Støt hjernen i alle aldre gennem en oldgammel urt

 

 

De har kendt den i tusindvis af år i Asien, den har været brugt som en af de vigtigste droger til at hjælpe en overanstrengt hjerne, og nu er den endelig i Danmark. Bacopa monniera, i daglig tale kaldet Bacopa, er med sit smukke navn en lise for et overanstrengt nervesystem.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2019

 

Kigger vi på den moderne forskning, har man opdaget, hvad man erfaringsmæssigt har vidst i tusinder af år i bl.a. Indien: Bacopa kan støtte dig, hvis du har problemer med hukommelsen, koncentrationsbesvær og problemer med at tage ny viden til dig. Drogen kan, hvis den vel at mærke er i den rette koncentration, hjælpe med mere klarhed og ro i hjernen og kan derfor anvendes i perioder med stress, uro og ængstelse. Plantens egenskaber viser, at den også kan anvendes i de perioder, hvor du har brug for ekstra fokus og koncentration, fx i skift af job, i eksamensperioder eller blot, når hverdagen er blevet sværere at håndtere end ellers.
Og så er den et must-have til dig, der i almindelighed er fortravlet, træner meget og gerne vil øge dine præstationsevner, uden at det går ud over dit nervesystem.

Kombinerer du med sund levevis, vitaminer, mineraler og ikke mindst fedtsyrer til hjerne og nervesystem, er du godt på vej ind i 2019 med et roligere sind. Al mulig forskning viser i øvrigt, at flere og flere mennesker er bekymrede for deres hjernesundhed, et studie har vist, at det gælder 60 % af alle mennesker, og at det ikke kun handler om de kognitive funktioner hos ældre, men også hvordan børn, unge og voksne klarer det voksende pres i en travl verden.

(Kilde: Brain Health: An issue for all ages, Cognitive Health Cronicles- Kline. Dec 2014)

 

Værre end guldfisk
Forskning tyder også på, at vi nu er dårligere end tidligere til at koncentrere os. Faktisk kan en guldfisk koncentrere sig i ni sekunder, i 2000 blev mennesker målt til en koncentrationsevne på 12 sekunder, men nu er vi helt nede på otte sekunder.

(Kilde: National Center for Biotechnology Information, 2014)

 

Vælg den rette kvalitet
Som så meget andet her i livet, og især inden for naturens muligheder, er det ikke ligegyldigt, hvor planten er vokset op, hvilke udfordringer den har haft, og dermed hvilke aktive stoffer der er dannet. For de fleste dannes helt naturligt af planten for at beskytte sig mod omgivelserne i alt lige fra insekter, uvejr, frostvejr eller ringe jordbundsforhold. Forskningen, som nævnes her i artiklen, er baseret på et tørekstrakt, som forskerne kalder CDRI 08, men i Danmark kan du genkende det som KeenMind.

 

Må også bruges til børn – og til forældre samt bedsteforældre
Studier gennem 40 år på ekstraktet af Bacopa monniera viser, at også børn og unge har gavn af KeenMind. Drogen hjælper på koncentrationsevnen, evnen til at lære nyt, hjælper mod et uroligt sind og kan med fordel kombineres med eye q, det eneste fedtsyreprodukt, der er testet i metaanalyser på børns indlæringsevner. Sørg selvfølgelig også for sunde måltider uden sukker, rolige stunder i løbet af dagen, motion, frisk luft og rolige forældre. I kan roligt tage samme kur! Og er bedstemor og bedstefar også fulde af urolig energi og hukommelsesbesvær, så hop med på en fin støtteterapi i tre måneder.

 

40 års studier og seks kliniske forsøg ligger bagom KeenMind, som endelig er kommet til Danmark. Flere kliniske studier er på vej, og sund-forskning følger spændt med udviklingen.

 

Lider du af mild stress, eller skal du kunne multitaske, vil du kunne støtte dit nervesystem med KeenMind:

Øger din koncentration og din evne til at modtage kommunikation

Hjælper på din hukommelse, så du bliver bedre til at huske og nedsætter risikoen for at glemme.

Støtter læringsprocesser, og du får lettere ved at fremkalde informationer, du har lagret i hjernen.

Det gælder for børn, unge og voksne i alle aldre.

