Det homøopatiske hjørne – sensommer 2023

Solskoldet

 

Dette hjørne er tilegnet to tilstande, der ofte er sommerrelaterede.

 

Af Thomas Kjærsgaard

 

Solskoldning

Heldigvis kom tiden, hvor vi kan nyde solens varme og det velvære, det medfører. Med for meget soldyrkning, evt. under de sydlige himmelstrøg, hvor solens stråler er stærkere, er der også øgede risici.

Risikofaktorerne er ofte en overfladisk eller førstegradsforbrænding af huden på grund af ultraviolet/UV-stråling fra enten sol, solarier eller andre lysbehandlingslamper. Solskoldning kan variere, afhængigt af afstand til ækvator og højdegrad, sæson og tid på dagen samt individuelle forskelle i hudfarve, væskeindtaget, mængden af beskyttende pigment og mængden af nøgen hud og anvendte solprodukter, der udsættes for UV-lys.

Hyppigheden af solskoldning i visse lande er høj, med cirka 30 pct. af alle voksne, især mænd. I Vesten bliver mere end 60 pct. af alle børn hvert år brændt af solens stråler mindst én gang i løbet af sommeren.

De personer, der har den højeste risiko for solskoldning, har generelt blå øjne, rødt eller blondt hår og lys hud.

Der er også en øget risiko for solskoldning ved visse udendørserhverv eller fritidsinteresser, brug af indendørssolarier og overdrevent indtag af alkohol. Der har været stor uenighed i de senere år mellem læger og forskere, der henholdsvis anbefaler anvendelse af solcreme eller beskyttende tøj før enhver udsættelse for UV-lys, og så dem, der mener, at eksponering af en lille mængde UV-B lys er godt for at sikre tilstrækkelig syntese af D-vitamin. Det tyder på, at fordelene ved naturlig dannelse af D-vitamin (et passende niveau kan for de fleste mennesker opnås ved blot 10-15 minutter i direkte UV-B lys tre til fem gange om ugen af den nøgne hud på arme og ben, opvejer risikoen for at udvikle hudkræft. Hvis solskoldning sker i de dybere lag af overhuden, kan der opstå forandringer i cellecyklus, der kan resultere i udvikling af cancerøse forandringer.

Mild til moderat solforbrænding er defineret af rødmende, varm og smertefuld hud, evt. med blisterdannelse og kløe. Symptomer og tegn på solskoldning skyldes ultravioletlys (med UV-A og UV-C som dem, der giver den højeste risiko for skader, mens UV-B-form er den, der er mest tilbøjelig til at forårsage solskoldning), som udløser lokale inflammationer. Normalt forsvinder symptomerne på solskoldning hurtigt, men langvarig udsættelse for UV-lys kan resultere i cancer. Der er generelt en højere risiko for hudsygdom og modermærkekræft ved uregelmæssig udsættelse for sol end ved en høj, kontinuerlig solpåvirkning, som faktisk har en beskyttende effekt. Forebyggelse af solskoldning er den bedste måde at undgå enhver risiko for udvikling af sygdom.

Bioregulerende præparater, som fx naturlige polyfenoler, herunder morgenfrue, grøn te-ekstrakt, Aloe vera, resveratrol og marietidsel, er gode til reparation af hud, der er blevet beskadiget på grund af et for intenst sollys. De kan også være medvirkende til at forhindre eventuelle ændringer i huden til mere alvorlige sygdomme.

Som behandling til forbrændinger anbefaler jeg altid produktet Cool Akut gel. Det er en gele, der køler og lindrer sol, insektbid og brændenælder. Derudover er et stabilt væske- og mineralindtag vigtigt i varme perioder.

 

Øjenbetændelse/rindende øjne

Det er betændelse i øjets bindehinde. Det er den mest almindelige øjensygdom i hele verden og kan variere fra milde tilfælde med rødme og øget produktion af tårer til alvorlige tilfælde med store mængder pus i øjet. Symptomerne kan være mild lysfølsomhed, kløe og en følelse af sand i øjet. De mest almindelige tegn er røde øjne, indtørret pus omkring øjenlåg, der forårsager, at øjnene klæber sammen, specielt om morgenen efter søvn, samt et vandigt øje (der ofte angiver en viral årsag) eller et pusholdigt øje (der ofte indikerer en bakteriel årsag).

Normalt er der ingen tab af synsstyrken. Det er vigtigt at understrege, at akut røde øjne kan have andre årsager end øjenbetændelse, herunder betændelse i iris og akut grøn stær.

Årsagen til øjenbetændelse kan være lige fra bakterielle infektioner, som stafylokokker og streptokokker, kønssygdomme, som gonorré og klamydia, virusinfektioner, som fx herpes simplex, til traumer, kemikalier, støv og snavs, allergi, overbelastning af øjnene, stress og mangel på søvn.

Som start- og støttebehandling anbefaler jeg hyppig rensning/skylning af øjet, evt. med isotonisk saltopløsning, kompres med varmt vand, ordentlig hånd- og øjenhygiejne samt behandling med de homøopatiske Oculoheel øjendråber, der har vist sig lige så effektive som antibiotika. Øjenbetændelse kan være irriterende og kan forårsage betydeligt ubehag, men det har generelt ikke nogen væsentligt alvorlige bivirkninger. I naturmedicinen er naturlige midler, såsom agurk eller kartoffelskiver, brugt til at reducere rødme, hævelse og kløen forårsaget af øjenbetændelse.

Tåreflåd opstår, når mængden af producerede tårer bliver større end den mængde væske, der fordamper eller løber ned i tårekanalerne. Derved render tårerne over og ned over kinderne. Det kan give udslæt og kløe under øjenområderne. Ved allergisk tåreflåd er som nævnt Oculoheels unikke i deres virkning, men hvis tåreflåddet skyldes en allergi, bruger jeg også Luffeel næsespray mod allergien.

Ved tilstødende symptomer anvender jeg Apis-Homaccord, hvis der er tydeligt ødem/hævelse omkring øjet. Belladonna-Homaccord, hvis der er pus og en dunkende fornemmelse, eller Mercurius-Heel, hvis der er pusafsondring i øjet. Er der tegn på en viral infektion, bruger jeg Engystol sugetabletter.

Med disse ord ønsker jeg alle en god og lang sensommer!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *