Sådan undgår du, at dit hjerte bliver stift

 

 

Hjerte-fibrose er dannelsen af arvæv i hjertet, som kan gøre hjertet stift og ubevægeligt. Det kan man forebygge med en kombination af stofferne selen og co-enzym Q10, har svenske forskere opdaget.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2018

 

Normalt forbinder vi arvæv med sammenvoksning af sår efter blandt andet operationer eller brandulykker. Men kroppen kan faktisk også danne arvæv af helt andre årsager. Det sker blandt andet i aldrende hjerter. Fænomenet hedder hjerte-fibrose og gør hjertet stift, så det ikke arbejder så godt, men det kan man tilsyneladende forebygge ved at tage tilskud af stofferne selen og co-enzym Q10.

 

Stærkere hjertemuskler

Det er den svenske kardiolog og forsker Urban Alehagen fra Universitetet i Linköping, der sammen med et team af andre forskere har gjort denne opdagelse. De observerede, hvordan ældre mænd og kvinder, som igennem en årrække havde taget præparaterne SelenoPrecise og Bio-Quinone Q10, havde markant mindre fibrose og en væsentligt bedre hjertepumpefunktion end de forsøgspersoner, som havde taget snydepiller.

 

54 % lavere hjerte-kar-dødelighed

443 mænd og kvinder i alderen 70-88 år medvirkede i undersøgelsen, hvis oprindelige formål var at undersøge, hvordan de to præparater påvirkede hjerte-kar-dødeligheden hos de ældre. Forskerne noterede en 54 % lavere risiko for at dø af en hjerte-kar-sygdom hos dem, der havde taget de aktive præparater. Samtidig viste det sig, at behandlingen gav markant stærkere hjerter. Den langt mindre tendens til at danne arvæv i hjertet er formodentligt en del af forklaringen på dette, mener forskerne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *