalderen er helt oppe på 90 % af en voksen hjernes størrelse, er det først senere i livet, at voksenagtige forbindelser i hjernen bliver udviklet, hvilket sker for de fleste midt i 20-årsalderen. Den voksne hjerne indeholder mere end 100 billioner neuroner og 60 trillioner synapser, som er de steder, hvor nervecellerne møder hinanden og udveksler informationer. Hjernens vægt fortsætter med at være rimelig stabil fra midt i tyverne indtil sidst i 50-årsalderen, hvorefter der kan ske en gradvis formindskelse med et større tab efter 80-årsalderen.

 

Brug din hjerne, og du danner flere gode forbindelser
Studier viser, at jo mere du bruger din hjerne, fuldstændig som var det en muskel, jo bedre fungerende bliver den. Både den grå masse, den hvide masse og de mange nerveceller har brug for at blive brugt, og for at kunne udføre sit arbejde effektivt skal der tilføres næringsstoffer og især fedtstoffer, så den fortsætter med at bygge sig op og være stærk.

Det er især vigtigt i hele opbygningsfasen som barn at få fedtsyrer nok til at bevare og styrke de kognitive funktioner og dermed evnen til at tænke i mere komplekse baner. I øvrigt en evne, der først opnås, når man når sidst i teenageårene og først i tyverne.

Rundt om alle nerveceller findes en myelinskede, som nervecellen er pakket ind i. Den beskytter nervecellen og er vital for evnen til at kunne reagere hurtigt og få en impuls videre fra den ene nervecelle til den næste. Myelinskederne er også afhængige af fedtstoffer, især EPA, og det interessante er, at de tilsyneladende kan fortsætte med at udvikle sig, også efter 50-årsalderen. Behovet for det store indhold af EPA og ikke DHA, som man ellers mest har fokuseret på i mange studier, er interessant, for det er bl.a. her, at eye q skiller sig positivt ud i forhold til andre produkter.

 

Hjernen vokser gennem barndommen, men det mest interessante i ungdommen er, at det er her, der sker en særlig vækst i neuronerne, altså de nerveceller, der skal sørge for, at vi kan håndtere mere komplekse problemstillinger. Så her har du både forklaringen og undskyldningen for børns til tider anstrengte forhold til omgivelserne, især hvis vi udsætter dem for uhensigtsmæssigt pres.

 

PUFA er fedtsyrer, som hjernen bl.a. er opbygget af
Hjernen forbruger 20 % af vores daglige energi, selv om den kun fylder 2 % af vores kropsmasse. Over halvdelen af hjernens tørvægt består af fedtstoffer og er særlig rig på de langkædede fedtsyrer kaldet PUFA. 20 % af disse fedtsyrer er de såkaldte DHA og AA (arakidonsyrer). Mens den hvide hjernemasse har små mængder af omega-3- og omega-6- fedtsyrer, har den grå hjernemasse mest DHA. Det er disse fedtsyrer, man mener, er de vigtigste for udviklingen af hjernen, men også i forebyggelsen af hjernens nedadgående funktioner i den sene del af livet. For at hjernen vedblivende kan opretholde et højt indhold af DHA, skal der en anden fedtsyre til, kaldet EPA.

 

Alle celler har en membran, som bl.a. består af fedtsyrer
DHA frigøres konstant fra cellemembranen, og for at membranen skal kunne fortsætte med at fungere optimalt, må de frigjorte fedtsyrer erstattes, og det gøres bedst med EPA.

Et højt indhold af EPA i forhold til DHA har betydning, når man vælger sin fiskeolie og ønsker at erstatte DHA i cellemembranen. EPA er med til at regulere omsætningen af fedtsyrer og fornyer dermed de frigjorte fedtsyrer. Derudover viser erfaring, at det ikke kun er den totale mængde omega-3-fedtsyrer, men at det indbyrdes forhold mellem EPA og DHA har stor betydning for produktets egenskab.