 

Kun for urtenørder

Kært barn har mange navne, her er lidt at træne hukommelsen på:

 • Bacopa monniera Hayata & Matsum.
 • Bramia monnieri (L.) Pennell
 • Gratiola monnieria L.
 • Herpestes monnieria (L.) Kunth
 • Herpestis fauriei H. Lev.
 • Herpestis monniera
 • Herpestris monnieria
 • Lysimachia monnieri L.
 • Moniera cuneifolia Michx

(Kilde: wikipedia.org)

 

Et af studierne på ældre
Et studie i USA på 54 frivillige ældre, alle over 65 år, viste en klar (signifikant) forskel mellem de af forsøgspersonerne, der fik de aktive kapsler med Bacopa monniera, og gruppen, som fik snydekapsler (placebo).

Alle deltagere modtog enten de aktive stoffer eller placebo gennem tre måneder, og før, under og efter forsøget målte man med internationalt anerkendte metoder, om der opstod en målbar forskel på:

 • Evnen til hurtigt at kunne huske på den korte bane, men også at kunne huske ting fra fortiden og anvende denne viden.
 • Evnen til at kunne koncentrere sig og ignorere irrelevante informationer samt undgå at blive forvirret.
 • Og hvor hurtigt arbejdshukommelsen kunne arbejde.
 • Humøret, målt med depressionsskala, og en måling på ængstelse og nervøsitet blev bl.a. målt på en lavere puls, hvor det var interessant at se, at kontrolgruppen fik øget deres puls.

 

Ved alle ovenstående parametre blev der målt en signifikant forskel i forsøget, hvor deltagerne var udvalgt ved lodtrækning, og hvor hverken læger eller klienter vidste, hvem der fik det aktive stof.

Der blev ikke målt højere intelligens, og en måling med en test, som kan fortælle noget om humørsvingninger, viste heller ikke noget resultat.

 

Bonusinfo for test-interesserede
For dig, der interesserer dig specielt for testmetoderne, så blev følgende anvendt:
AVLT, DAT, WAIS, (CESD) – 10 depressionsskala og ”Profile of Mood States” og Stropp test.

(Kilde: The Journal of Alternative and Complementary Medicine, Volume 14, number 6, 2008. Pp 707-713)

Mange andre forsøg er blevet foretaget gennem de sidste årtier, og de aktive saponiner (forskellige bacosider) i planten har endvidere vist en beroligende effekt på hjernen, muligvis gennem en regulering af hjernens stresshormoner.

 

Kombiner med fedtsyrer
Hjernen er opbygget af fedtsyrer i en henholdsvis hvid og grå masse, som har to forskellige funktioner. Den hvide hjernemasse sørger for koordinationen af kommunikationen mellem de forskellige hjernecentre. Opbygningen af hjernemassen sker gennem hele barndommen og frem til omkring 20-årsalderen. Den grå hjernemasse tager sig af de forskellige processer og de kognitive evner, altså evnen til at lære og omsætte viden.

Selv om hjernens størrelse allerede i 6-årsalderen er helt oppe på 90 % af en voksen hjernes størrelse, er det først senere i livet, at voksenagtige forbindelser i hjernen bliver udviklet, hvilket sker for de fleste midt i 20-årsalderen. Den voksne hjerne indeholder mere end 100 billioner neuroner og 60 trillioner synapser, som er de steder, hvor nervecellerne møder hinanden og udveksler informationer. Hjernens vægt fortsætter med at være rimelig stabil fra midt i tyverne indtil sidst i 50-årsalderen, hvorefter der kan ske en gradvis formindskelse med et større tab efter 80-årsalderen.

 

Brug din hjerne, og du danner flere gode forbindelser
Studier viser, at jo mere du bruger din hjerne, fuldstændig som var det en muskel, jo bedre fungerende bliver den. Både den grå masse, den hvide masse og de mange nerveceller har brug for at blive brugt, og for at kunne udføre sit arbejde effektivt skal der tilføres næringsstoffer og især fedtstoffer, så den fortsætter med at bygge sig op og være stærk.

Det er især vigtigt i hele opbygningsfasen som barn at få fedtsyrer nok til at bevare og styrke de kognitive funktioner og dermed evnen til at tænke i mere komplekse baner. I øvrigt en evne, der først opnås, når man når sidst i teenageårene og først i tyverne.

