Er disse to stoffer nøglen til en sundere alderdom?

Selen - paranødder - problemer med stofskiftet

 

Kombinationen af selen og coenzym Q10 ser ud til at kunne noget ganske særligt, viser et stort og stadig voksende antal undersøgelser. En norsk forsker bag undersøgelserne har udtalt, at det er noget, alle bør tage.

Af Bjørn Falck Madsen

Den forventede levealder stiger, og det er der mange årsager til. At blive gammel er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at helbredet er godt. Men hvad nu hvis man kunne gøre noget selv for at bevare et godt helbred langt op i alderen? Mere og mere tyder på, at det kan lade sig gøre. Og her har to stoffer fået særlig meget fokus, nemlig selen og coenzym Q10.

I 2013 offentliggjorde skandinaviske forskere en undersøgelse i International Journal of Cardiology, som viste, at når ældre personer fik kombinationen af de to stoffer, reducerede det deres risiko for at dø af en hjerte-kar-sygdom med hele 54 procent. Det i sig selv er ganske usædvanligt. Men hvad der er lige så fascinerende, er de undersøgelser, som har fulgt i kølvandet på denne undersøgelse.

Bedre hjertesundhed og højere livskvalitet

Forskerne havde oprindeligt opdelt 443 ældre men raske mænd og kvinder i to grupper, som tilfældigt fik enten 200 mg coenzym Q10 (Bio-Quinone Q10) og 200 mikrogram organisk selengær (SelenoPrecise) eller snydepiller. Da de sammenlignede grupperne efter fire år, så de en markant forskel. Hjerte-kar-dødeligheden var reduceret markant, og livskvaliteten var steget hos dem, der fik den aktive kombination af de to stoffer.

26 undersøgelser viser positivt resultat

Der var blevet taget blodprøver undervejs, så forskerne smøgede ærmerne op og gik systematisk i gang med at undersøge, hvad selen og coenzym Q10 ellers kunne gøre for helbredet. I hver individuel opfølgningsundersøgelse holdt forskerne øje med nye markører i blodet, som afslører, hvad der sker, når folk tager de to stoffer. Det gjaldt blandt andet markører for inflammation og hjertesundhed. Det er der foreløbig kommet intet mindre end 26 videnskabelige undersøgelser ud af, og de peger alle sammen på et positivt resultat af selen og Q10.

Bremser cellernes ældning – et kig på telomererne

En af de nyeste undersøgelser viste for eksempel, at selen og coenzym Q10 er med til at bremse kroppens ældning. Det kunne forskerne se ved at måle længden af de såkaldte telomerer, som er særlige DNA-sekvenser, der sidder for enden af vores kromosomer og forhindrer disse i at trevle. Når det sker, går cellen nemlig til grunde. For hver celledeling afkortes telomererne, hvilket er helt naturligt, men hos de folk, der havde taget selen og coenzym Q10, forløb telomer-afkortningen i et langsommere tempo.

Også vigtigt for ældres stofskifte

En af de forskere, som var med til at lave netop denne undersøgelse, nemlig Trine Baur Opstad, som er seniorforsker ved Universitetet i Oslo og har en doktorgrad inden for molekylærbiologi, var selv temmelig overrasket over resultatet. I en artikel, som den norske avis Aftenposten bragte i maj 2024, udtalte hun, at selen og Q10 var noget, de fleste bør tage.

I den sidste og nyeste af opfølgningsundersøgelserne fandt forskerholdet frem til, at selen og Q10 har en positiv indvirkning på ældres stofskifte, hvilket er vigtigt, eftersom mange ældre netop oplever, at deres stofskifte ikke fungerer optimalt.