Eye q er fremstillet af sardiner og ansjoser, som er fanget i de sydlige oceaner på bestemte tider af året, efter de har gydt, og hvor de konsumerer store mængder plankton. Fiskene indeholder i den periode store mængder EPA i forhold til DHA.

Sammensætningen i eye q ved anbefalet daglig dosis på to kapsler er: 186mg EPA, 58mg DHA og 20mg GLA.

Altså hele 3,2 dele EPA i forhold til 1 del DHA.

Det betyder, at sammensætningen af EPA og DHA i eye q er anderledes og adskiller sig fra øvrige fiskeolier på markedet. Det er også derfor, at man ikke kan overføre de studier, der er foretaget på eye q til andre fiskeolier.

Eye q´s egenskaber er gennem mange år dokumenteret i flere kliniske studier, som er publiceret i anerkendte tidsskrifter. En af fordelene ved forskning er, at et produkt, som har vist dokumenteret virkning i et videnskabeligt studie, kan garantere, at det optages i kroppen, virker efter hensigten og er sikkert at indtage.

Et regelmæssigt indtag af eye q bidrager med de vigtige essentielle fedtsyrer EPA og DHA til både børn og voksne.

 

Et makkerpar til en sund hjerne gennem livet
Både KeenMind og eye q forhandles i Danmark af Novasel. Hjælp endelig makkerparret på vej:
Tag de to kosttilskud i minimum tre måneder – og ved særlige udfordringer, som nævnt her i artiklen, så gerne som støtteterapi hele livet. Følg dosering på æske og dåse.

Sørg for en god vitamin- og mineralbalance sammen med sund mad fyldt med proteiner, sunde fedtstoffer og kulhydrater, som vel at mærke skal pakkes ud af maden og ikke være i form af sodavand, slik, kager, pasta og hvide ris. Spis masser af grove grøntsager, hvor kroppen får serveret et væld af plantestoffer, som sammen med plantestofferne fra den indiske plante kan gøre en forskel for din hjerne og dit nervesystem.

368 thoughts on “Støt hjernen i alle aldre gennem en oldgammel urt

 • Pingback: naza24

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Pingback: Study in Africa

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • How to take CBD Gummies for the best results: There are many benefits of CBD Gummies, but the question of how to take them is still a bit mysterious. Here are some of the most common questions and answers.You can also read more about their ingredients. You may also be interested in how to take them at work. After all, how can CBD gummy help you in the office? Let’s find out! Keep reading! Then, you will be able to decide if they are for you!  Taking CBD Gummies with you to work is a convenient way to boost your energy levels and combat anxiety. These tasty treats do not take up much space and will not disturb your day. Besides, there are no obvious side effects that will draw attention to your consumption.These tasty Gummies are as harmless as any other supplement or medication. So, you can use them without worrying about being judged or ridiculed. CBD is an effective pain reliever. When taken regularly, these Gummies can significantly boost your energy levels. It has been shown that CBD improves the ECS, which regulates sleep-wake cycles. This in turn leads to less pain.CBD Gummies offer a delicious way to boost your energy levels and get the rest you need at work. For optimal results, use a single dose every day CBD Gummies are a popular way to supplement your CBD intake. They are made from hemp extracts and come in a variety of flavours. CBD Gummies dosing:osing depends on your body’s tolerance to cannabidiol (CBD) and how much you’re willing to consume. They are easy to take, but the proper dosage for you will depend on your weight and the strength of the gummy.CBD is a compound extracted from the hemp plant, a member of the cannabis plant family. CBD is extracted from the hemp plant and is known as CBD oil. Dosage will depend on the desired effects. The recommended dose for adults is 0.25mg to 0.5mg per kilogram of body weight. Regular CBD dosages will improve immune function, limit environmental hypersensitivity, and reduce minor discomfort.You can double your dosage to 0.5mg every 8 hours or up to twice a day. If you feel like you need more CBD, you can double or triple it. To take CBD in gummies, you can either take one or two gummies once or twice a day.  Taking CBD Gummies with you everywhere:

