Den kloge genvej til god kemi

 
 
 
Af Rose Maimonide
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – februar/marts 2016
 
 
Det handler om indeklima
Indeklimaet er en stor og usynlig kilde til udsættelse for kedelig kemi. Indeklimaet er det, som har størst betydning i forhold til små børns udsættelse for kemiske stoffer, der skader sundheden. Møbler, elektronik, stearinlys, stegeos, byggematerialer m.m. afgasser løbende skadelige stoffer, som ophobes i støv og luft. Faktisk kan indeklimaet i et almindeligt hjem være lige så forurenet som en lejlighed i den ultraforurenede storby Beijing. Lungerne optager langt mere end fx huden, da slimhinden i lungerne er helt åben, og skadelige stoffer kan optages direkte i blodet. Tænk på, at lungernes overflade svarer til en hel fodboldbane!
 
 
Den vigtigste genvej
Her er det allerbedste og meget simple tip til en hverdag med god kemi:
  • Bekæmp støvet!
  • Luft ud mindst 2 x 5 min. dagligt.
  • Støvsug og støv af hver uge.
 
 
Møbler skal dunste af
Mange møbler, madrasser, barnevogne m.m. bliver overfladebehandlede med fluorerede stoffer for at gøre dem smuds- og vandafvisende. En del polstrede møbler behandles også med flammehæmmere. Både fluorstoffer og flammehæmmere er meget skadelige for sundhed og miljø. Og i modsætning til fx overtøj, som ofte også overfladebehandles, kan et møbel jo ikke lige puttes i vaskemaskinen. Lad derfor nye møbler, madrasser og barnevogne m.m. gasse af udendørs i to uger inden brug. Vælg meget gerne møbler og madrasser uden overfladebehandling og flammehæmmere. Gå efter en sofa, hvor betrækket kan tages af og vaskes, enten i vaskemaskinen eller på et svanemærket renseri. Møbler og tæpper i uld bliver ofte efterbehandlede med problematiske kemikalier. Og så sofaer i læder og imiteret læder kan indeholde skadelig kemi, fx tungmetaller. Spørg producenten, inden du køber! Det er ikke al den kedelige kemi, som afgasser, når du sætter din nyindkøbte sag udenfor, men det er klart bedre end ingenting. Hvis du kan vaske det nye, fx med en fugtig klud, så gør det endelig. Og undgå naturligvis selv at imprægnere dine møbler.
 
 
Støv af med engangsklude
Jeg anbefaler, at du støver af med engangsklude. Genbrug og genbrugsklude er normalt et godt bæredygtigt valg. Men lige til at støve af med er det faktisk bedst at bruge engangsklude, svanemærket køkkenrulle eller allergimærkede vådservietter. Tør så meget støv af som muligt uden at skylle engangskluden op undervejs, og smid den så i skraldespanden. Støv er nemlig typisk så kemisk koncentreret med fx flammehæmmere, at det ikke hører hjemme i vandmiljøet. Det har bedre af at blive tilintetgjort på forbrændingen.
 
 
Sådan får du god kemi derhjemme
  1. Luft ud med gennemtræk og sus i skørterne. Stillestående luft eller et vindue på klem er ikke nok!
  2. Få en god udluftningsrutine i hverdagen. Gør det til en vane at lufte ud på bestemte tidspunkter i løbet af dagen, fx når du står op, når du kommer hjem og inden sengetid. Bare 3-5 minutter med gennemtræk er fint.
  3. Luft altid ekstra godt ud, når du har haft stearinlys tændt, og i mens du støvsuger.
  4. Vælg en robotstøvsuger eller en støvsuger med et HEPA udblæsningsfilter.
  5. Vær særligt opmærksom, når støvsugerposen skal tømmes. Tøm den helst udendørs, og beskyt gerne både mund og næse. Undgå børn i nærheden.
  6. Tør støv af med engangsklude, fx køkkenrulle.
  7. Opbevar tøj, sengetøj, dit barns legetøj og lign. i lukkede skuffer, skabe eller kurve/kasser med låg. Så det ikke samler støv. * Undgå elektronisk udstyr i sove- og børneværelset.
  8. Lad nye møbler, madrasser, barnevogne og lign. dampe af udendørs i to uger inden brug.
 
 
Om Rose Maimonide
Rose Maimonide hjælper børnefamilier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. Få gratis e-bog på rosemaimonide.com