Diabetes “slider” på kroppen, men det kan man forebygge

Diabetes

 

Permanent forhøjet blodsukkerniveau kan føre til øget produktion af skadelige frie radikaler, der belaster kroppen ved at udsætte de forskellige væv for oxidativt stress. Forskning viser interessant nok, at man kan afhjælpe dette med tilskud af sporstoffet chrom.

Af Bjørn Falck Madsen
 

Diabetes – eller sukkersyge, som mange kalder det – kan være hårdt belastende for kroppen. Man har blandt andet observeret, at når blodsukkerniveauet er permanent forhøjet, øges dannelsen af nogle stærkt skadelige molekyler, som kaldes for frie radikaler. Med tiden kan dette føre til oxidativt stress, hvor kroppens eget antioxidant-forsvar bliver overmandet, og de frie radikaler går til angreb på det raske væv.

Skader på organerne

Nogle af de oxidative ødelæggelser, man typisk ser hos diabetikere, opstår i organer som nyrerne, øjnene samt i nervesystemet. Iranske forskere fra Tabriz University of Medical Sciences, Gonaba University of Medical Sciences og Birjand University of Medical Sciences har kigget nærmere på fænomenet i forbindelse med en større gennemgang af videnskabelige undersøgelser af diabetes og oxidativt stress.

Chrom mindsker oxidativt stress

Forskerne fandt i alt 28 undersøgelser, der påviste, at man med tilskud af sporstoffet chrom kunne mindske oxidativt stress forårsaget af diabetes. 23 af undersøgelserne viste, at chromtilskud førte til markante stigninger i antioxidant-enzymers aktivitet og i det hele taget forbedrede kroppens antioxidantforsvar. På baggrund af denne gennemgang konkluderede forskerne, at behandling med chrom kan mindske oxidativt stress i forbindelse med diabetes.

Chromtabletter hjalp diabetikere

Deres metaanalyse harmonerer fint med en tjekkisk undersøgelse, som blev offentliggjort i tidsskriftet Biological Trace Element Research i 2006. I denne undersøgelse, hvor 36 diabetikere fik enten 400 mikrogram chromgær (Bio-Chrom) dagligt eller snydetabletter, så man, at forskellige markører for oxidativt stress steg markant i placebogruppen, hvorimod de var stort set uforandrede hos de forsøgsdeltagere, der fik chromtilskuddet. Det betyder med andre ord, at chrombehandlingen beskyttede diabetikerne mod oxidativt stress.

Opnåede forbedrede blodsukkerværdier

Hvad forsøget også viste var, at de chrombehandlede diabetikere havde signifikant bedre værdier for blodsukkerregulering, herunder langtidsblodsukker (HbA1c) og fructosamin. Deres insulinniveau var også lavere end i placebogruppen, hvilket var tegn på bedre insulinfølsomhed. Alt i alt demonstrerede denne undersøgelse, at behandlingen med organisk chromgær hjalp diabetikerne til forbedrede blodsukkerværdier, hvilket i sig selv er en positiv forandring. Samtidig havde behandlingen en beskyttende indvirkning mod oxidativt stress.

Kilde:

Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology, januar 2021