 • How to take CBD Gummies for the best results: There are many benefits of CBD Gummies, but the question of how to take them is still a bit mysterious. Here are some of the most common questions and answers.You can also read more about their ingredients. You may also be interested in how to take them at work. After all, how can CBD gummy help you in the office? Let’s find out! Keep reading! Then, you will be able to decide if they are for you!  Taking CBD Gummies with you to work is a convenient way to boost your energy levels and combat anxiety. These tasty treats do not take up much space and will not disturb your day. Besides, there are no obvious side effects that will draw attention to your consumption.These tasty Gummies are as harmless as any other supplement or medication. So, you can use them without worrying about being judged or ridiculed. CBD is an effective pain reliever. When taken regularly, these Gummies can significantly boost your energy levels. It has been shown that CBD improves the ECS, which regulates sleep-wake cycles. This in turn leads to less pain.CBD Gummies offer a delicious way to boost your energy levels and get the rest you need at work. For optimal results, use a single dose every day CBD Gummies are a popular way to supplement your CBD intake. They are made from hemp extracts and come in a variety of flavours. CBD Gummies dosing:osing depends on your body’s tolerance to cannabidiol (CBD) and how much you’re willing to consume. They are easy to take, but the proper dosage for you will depend on your weight and the strength of the gummy.CBD is a compound extracted from the hemp plant, a member of the cannabis plant family. CBD is extracted from the hemp plant and is known as CBD oil. Dosage will depend on the desired effects. The recommended dose for adults is 0.25mg to 0.5mg per kilogram of body weight. Regular CBD dosages will improve immune function, limit environmental hypersensitivity, and reduce minor discomfort.You can double your dosage to 0.5mg every 8 hours or up to twice a day. If you feel like you need more CBD, you can double or triple it. To take CBD in gummies, you can either take one or two gummies once or twice a day.  Taking CBD Gummies with you everywhere:

 • The time for CBD gummies to leave the body depends on a few factors such as age, weight, and metabolism. In general, CBD stays in the body for 2-3 hours when consumed as a CBD sweet or gummy format, so CBD gummies can be taken in a single daily dose, or smaller doses at intervals throughout the day such as morning, mid-day, and night. The rate of uptake for CBD varies, depending on a few factors, such as age, weight, metabolism, and the type of product you use. CBD gummies have medium absorption, meaning they are typically felt after 20-30 minutes. Each person reacts differently to CBD, so you may find it can take shorter or longer for the CBD to be absorbed into your system.

 • WHAT ARE CBD GUMMIES? CBD Gummies are the most effective, delicious and convenient way to take your daily dose of CBD. Each delicious, calming, vegan gummy contains only 15 calories and helps you so support stress and anxiety throughout the day.CBD is short for Cannabidiol – one of over 120 known compounds found in the cannabis/hemp plant (Cannabis Sativa L.) while Gummies are delicious, sweet cubes of delight that can be taken anywhere and offer the perfect way to get all the benefits of CBD while on the move. CBD is the second most prevalent compound in the plant, is non-intoxicating and has been shown to help ease anxiety, improve sleep and promote muscle recovery by supporting the body’s natural endocannabinoid system. The role of the endocannabinoid system (ECS) is to maintain homeostasis (balance) across all of the vital systems within the human body. CBD interacts with the ECS receptors distributed throughout our brains and nervous systems, helping to regulate functions including appetite, sleep, inflammation and pain response.How long before I feel the effects of a CBD Gummy? The average time from eating a gummy to feeling the effects is around 30 minutes and the daily recommended dose is 70mg which leaves room for a morning, noon and evening treat. Embrace the art of relaxation everyday.HOW MANY AND WHEN DO I TAKE CBD GUMMIES?There is no right or wrong answer. If you are using CBD for pre-work anxiety, take one when you wake up. If you are looking to stay composed before a presentation, take one at the office. If you are searching for a more refined sleeping pattern, consider having your gummies up to an hour before you go to bed.Our CBD Gummies are contained in a compact tub and box so you can take your CBD with you wherever you go. Our packaging is also fully recyclable.Goodrays UK CBD gummies are packed with 25mg of premium quality CBD. Most consumers feel the full benefits of CBD after a 25mg dose while other more experienced users may require more. Each pack contains 30 gummies designed to last you between 2 weeks and a month, depending on your preferred daily dosage. While CBD is non-toxic, we recommend you don’t exceed 70mg per day as a general rule. Check out our 5 star reviews on the product page to see what our customers have to say!WHAT ARE CBD GUMMIES? CBD Gummies are a delicious compact and discrete way to consumer CBD. The CBD is infused with delicious, natural jellies for maximum enjoyment. WHAT ARE THE BENEFITS OF CBD GUMMIES? Every consumer is different but CBD gummies have a range of health benefits such as providing calm, promoting relaxation, relieving inflammation, reducing nausea and supporting healthy sleep patterns. ARE CBD GUMMIES AS EFFECTIVE AS OTHER CBD PRODUCTS? Yes CBD gummies are effective as other CBD products but for the fastest effects we always recommend CBD oils, taken sublingually so they can be absorbed quicker WHAT EFFECTS SHOULD I EXPECT FROM CBD GUMMIES? CBD gummies have a range of health benefits such as providing calm, promoting relaxation, relieving inflammation, reducing nausea and supporting healthy sleep patterns. HOW MANY CBD GUMMIES SHOULD I EAT? Between 2 – 3 gummies per day. HOW LONG DO THE EFFECTS OF CBD GUMMIES LAST? The effects of CBD last a few hours but for the best long-term affects we recommend that consumers use CBD daily to support the body’s natural Endocannabinoid System. DO CBD GUMMIES CONTAIN THC? No, all our products contain 0 THC ARE CBD EDIBLES EGAL? Yes, CBD oil is legal. Approved products are listed under the FSA’s Public List of Novel Food products which can be found here: https://data.food.gov.uk/cbd-products.

 • CBD edibles are a simple and delicious way to enjoy the benefits of CBD. Whether you’re looking to reduce anxiety, manage pain, or simply promote relaxation, CBD edibles are a convenient option that can easily fit into your daily routine. At BritishCBD, we offer a variety of CBD edibles that are infused with high-quality CBD oil, providing you with a simple and effective way to enjoy the benefits of CBD. So why not try our CBD edibles today and see the difference for yourself?

 • Your CBD experience will rely greatly on a number of factors. These include personal bioavailability factors (such as height, weight, and body mass), the strength of your CBD oil product, and the supporting ingredients. In general, CBD has a gentle calming effect for the mind and body. In CBD oil sweets, containing ingredients to boost energy or nutrition, that calming effect can help to focus the mind. In relaxation-based products, that calming effect can be more pronounced — especially CBD products formulated for sleep.Is CBD Legal In The UK?Yes! CBD is legal in the UK, provided the product contains less than 0.2 THC as measured by dry weight.

 • Our gummies can be bought in a variety of sizes. You’ll be able to purchase our tasty CBD sweets and gummy bears in both small and large quantities.

 • Our gummies can be bought in a variety of sizes. You’ll be able to purchase our tasty CBD sweets and gummy bears in both small and large quantities.

 • Pingback: e-receipt

 • Using CBD sweets & gummies is an easy task. All you need to do is to savour and eat these delicious products to get your daily dose. You can eat these back to back, but pay attention to the dosage. We know that the flavour of our gummies can be quite enticing, but you may want to save your gummies and eat only the minimum effective dose. Before purchasing these items, check the amount of total CBD mg in your selected package and the CBD mg amount of individual pieces. If you are buying CBD for the first time, start with pieces with low mg amounts such as 20mg gummies. This will allow you to easily explore various dosages and find out how your body responds. Shop our award-winning CBD gummies – voted the Evening Standard’s best CBD product. The fruity, juicy and vegan Bright Days CBD Gummies give you a bite-sized dose of our Gold Standard CBD in a CBD sweet, and the freshest burst of natural orange flavour.

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • pharmacies in mexico that ship to usa: mexico pharmacy – buying prescription drugs in mexico

 • cipro online no prescription in the usa cipro cipro pharmacy

 • buy cipro online without prescription: purchase cipro – buy cipro online canada

 • canadian prescription pharmacy pharm world store canadian online pharmacy no prescription

 • best mexican online pharmacies: mexico pharmacy – best online pharmacies in mexico

 • medicine in mexico pharmacies: mexican rx online – mexican border pharmacies shipping to usa

 • migliori farmacie online 2024: farmacia online – acquisto farmaci con ricetta

 • pharmacie en ligne france livraison internationale: cialis prix – п»їpharmacie en ligne france

 • Pharmacie sans ordonnance: cialis prix – acheter mГ©dicament en ligne sans ordonnance

 • SildГ©nafil Teva 100 mg acheter: viagra en ligne – Viagra sans ordonnance pharmacie France

 • Hello.

  This post was created with XRumer 23 StrongAI.

  Good luck :)

 • Hello!

  This post was created with XRumer 23 StrongAI.

  Good luck :)

 • Pharmacie Internationale en ligne: Acheter Cialis – pharmacie en ligne france fiable

 • pharmacie en ligne pas cher: levitra en ligne – pharmacie en ligne france livraison internationale

 • acheter mГ©dicament en ligne sans ordonnance: kamagra 100mg prix – pharmacie en ligne pas cher

 • Achat mГ©dicament en ligne fiable: kamagra pas cher – pharmacie en ligne sans ordonnance

 • pharmacie en ligne france pas cher: kamagra pas cher – pharmacie en ligne france fiable

 • pharmacie en ligne pas cher: cialis prix – pharmacies en ligne certifiГ©es

 • pharmacie en ligne france livraison belgique: kamagra 100mg prix – pharmacie en ligne france livraison internationale

 • pharmacie en ligne france pas cher: kamagra pas cher – pharmacie en ligne avec ordonnance

 • pharmacie en ligne pas cher: kamagra pas cher – pharmacies en ligne certifiГ©es

 • Pharmacie en ligne livraison Europe: levitra en ligne – Pharmacie sans ordonnance

 • trouver un mГ©dicament en pharmacie: pharmacie en ligne – п»їpharmacie en ligne france

 • acheter mГ©dicament en ligne sans ordonnance: levitra en ligne – pharmacie en ligne

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • Hi, It has come to our attention that you are using our client’s photographs on your site without a valid licence. We have already posted out all supporting documents to the address of your office. Please confirm once you have received them. In the meantime, we would like to invite you to settle this dispute by making the below payment of £500. Visual Rights Group Ltd, KBC Bank London, IBAN: GB39 KRED 1654 8703, 1135 11, Account Number: 03113511, Sort Code: 16-54-87 Once you have made the payment, please email us with your payment reference number. Please note that a failure to settle at this stage will only accrue greater costs once the matter is referred to court. I thank you for your cooperation and look forward to your reply. Yours sincerely, Visual Rights Group Ltd, Company No. 11747843, Polhill Business Centre, London Road, Polhill, TN14 7AA, Registered Address: 42-44 Clarendon Road, Watford WD17 1JJ

 • pharmacie en ligne avec ordonnance: kamagra pas cher – Pharmacie Internationale en ligne

 • pharmacie en ligne france livraison belgique: achat kamagra – pharmacie en ligne livraison europe

 • pharmacie en ligne pas cher: kamagra oral jelly – acheter mГ©dicament en ligne sans ordonnance

 • pharmacie en ligne pas cher: kamagra gel – pharmacie en ligne france livraison belgique

 • Pharmacie sans ordonnance: kamagra oral jelly – pharmacie en ligne france livraison belgique

 • Pingback: รับซื้อ iPad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *