At skabe en god regulering af cellernes evne til at modtage næringsstoffer og afgive affaldsstoffer handler bl.a. om de rette fedtsyrer til at skabe sunde cellemembraner.
Det gælder alle celler, også dem, hjernen er opbygget af.
Af Marianne Palm
Har du ikke før hørt om “plastiske cellemembraner”, er det vigtig viden fra nu af, for en del af hele vores evne til at bevare sundhed og styre mest muligt udenom især aldersbetingede sygdomme handler i høj grad om, hvor meget vi hjælper hver cellemembran med at være så bevægelig, modtagelig og tilgivende som muligt. Det lyder jo som et helt lille væsen, og det er der såmænd også forskere, der tænker. At hver celle har sit eget lille økosystem, hvor de forskellige komponenter hjælper hinanden med at klare sig bedst muligt. Det sker, hvis man ved døråbningen, cellemembranen, som meget vel kan sammenlignes med hud og slimhinder, sørger for, at vi altid har de rette næringsstoffer til stede, og her er det fedtsyrer og aminosyrer sammen med udvalgte vitaminer og mineraler, der spiller den allerstørste rolle.
De fleste mennesker, undtagen måske en del veganere eller ældre samt syge, får nok protein her i Danmark, til gengæld ser det mindre godt ud, når vi kigger på valget af de rette fedtsyrer, og det gælder for alle aldersgrupper. Årtier med “spis fedtfattigt” har bestemt ikke hjulpet på den fedtfattige tilstand …
Fedtsyrerne skal i hver eneste cellemembran sørge for at holde membranen spændstig og elastisk, så de med lethed kan reagere på de signalstoffer, hormoner og fx plantestoffer, og at de bliver lukket ind i forhold til cellens behov. Og selvfølgelig affaldsstoffer den anden vej, ud af cellen. Med andre ord er der et stofskifte i hver eneste celle, fuldstændig som hele kroppen har det.
Plasticitet i cellemembraner refererer til evnen hos cellemembraner til at ændre deres struktur og fleksibilitet. Cellemembranen, også kendt som plasmamembranen, omgiver cellen og fungerer som en beskyttende barriere, der regulerer passage af stoffer ind og ud af cellen, og plasticitet i cellemembraner er afgørende for cellens overlevelse og funktion.
Plasticitet i cellemembraner opretholdes ved hjælp af forskellige elementer
Cellemembranen består primært af fosfolipider, proteiner og kulhydrater. Fosfolipider er de primære byggesten og her gennemgås de kort:
Fosfolipidernes bevægelighed:
Fosfolipider i membranen kan bevæge sig rundt og rotere, hvilket giver membranen en vis fluiditet. Dette er afgørende for, at cellen kan tilpasse sig ændringer i miljøet.
Proteinindeslutninger:
Membranen indeholder også proteiner, der kan ændre dens form for at udføre forskellige funktioner. Nogle proteiner fungerer som receptorer, transportører eller enzymer og kan ændre deres struktur for at lette forskellige cellulære processer.
Kolesterolindhold:
Kolesterol, der er indlejret i membranen, påvirker også dens fluiditet. Kolesterol hjælper med at stabilisere membranen ved forskellige temperaturer og forhindrer, at den bliver for stiv eller for flydende.
Temperatur: Temperaturen i miljøet påvirker også cellemembranens plasticitet. Ved lavere temperaturer kan membranen blive mere stiv, mens den ved højere temperaturer kan blive mere flydende.
Plasticiteten i cellemembraner er vigtig for cellens overlevelse, da den tillader cellen at reagere på ændringer i dens omgivelser og opretholde homeostase, altså med andre ord en uophørlig søgen efter balance. Det er helt afgørende for cellens normale funktion og tilpasningsevne.
Lidt mere om fosfolipiders opbygning
Fosfolipider er komplekse molekyler, der udgør en vigtig bestanddel af cellemembraner. De består af forskellige komponenter, der bidrager til deres unikke struktur.
De består af:
Fedtsyrer: Fosfolipider har to fedtsyrer, der udgør deres hydrofobe (vandafvisende) hale. Disse fedtsyrer består af lange kæder af kulstofatomer med en carboxylgruppe i enden. Fedtsyrernes karakteristika, såsom længde og graden af mætning, kan variere og påvirke fosfolipidens egenskaber. Se tegningen, så er det lettere at forstå
Glycerol: Et glycerolmolekyle fungerer som rygraden eller stammen for fosfolipiden. Glycerol har tre carbonatomer og er bundet til de to fedtsyrer og en fosfatgruppe.
Fosfatgruppe: Fosfatgruppen udgør den hydrofile (vandelskende) del af fosfolipiden og er ansvarlig for at danne forbindelse med vandmolekyler. Fosfatgruppen indeholder også en polær gruppe, hvilket gør denne del af fosfolipiden opløselig i vand.
Sammen udgør disse komponenter den grundlæggende struktur af fosfolipider. Den specifikke kombination af fedtsyrer og andre kemiske grupper påvirker fosfolipidens egenskaber, herunder dens fluiditet og rolle i cellemembranen. Fosfolipider arrangerer sig i et dobbelt lag, der kaldes lipidbilaget, hvor de hydrofobe haler vender indad, og de hydrofile hoveder vender udad, hvilket skaber en stabil membranstruktur.
Det lyder måske alt sammen som svært tilgængeligt stof, men måske kan du også blot læne dig tilbage og bare forstå, at vi i Danmark har en stribe produkter, der lever op til den kvalitet, vi ønsker af et godt fedtsyreprodukt til vores hjerne, nervesystem, ja, til alle kroppens celler.
Det er vigtigt, at du enten går op på i alt 3 gram omega-3-fedtsyrer om dagen eller vælger en eller flere af nedenstående danske muligheder som supplement til sunde omega-3-fedtsyrer fra din mad, fx at spise fede fisk to gange om ugen.
Her er en liste over nogle af de produkter, der lever op til de danske krav, vi har til et fedtsyreprodukt, der kan skabe plasticitet i vores hjerner:
Uanset valg af nedenstående bør du altid få lecithingranulat, du kan hælde i din smoothie, på yoghurt eller blot tage med noget vand. Så vidt redaktionen ved, er der i Danmark kun lecithingranulat fra Biosym. Produktet indeholder fosfolipider lige til at bygge cellemembraner med. Du kan læse mere om OmniOmega Lecithin længere nede i artiklen.
Suppler med et af følgende produkter (i alfabetisk rækkefølge):
Bio-Marin – Pharma Nord – fire kapsler dagligt, og du får godt med EPA og DHA.
Eskio 3 – Brain & Bone – tre kapsler dagligt – eller gerne seks kapsler, hvis der er behov for det.
Equazen – (tidligere eye q) – Novasel.
Pikasol Premium – 3 kapsler dagligt er en god dosering til dig, der vil forebygge og støtte hjernen.
Biosym har specialiseret sig i forskellige typer af fedtsyrer, alle lanceret i en serie, “OmniOmega-serien”, hvor en alment forebyggende dosis er ca. det halve af, hvad man skønner er nødvendigt for hjernens celler. Du kan således fordoble antallet af kapsler, som bliver anbefalet, især hvis du slet ikke spiser fed fisk et par gange om ugen. De bedste fede fisk er økologisk opdrættede eller vildtfangede laks og makrel.
Spørg din fiskehandler efter flere fede fisk.
De produkter, der kommer op på et højt indhold af EPA og DHA til hjernen fra Biosym, er:
OmniOmega Krill Olie
og
OmniOmega O-3, som er højdespringeren, hvad EPA og DHA angår målt pr. kapsel.
Er du vegetar eller veganer, kan du have glæde af OmniOmega Veg O-3, men du skal spise fire til seks kapsler for at nærme dig forskningen i hjernens behov. Det skal dog understreges, at ingen kender det nøjagtige behov, men sund-forskning holder øje med forskningen fremadrettet.
Er du slet ikke til store kapsler, kan du vælge OmniSelect Fiskeolie, som er små og synkevenlige, spis seks kapsler dagligt.
Uanset valg af omega-3-fedtsyrer med et højt indhold af EPA og DHA til din hjerne har du også brug for lecithin til dine cellemembraner.
OmniOmega Lecithin kan du hælde i din smoothie, i bagværk, på yoghurt eller blot tage med noget vand. Så vidt redaktionen ved, er der i Danmark kun lecithingranulat fra Biosym. Produktet indeholder fosfolipider lige til at bygge membranerne op med, og netop som granulat og i den sammensætning, Biosym er kendt for, får du et produkt med høj optagelighed til gavn for alle celler.
OmniOmegaLecithin indeholder bl.a. cholin, linolsyre og phosphor.
Cholin bidrager til en normal leverfunktion, forbrænding af fedtstoffer samt omsætning af aminosyren homocystein.
Phosphor bidrager til et normalt fungerende energistofskifte og til cellemembranernes normale funktion samt til at vedligeholde normale knogler og tænder.
Linolsyre (omega-6) bidrager til at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet, såfremt dagsindtaget af linolsyre er 10 gram. Produktet bidrager med 4,725 gram ved indtag af tre teskefulde.
Anbefalet dagsdosis voksne: to til tre teskefulde (ca. 7-10,5 gram).
Produktet indeholder ikke soja.
Konklusion
Fiskeoliers betydning for forebyggelse af Alzheimers
Der er meget, vi ikke ved endnu, men flere studier antyder betydningen af omega-3-fedtsyrer til forebyggelse af forskellige neuro-degenerative sygdomme, herunder Alzheimers.
Medmindre man spiser fede fisk flere gange om ugen og helt undlader at stege i brankede fedtstoffer, kan det være vigtigt med et tilskud af omega-3-fedtsyrer.
Heldigvis er alle fedtsyreprodukterne på de danske helsehylder testet for både mængden af toxiner, tungmetaller m.m., og hvis du ellers opbevarer dine fiskeolier mørkt, eller vælger nogle, der er i mørke kapsler, så undgår du forharskning, som absolut ikke er sundt for kroppen.