December i chokoladens tegn

Chokolade3

 

Det er sørme, det’ sandt, december … Det er nu, der skal hygges derhjemme, gaver skal købes, konfekt skal rulles, æbleskiver skal spises, og adventskransen skal bindes. Der er meget at huske på, men også mange muligheder for, at du kan gøre din julemåned hyggelig, nærværende og glædelig.

Fokusér på, hvordan din julemåned gerne må være, tag en dag ad gangen, og nyd stilheden, når der er tid til dette – og måske en kop varm chokolade, en cremet chokolademousse eller et lækkert chokoladesmørepålæg til morgenmaden. Som du måske ved, indeholder chokolade betragtelige mængder magnesium, der har en muskelafslappende effekt. Desuden øger chokolade produktionen af belønnings- og tilfredshedshormonet dopamin, så det får dig til at føle dig glad, tilfreds og ved godt mod.

Så mere chokolade af den gode slags i denne måned – tak!

Velbekomme!

Af Karina Willumsen

Chokolademousse

Let, luftig og cremet chokolademousse til 4-6 personer

Ingredienser:

200 g mørk chokolade, gerne over 70 %

Evt. 1 knivspids salt

2 spsk. ahornsirup

3 pasteuriserede æggeblommer

2 spsk. rom eller cognac

3 pasteuriserede æggehvider

2 ½ dl plantebaseret ”piskefløde” eller fløde

Sådan gør du

Smelt chokoladen på svag varme i en gryde eller over vandbad. Hold øje, og rør rundt, og tilsæt gerne en knivspids salt, som fremhæver smagen af chokoladen.

Når chokoladen er smeltet, tages gryden af varmen. Lad chokoladen køle lidt af, og rør æggeblommer og sirup i chokoladesaucen. Massen bliver tyk.

Brug et helt rent piskeris, og pisk æggehviderne til skum, der kan stå selv. Pisk fløden til skum. Vend flødeskummet i chokolademassen med rom eller cognac. Hvis massen bliver grynet, kan piskefløden piskes sammen med chokolademassen.

Kom til sidst de stiftpiskede æggehvider i massen, og vend det hele forsigtigt sammen.

Fyld moussen i portionsskåle. Sæt skålene i køleskabet. Inden servering pyntes eventuelt med flødeskum.

Varm chokolade

En klat plantebaseret flødeskum på toppen, og den er hjemme!

Ingredienser

125-150 g mørk chokolade 70 %

1 dl vand, kaffe eller kokosvand fra en dåse kokosmælk

1 liter havredrik, sojadrik eller mandeldrik

Evt. 2 tsk. kakaopulver for at runde smagen af

Sådan gør du

I en tykbundet gryde smeltes chokoladen ved svag varme med vand eller kokosvand. Tilsæt plantedrikken ad flere gange, og lad chokoladen koge med i 3-5 minutter. Tilsæt eventuelt kakaopulver, hvis chokoladen er for sød.

Den varme chokoladedrik serveres enten varm, lunken eller kold.

Himmelsk chokoladesmørepålæg

Mørkt chokoladesmørepålæg. Uden nødder.

Ca. 2 ½ dl

Ingredienser

1 dl kokoscreme fra toppen af en dåse økologisk kokosmælk

½ dl kokosvand (den tynde væske fra en dåse kokosmælk)

30 g kokossukker eller ahornsirup

150 g 55-60 % chokolade

40 g kokosolie – gerne med smag

Lidt salt

Sådan gør du

Smelt kokoscreme, kokosvand og kokossukker i en gryde på middel varme, til det er opløst.

Tag gryden af varmen, og smelt chokoladen i den gyldne creme.

Rør det hele sammen med kokosolie og salt.

Hæld chokoladecremen på et glas med låg, og sæt det i køleskabet.

Når cremen er fast, er den klar til brug.

Plantebaseret flødeskum:

Flødeskum baseret på ris, kokos eller soja findes i helsekostbutikker landet over. Havrebaseret flødeskum skal opspores i udvalgte butikker eller i Sverige, som har et rigtig fint udvalg. Sojabaseret piskefløde fås også i de fleste supermarkeder.

Det tykke lag i toppen af en dåse økologisk kokosmælk med guargum er også velegnet til at piske. Light-versioner duer ikke. Sæt dåsen på køl inden brug.

Læs mere i Karina Willumsens nye bog ” Chokolade”

Vil du have flere mælkefri og glutenfri opskrifter med chokolade?

Find bogen i boghandlere landet over eller som e-bog på min hjemmeside www.madgudinden.dk