Dette vitamin spiller hidtil ukendt rolle for dit hjerte

 

 

 

Ny forskning viser, at D3-vitamin er i stand til at reparere ødelagte blodkar samt forebygge oxidativ stress, som er med til at forårsage skaderne.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2018

 

D-vitamin bliver normalt fremhævet for at have en stimulerende indvirkning på immunforsvaret samt en vigtig rolle for opbygning og vedligeholdelse af stærke knogler og tænder, men nu har amerikanske forskere fra Ohio University fundet en helt ny og hidtil ukendt effekt af vitaminet. Det viser sig nemlig, at D3-vitamin, som er den variant af vitamin, vi selv danner i huden ved soleksponering, er i stand til at reparere ødelagte endothelceller.

 

Vigtige for tilførsel af ilt og næringsstoffer

Endothelceller er nogle specielle celler, der beklæder blodkarrenes indre samt det indre af hjertets overflade. Disse celler er også en del af den barriere, som udveksler næringsstoffer, ilt og kuldioxid imellem blod og væv. Endothelceller kan især blive ødelagt som følge af blodprop i hjertet og slagtilfælde samt kroniske tilstande som diabetes og forhøjet blodtryk.

 

En utrolig billig løsning

D3-vitamin er et af de ganske få stoffer, hvis ikke det eneste, der er i stand til at reparere ødelagte endothelceller. Det begejstrer naturligvis forskerne, som i en pressemeddelelse skriver: ”Dette er en utrolig billig løsning, som kan reparere det kardiovaskulære system. Vi behøver ikke at udvikle et lægemiddel. Vi har det allerede”.

 

Beskytter mod oxidativt stress

Det viser sig imidlertid, at D3-vitamin også har andre mekanismer, som er relevante for hjerte og kredsløb. De amerikanske forskere fandt nemlig ligeledes, at D3-vitamin mindsker oxidativt stress i hele kredsløbet ved at stimulere kroppens produktion af nitrogenoxid (NO). Dette øger blodgennemstrømningen og hjælper med at beskytte blodkarrene mod de skadevirkninger, som kan føre til hjerte-kar-sygdomme.

 

Godt at vide om tilskud

Mange tager D-vitamintilskud, da det kan være vanskeligt at danne nok af vitaminet på vores breddegrader, hvor solen i hele vinterhalvåret står lavt på himlen. Det øger optageligheden af vitaminet, hvis det er opløst i en olieblanding. D-Pearls fra Pharma Nord, som indeholder 38 mikrogram D3-vitamin i olivenolie i små gelatinekapsler, har dokumenteret sin optagelighed i flere studier. I en undersøgelse kiggede forskere fra Oslo Universitet på D-vitamin og muskelfunktion hos sportsfolk. I en anden undersøgelse, som også er udført med D-Pearls, kiggede forskerne på D-vitamin-niveau, social adfærd og mental præstation.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *