Nogle gange er det omstændigheder i mit eget liv, der får mig til at bore mig dybere ind i et nyt emne. Nyt for mig, da viden om svampene er hundreder af år gamle, men alligevel nyt for mig, fordi vi ikke har haft så mange muligheder for at se forskningen, stole på den og at købe svampe til at spise eller som kosttilskud på dansk jord. Nu bugner det med svampeforskning og producenter på verdensplan, og i Danmark er vi landet i nogle helt nye muligheder.
Derfor vil jeg gerne byde velkommen til et univers af fine små og store svampe, til en verden af nogle meget smukke, men også nogle gange virkelig grimme væsener.
Af Marianne Palm
20/6-24:
KOMMER SNART
Vi er i fuld gang med en kæmpe artikel om svampe, som du kan komme til at finde her på www.sund-forskning, “Forstå din svamp”, for vi vil aldrig i sammenhæng kunne beskrive de uendeligt mange muligheder for at bruge svampe i vores hverdag som en kulinarisk og supersund ingrediens, ej heller al den forskning, der findes om nogle af de beboere på planeten Jorden, der har levet her længst.
Vi løfter en flig af viden om fire forskellige svampe her i artiklen
Fælles for alle fire er, at de er lovlige i Danmark, og de har nogle helt unikke potentialer til de danske kroppe.
For at gøre dem endnu mere gangbare for vores organsystemer har New Nordic valgt at sætte dem sammen med andre kendte ingredienser, så de alt i alt styrker, toniserer, regulerer eller afbalancerer de organsystemer, som svampene henvender sig allermest til.
Nedenfor finder du en blanding af østerlandsk tankegang sammen med forskning alle vide vegne fra. Links til forskningen er pga. pladsmangel mest at finde i “Kend din svamp”-artiklen.
Nøgleord for de fire svampe
Chaga til regulering af immunsystemet, modvirker inflammation og er en af de bedste til at beskytte huden mod frie radikaler samt beskytte mod UV-stråling fra solen.
Gul østershat smager godt, og som kosttilskud får du en immunmodulerende, inflammationshæmmende og kolesterolsænkende støtteterapi. Og ikke mindst en af de vigtigste anti-aging-svampe, hvor den forebygger flere af de aldersrelaterede symptomer, som kan opstå.
Reishi styrker immunforsvaret, reducerer træthed, fremmer hjertesundhed og er kendt for sin anti-age virkning, hvilket cordyceps og gul østershat også kan prale af.
Cordyceps som alment styrkende modvirker træthed fra morgen til aften, en hovedsvamp til støtte efter lange kroniske sygdomsforløb.
Lion’s Mane, som er beskrevet i en tidligere artikel, beskytter bl.a. nervesystemet, og kinesernes erfaringer fortæller, at fem organer styrkes samtidig. Det er lever, lunger, milt, hjerter og nyrer.
Læs meget mere om Lion’s Mane i artiklerne ”Løvens manke som støtte til hjernen” også på www.sund-forskning.dk
Vil du selv dyrke svampe? Tjek lige www.østershatte.dk
Chaga Plus – en favorit til immunsystemet
Hos New Nordic finder du både den gule østershat og chaga i deres produkt Chaga Plus. Her får de følgeskab af hyldebærekstrakt, som især er kendt for sin støtte mod virus, og lang peber, der hjælper med at optage de øvrige ingredienser.
Alt i alt et produkt til at understøtte immunsystemet, hvor du kan glide lettere gennem efterårets og vinterens trælse infektioner. Der er bl.a. lavet studier på herpesvirus samt forskellige vira, der både kan skabe problemer i fx luftvejene og tarmsystemet.
Man har også set, at chagasvampen har vist positive egenskaber i forhold til insulinresistens og diabetes. Når en fødevare har en vis indflydelse på insulinresistens, er det ikke kun prædiabetikere, der kan få gavn af et middel, det er også sandsynligt, at kvinder med PCO og PCOS eller mennesker med disposition for fx neurodegenerative sygdomme kan få hjælp. Er der udfordringer med nervesystemet, skal du også kigge på Lion’s Mane.
Studier har endvidere vist en god inflammationshæmmende virkning på både akutte og kroniske problemstillinger, hvilket betyder, at Chaga Plus fra New Nordic meget vel kan blive et af de produkter, du bør afprøve fx i tre måneder for at se, om det kan gøre en forskel på alt fra inflammationer i hud, muskler og led til et skrantende immunsystem med for hyppige infektioner.
(Husk at konsultere din læge …).
Den franske researcher Francois Gerard har tilsat den gule østershat til Chaga Plus, hvilket giver mening, når man i dag ved, at den gule østershat har et væld af biologisk aktive stoffer, der hver især – men især sammen – kan styrke immunsystemet, hvor den er med til at regulere de dele af immunforsvaret, der både har en forebyggende virkning mod alvorligere sygdomme, men også kan anvendes til alle typer af inflammationer. Det sker ligesom hos chagasvampen ved at regulere de mange cytokiner, der ellers kan skabe ravage på cellemembranerne og forårsage alt fra for tidlig celledød til smerter i led, muskler og sener eller gøre huden til genstand for mange forskellige udfordringer.
Der forskes intenst alle steder i verden omkring, hvordan indholdet af betaglucaner, som man finder i bl.a. den gule østershat, kan skabe gunstige forhold for mange flere immunrelaterede problemstillinger. Læs mere i artiklen “Kend din svamp” på vores hjemmeside.
I flere studier har man sammenlignet den gule østershat med C- og D-vitamintilskud i forhold til akutte luftvejsinfektioner, og der ses en tydelig signifikans, men det er lidt usikkert, hvilke doseringer og hvor godt optagelige vitaminer der er blevet brugt, så her fra redaktionen er den bedste løsning: Kombiner dem, og det er netop, hvad New Nordic har gjort i deres Chaga Plus, hvor der er tilsat både D-vitamin, selen, zink og kobber samt B6 og B12 for at understøtte immunsystemets funktioner.
Cordyceps Plus styrker og skaber udholdenhed
Da jeg læste om cordyceps, stormede jeg direkte ind på Helsams hjemmeside og købte det første og bedste produkt. På det tidspunkt var New Nordics sammensatte produkt ikke på hylderne endnu, men cordyceps måtte jeg have. Det var egentlig ikke den vestlige viden om svampen, jeg først fik øje på, det var faktisk den kinesiske, for den sprang lige op i armene på mig.
Så her er “min” svamp, ud over Lion’s Mane, der vitterlig er en hovedsvamp, fordi al forskning peger mod hjælp til vores overanstrengte hjerner. Mere om det senere og i andre artikler.
Derfor springer jeg lige et øjeblik væk fra min vesterlandske hjerne og direkte ind i den kinesiske viden om cordyceps.
Den kan bl.a. skabe støtte, når man mærker:
Udmattelse på grund af manglende fugtighed (indtørring), tonic efter langvarig sygdom, underenergi i nyrer og lungefunktioner, som bl.a. viser sig ved tendens til hæmorider, nattesved, svækket immunsystem, lumbago (smerter i lænderyggen), smerter og svaghed i benene, ufrugtbarhed, impotens, ufrivillig sædafgang (nå ja, det er så ikke mig), for tidlige aldringssymptomer (glemsomhed, hårtab, udtørret hud, muskelsvækkelse), åndedrætsinfektioner, allergier, svampeinfektioner, bakterieinfektioner, anæmi.
Psykiske indikationer: Søvnløshed, glemsomhed, nervøsitet, frygt (se vand- og ild-element).
Ekstra: Cordyceps er en livgivende tonic, som forebygger for tidlig aldring ved at stimulere kroppens evne til regenerering. Kan bruges som en daglig tonic ved kronisk eller langvarig udmattelse eller som en daglig tonic for at bevare optimal sundhed. Kan bruges ved både yin- og yang-underenergi, uden at der skabes for megen varme eller fugtighed.
Kan du genkende mange af ovenstående symptomer, så er cordyceps også din svamp, og i kombination med Lion’s Mane får du fat i nogle helt grundlæggende systemer i din krop, fx dine binyrer, der har været på overarbejde gennem alt for mange problemer, udfordringer og gøremål.
Til dig der træner meget …
Cordyceps har gennem årtier været brugt som en af de allerbedste ingredienser til at styrke alle former for performance uden efterfølgende at skulle restituere i samme grad som ellers. Det har man set bl.a. i 1993, da fem kvindelige løbere tog alle medaljerne i 1500-, 3000- og 10000- metersløb. De blev alle testet for doping, men forklaringen var helt naturlig: De havde spist kosttilskud med Cordyceps sinensis-ekstrakt, som du også finder i New Nordics produkt Cordyceps Plus.
Det vil også være et godt valg at anvende Cordyceps sinensis sammen med Chaga Plus, der sammen vil hjælpe og styrke efter længere tids sygdom (rekonvalescens).
Det er ikke ligegyldigt, hvilken ekstraktionsform en svamp gennemgår, da forskellige medier, fx alkohol, varmt vand, metanol eller lignende vil ekstrahere forskellige aktive stoffer.
Det er en forskning, sund forskning vil holde øje med, så vi kan lære at skelne mellem de mange produkter, der med garanti lander på de danske helsehylder i løbet af de næste år.
Hvis vi lige går retur til næsten vesterlandsk nøgternhed, har man i studier set, hvordan cordyceps støtter hjernens hippocampus, som er det sted i hjernen, vi lagrer viden, vi kan hive frem, når det er nødvendigt. Hvis der er meget stress i dit liv, vil binyrernes produktion af adrenalin sammen med den lille kæmp-flygt-frys-hjernekogle, amygdala, give hippocampus svære vilkår udi at sende informationer til dig, som ellers altid har været en del af din vidensbank. Cordyceps styrker hippocampus ved bl.a. at regulere dit adrenalinniveau via binyrerne, så du lettere kan håndtere dagligdagens udfordringer, og ikke mindst give ro til din hjerne.
Gør det sammen med Lion’s Mane, fedtsyrer, vitaminer og mineraler, god motion og gode kostvaner, der passer til dig, og din hjerne vil smile igen.
Den smiler også netop ved brug af Cordyceps Plus fra New Nordic, fordi man her har blandet den med rosenrod (Rhodiola rosea), som i sine helt egne studier altid har vist sin virkelig gode adaptogene effekt, som gør, at du bedre kan tåle de belastende faktorer, du uvægerligt bliver udsat for gennem livet og måske i perioder i et sådant omfang, at der må hjælp til fra naturens skatkammer. Det er over 100 forskellige aktive stoffer, der skaber den rette rosenrod-ekstrakt, et faktum, som måske ikke alle producenter er lige opmærksomme på. Det er de i New Nordics baghave, som ikke er lige rundt om hjørnet i Roskilde, men i Frankrig, hvor Francois Gerard er med til at skabe de unikke produkter. Derfor er det også tilsat pomeloekstrakt, en citrusart, som virker nervestyrkende, stabiliserer humøret, skaber bedre søvnkvalitet og helt overordnet kan modvirke inflammation i nervesystemet.
I samme produkt, Cordyceps Plus, finder du også lang peber, der hjælper med at optage de øvrige ingredienser sammen med B6 og B12 samt folsyre, der bidrager til at reducere træthed og udmattelse.
En af de helt store medspillere i svampenes virkning er det aktive indholdsstof, betaglucaner, som kan skabe sin helt egen beskyttelse mod alderdomsrelaterede problemer, fx i hjernen, i immunsystemet eller til kredsløbet. Læs mere i “Kend din svamp” på www.sund-forskning.dk.
Reishisvampen er måske en af de svampe, du har hørt om før
Den har fundet sammen med ekstrakter af gurkemeje, rosmarin og gul østershat og er et produkt, Reishi Plus, som i den grad kan gøre en forskel, både når man kigger på brugen af den gennem 4000 år i Kina og med moderne øjne gennem forskerbriller: Den har altid været brugt mod træthed, luftvejsproblemer, som støtte til leveren og til at skabe en sund alderdom. Den er en stor støtte fx efter operationer, og en undersøgelse blandt opererede i Hong Kong har vist, at den er blandt de tre mest brugte remedier til at komme ovenpå igen efter indgrebene.
Den er særlig god til alle former for inflammationer, fx smerter i led, muskler og bindevæv, og hos New Nordic er den koblet sammen med andre inflammationshæmmende droger, bl.a. den velkendte gurkemeje, den kredsløbsstøttende rosmarin og den gule østershat, som du kan læse om ovenfor.
Du vil forhåbentlig til oktober i sund-forskning kunne læse mere om Beauty Mushroom, hvor reishisvampen også har fundet vej til tabletterne.
Konklusion
Svampene har levet her i mere end 4000 år, men det er først inden for det sidste årti, at forskningen for alvor har taget fat, også selvom kineserne i måske 2000 år har anvendt svampe til forebyggelse og behandling af akutte og kroniske problemstillinger.
Ovenfor møder du blot fire til fem stykker, men der er et helt univers af sunde vilde svampe, som vi glæder os til at dykke ned i. Dyk også ned i den store hovedartikel, ”Forstå din svamp”, på www.sund-forskning.dk