Rundt om alle nerveceller findes en myelinskede, som nervecellen er pakket ind i. Den beskytter nervecellen og er vital for evnen til at kunne reagere hurtigt og få en impuls videre fra den ene nervecelle til den næste. Myelinskederne er også afhængige af fedtstoffer, især EPA, og det interessante er, at de tilsyneladende kan fortsætte med at udvikle sig, også efter 50-årsalderen. Behovet for det store indhold af EPA og ikke DHA, som man ellers mest har fokuseret på i mange studier, er interessant, for det er bl.a. her, at eye q skiller sig positivt ud i forhold til andre produkter.

 

Hjernen vokser gennem barndommen, men det mest interessante i ungdommen er, at det er her, der sker en særlig vækst i neuronerne, altså de nerveceller, der skal sørge for, at vi kan håndtere mere komplekse problemstillinger. Så her har du både forklaringen og undskyldningen for børns til tider anstrengte forhold til omgivelserne, især hvis vi udsætter dem for uhensigtsmæssigt pres.

 

PUFA er fedtsyrer, som hjernen bl.a. er opbygget af
Hjernen forbruger 20 % af vores daglige energi, selv om den kun fylder 2 % af vores kropsmasse. Over halvdelen af hjernens tørvægt består af fedtstoffer og er særlig rig på de langkædede fedtsyrer kaldet PUFA. 20 % af disse fedtsyrer er de såkaldte DHA og AA (arakidonsyrer). Mens den hvide hjernemasse har små mængder af omega-3- og omega-6- fedtsyrer, har den grå hjernemasse mest DHA. Det er disse fedtsyrer, man mener, er de vigtigste for udviklingen af hjernen, men også i forebyggelsen af hjernens nedadgående funktioner i den sene del af livet. For at hjernen vedblivende kan opretholde et højt indhold af DHA, skal der en anden fedtsyre til, kaldet EPA.

 

Alle celler har en membran, som bl.a. består af fedtsyrer
DHA frigøres konstant fra cellemembranen, og for at membranen skal kunne fortsætte med at fungere optimalt, må de frigjorte fedtsyrer erstattes, og det gøres bedst med EPA.

Et højt indhold af EPA i forhold til DHA har betydning, når man vælger sin fiskeolie og ønsker at erstatte DHA i cellemembranen. EPA er med til at regulere omsætningen af fedtsyrer og fornyer dermed de frigjorte fedtsyrer. Derudover viser erfaring, at det ikke kun er den totale mængde omega-3-fedtsyrer, men at det indbyrdes forhold mellem EPA og DHA har stor betydning for produktets egenskab.

Eye q er fremstillet af sardiner og ansjoser, som er fanget i de sydlige oceaner på bestemte tider af året, efter de har gydt, og hvor de konsumerer store mængder plankton. Fiskene indeholder i den periode store mængder EPA i forhold til DHA.

Sammensætningen i eye q ved anbefalet daglig dosis på to kapsler er: 186mg EPA, 58mg DHA og 20mg GLA.

Altså hele 3,2 dele EPA i forhold til 1 del DHA.

Det betyder, at sammensætningen af EPA og DHA i eye q er anderledes og adskiller sig fra øvrige fiskeolier på markedet. Det er også derfor, at man ikke kan overføre de studier, der er foretaget på eye q til andre fiskeolier.

Eye q´s egenskaber er gennem mange år dokumenteret i flere kliniske studier, som er publiceret i anerkendte tidsskrifter. En af fordelene ved forskning er, at et produkt, som har vist dokumenteret virkning i et videnskabeligt studie, kan garantere, at det optages i kroppen, virker efter hensigten og er sikkert at indtage.

Et regelmæssigt indtag af eye q bidrager med de vigtige essentielle fedtsyrer EPA og DHA til både børn og voksne.

 

Et makkerpar til en sund hjerne gennem livet
Både KeenMind og eye q forhandles i Danmark af Novasel. Hjælp endelig makkerparret på vej:
Tag de to kosttilskud i minimum tre måneder – og ved særlige udfordringer, som nævnt her i artiklen, så gerne som støtteterapi hele livet. Følg dosering på æske og dåse.

Sørg for en god vitamin- og mineralbalance sammen med sund mad fyldt med proteiner, sunde fedtstoffer og kulhydrater, som vel at mærke skal pakkes ud af maden og ikke være i form af sodavand, slik, kager, pasta og hvide ris. Spis masser af grove grøntsager, hvor kroppen får serveret et væld af plantestoffer, som sammen med plantestofferne fra den indiske plante kan gøre en forskel for din hjerne og dit nervesystem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *