Har du aldrig ondt i udvalgte muskler, er det enten, fordi du slet ikke træner (og så får du ondt med alderen), eller har du meget ofte ondt, mere end det kan forklares med hård eller forkert træning, har du måske nogle inflammationer, som naturen gerne vil hjælpe dig af med.
Af Marianne Palm
En vis mængde smerter efter træning er fint og godt, det er tegn på, at du har brugt dig selv og måske er i gang med at danne stærkere muskelfibre. Alt for mange smerter er måske tegn på en skade, og det skal der en læge eller anden fagperson til at afgøre. Men heldigvis er det som regel bare tegn på, at du har brugt dig selv godt og grundigt de foregående dage og måske har glemt at strække ud, drikke nok vand og mærke efter.
Smerterne kan dog blive for slemme og ødelægge din motivation til at træne igen. Grib derfor fat i naturens muligheder som verdens bedste støtteterapi. Det er ikke bare en stok til at komme videre i livet, det er næringsstoffer, som er inflammationshæmmende og smertestillende helt nede på celleplan. De virker på alle de celler, der har brug for det og er altså ikke kun en aflastning af den fod eller det knæ, der driller dig efter træning eller mangel på samme.
Her er nogle bud på, hvad du kan gøre og især et overblik over udvalgte næringsstoffer og urter, som ud fra et videnskabeligt synspunkt har vist sig at kunne gøre en større forskel end så mange andre næringsstoffer, og de er godt blandet med erfaringer fra hele verden.
Naturen frembyder et utal af muligheder, og her i artiklen har vi valgt at fokusere på nogle af dem, du måske ikke kender så godt. Redaktionen vidste fx ikke, at man kunne bruge bambus til andet end møbler og underbukser, men rent faktisk er den stærke og meget CO2-neutrale plante også et bud på afstivningen af vores knogler.
Vi kendte godt den lille djævleklo og selvfølgelig også de smertestillende plantestoffer i pilebarken.
Kommer vi til humle, har redaktionen aldrig set den som en støtte til muskler og knogler, og så opstod nysgerrigheden.
Hvad siger forskerne om de lidt nye og gamle muligheder, som bl.a. er at finde i to nye produkter, ReBuild og ReActive?
Vi begynder med bambusstokkene …
Om hvordan bambusarterne signifikant kan forbedre calciumkoncentrationen i knoglerne, så de bliver stærkere. Det hedder på vaskeægte forskersprog at støtte femur-mikroarkitekturen (stigning i knogletæthed, reorganisering af det trabekulære netværk og stigning i knoglemarv i bl.a. vores lårbensknogler) med en evne til at efterligne den østrogenlignende virkning sammenlignet med østradiol. Bambus har altså intet med østrogener at gøre, men formår tilsyneladende alligevel at skabe de samme hensigter.
Det er det meget høje indhold af silicium, som bl.a. bærer ansvaret for både højde og drøjde på de 1.575 bambusarter opdelt i 111 slægter, som med den rette art også skaber styrke i vores knogler.
Det skal være den bedste bambusekstrakt med 70 pct. silicium
Silicium stimulerer dannelsen af proteinerne kollagen og elastin, der giver knoglerne den nødvendige styrke og bevarer elasticiteten i bindevæv, hud, blodkarvægge og negle.
Studierne viser også, hvordan bambusekstraktet støtter optagelsen af de øvrige mineraler i knoglerne og i det hele taget er et vigtigt bekendtskab for alle vores led og evnen til at bevare dem smidige, fleksible og mobile.
Den store nælde supplerer så fint den meterhøje bambus
Og når vi nu er ved en plante, der kan støtte optagelsen af andre vitaminer og mineraler i kroppen, er det også interessant at kigge på brændenælden. Den har siden munkenes tid været kendt for at være “blodstyrkende”, og det er først med moderne teknologi, at man opdagede sammenhængen. Den indeholder et væld af mineraler, som på bedste vis arbejder sammen, så ikke kun planten har let ved at overleve der, hvor den slår sig ned, men også er en gave til menneskeheden. Det er selvfølgelig ikke terapeutiske doseringer, men det gør heller ikke så meget lige i denne sammenhæng. Det vigtigste er, at brændenælden, også kaldet stor nælde, har fundet vej i fx Sandvig Pharmas produkt ReBuild, hvor den støtter de øvrige vitaminer og mineraler i produktet. Og dermed opstår der en terapeutisk effekt, uden at vi behøver at trampe op i amerikanske doseringer i et land, hvor de ynder at anvende monoterapi til at klare alskens problemer – og ofte med bivirkninger til følge.
Vi bliver her på skandinavisk jord, stikker spaden ned i fornuftige erfaringer og europæisk forskning, skaber bivirkningsfrie synergieffekter med viden om, at det sjældent er et enkelt vitamin eller et enkelt mineral eller for den sags skyld en enkelt urt, der kan klare udfordringerne i vores kroppe. Punktum.
Når alle forskere og alle erfaringer viser, at knoglestruktur- og tæthed ikke kun handler om calcium, er det jo helt naturligt, at et nyt produkt afspejler den nyeste viden om knoglesundhed. Der er selvfølgelig i ReBuild alle tænkelige vitaminer, mineraler og kollagener, også krydret med rødkløverekstrakt, og som noget helt særligt er der også tilsat pilebarkekstrakt. Den kigger vi lige nærmere på.
Pilebark er meget mere end smertestillende
Det er, så vidt vi ved, første gang, at pilebark har fundet vej til et knogleopbyggende produkt i Danmark, ligesom vi som nævnt aldrig troede det muligt at se bambus i et kosttilskud.
Pilebarkekstraktet er ikke, som man skulle tro, tilsat for sin smertestillende effekt, en evne, som til gengæld er i søsterproduktet ReActive (se senere), men er i ReBuild tilsat på grund af pilebarkens indhold af flere forskellige aktive stoffer, der samlet set kan støtte blodgennemstrømningen i de knoglehinder og strukturer, der skal sørge for optagelsen af de mange mineraler, som knoglerne har brug for. Man ved også fra forskellige studier, at et fuldspektrum-ekstrakt, hvor man ikke kun går efter det mest kendte aktive stof, salicin, virker generelt inflammationshæmmende og dermed også er en væsentlig støtte til, at udvekslingen gennem de faktisk meget levende knogler kan foregå så smidigt som muligt.
Pilebarkens lange, lige og meget bøjelige grene bringer os direkte over til et søsterprodukt, der i særlig grad henvender sig til alle med inflammationer.
Som du har hørt før, er en inflammation et udtryk for, at et væv er hævet, rødt og smertefuldt, og den tilstand kan ske i alle organer, muskler, sene-tilhæftninger, i knoglehinder, og ja, i alle organer lige fra hoved til hud til området for hæmorider.
ReActive er til dig, der har kroniske problemer, og vi kan ikke her nævne de 200 sygdomme, hvor en inflammation er involveret, men vi kan nævne nogle af de droger, der kan underbygge kroppens evne til at komme på ret kurs igen.
Vi kunne også her nævne alle de gode ingredienser, fx gurkemeje, ingefær og lecithin fra solsikken, som sørger for en god støtte til cellemembranerne, så de bedre kan optage de vigtige inflammationshæmmende næringsstoffer, men de tre hjælpere mod inflammation har vi her i sund-forskning nævnt så mange gange før, og du kan læse om dem alle på naturehealth.dk. Derfor vælger vi at fokusere på de droger, der ligesom stikker deres fjæs frem, både hvad angår studier og især også erfaringer.
Derfor vender vi lige tilbage til pilebarken for ligesom at forklare, hvorfor det særlige træ med dets indhold af salicin er så vigtigt i forhold til smerter.
Redaktionen har ikke en oversigt over, hvor mange smertestillende midler der sælges i håndkøb eller på recept, men der bliver lige nu fra officielt hold her i september 2023 råbt vagt i gevær. Man ved ikke nok om langtidsbivirkningerne af hyppig brug af smertestillende, og derfor er det jo herligt, at der findes et alternativ, som ikke kun er smertedæmpende, men som i en sammensætning i ReActive gør, at vi også får taget hånd om nogle af årsagerne til, at der er mere eller mindre kroniske smerter året rundt.
Derfor kan du anvende pilebark frem for mange typer smertestillende medicin
Pilebark har siden antikken været anvendt som en vigtig smertestillende medspiller, når akutte eller kroniske smerter har været en plage. Især har den bevist sin værdi ved kroniske smerter, hvor der ellers har været brug for de meget omdiskuterede NSAID-produkter, som kan genere mavesækken ved lang tids brug, eller den salicylsyreholdige smertestillende medicin, som også kan genere fordøjelsen. Salicylsyrens smertestillende egenskaber opdagede man netop gennem de erfaringer, der i århundreder har været på pilebark stort set over hele verden. Som medicin har man kopieret lige netop acetylsalicylsyrens kemiske struktur, og noget tyder på, at det måske er en fejl: Man burde i stedet have taget alle de aktive stoffer med, da de ser ud til at supplere hinanden og ovenikøbet uden at skabe bivirkninger.
Som nævnt ovenfor har pilebarkens aktive stof, salicin, været grundlaget for nogle af de mest brugte smertestillende midler, fx kodimagnyl og magnyl.
Salicin er i pilebarken et aktivt stof, der efter omdannelse i mavesæk, og især i leveren, bliver til acetylsalicylsyre, og da omdannelsen først sker i leveren modsat syntetisk medicin, undgår man blødninger i mavesæk og tyndtarme, og at kroniske smertepatienter skal tage forebyggende mavesårsmedicin.
Salicin finder du som nævnt i både ReBuild og ReActive, og du kan sagtens tage begge produkter samtidigt.
Det vil være en fordel at gøre, hvis du både vil forebygge knogleskørhed og samtidig hindre inflammationer i dine muskler, sener og led. Tag to kapsler af hvert produkt.
Du kan også tage dobbelt dosis af begge produkter, men det giver mest mening med ReActive, så du fx i en periode på tre måneder booster hele dit system, sørger for masser af sunde grøntsager, bevæger dig tilpas og gerne med sportsmuligheder, der håndterer så mange muskler som muligt på én gang, fx svømning, roning eller langrend, hvis du har mulighed for det.
Du finder et væld af viden på www.naturehealth.dk om pilebarkens virkning i kroppen, hvor også en del studier er nævnt.
En djævleklorod, der kan sætte gang i fantasi og i en sundere krop
Ud over den prisværdige pilebark finder du i ReActive en plante med et mindre kønt navn, djævleklo. Navnet har den fået på grund af dens mærkværdige fremtoning med blade, der kravler hen over sandørkener, bl.a. i store dele af Afrika.
Djævleklorod er i århundreder blevet brugt til lindring af gigtsymptomer, og store kliniske forsøg har vist, at djævleklorod øger bevægeligheden, reducerer stivhed i leddene, nedsætter smerter og øger livskvaliteten. Roden er effektiv til behandling af milde og moderate degenerative, reumatiske sygdomme.
Den lille, kravlende djævleklo har som alle andre planter et botanisk navn, Harpagophytum procumbens, og har i århundreder været kendt som en vigtig støtte mod inflammation og smerter i muskler og i led.
I moderne tid har ekstraktion af planten været genstand for studier, og her er der et par stykker med rigtig mange deltagere i. Det er dejligt, når der er mange deltagere, for det skaber en større sandsynlighed for, at resultatet ikke bare er tilfældigt.
Studie på 259 gigtpatienter
Et studie med 259 gigtpatienter, som i otte uger indtog djævleklorod, viste signifikante statistiske forbedringer med hensyn til bevægelighed, stivhed i leddene og smertereduktion. Livskvaliteten steg signifikant, og 60 pct. af patienterne enten reducerede eller stoppede med smertebehandling. Man kunne konkludere, at djævlekloroden er en effektiv behandling til milde og moderate degenerative, reumatiske sygdomme. Ingen bivirkninger blev rapporteret.
Studie på 122 patienter
Et randomiseret, dobbeltblindet parallelforsøg med 122 patienter i fire måneder, hvor djævle-klorod blev testet op mod smertestillende gigtmedicin, viste markante forbedringer af symptomerne: færre smerter og øget bevægelighed. Mængden af almindelig smertestillende medicin samt inflammationshæmmende medicin blev signifikant reduceret og dermed også mængden af bivirkninger.
Lidt ordforklaringer:
Signifikante forbedringer: At der var en statistisk sandsynlighed for, at resultatet var korrekt og ikke bare tilfældigt.
Randomiseret: Deltagerne blev opdelt i grupperne ved lodtrækning.
Dobbeltblindet: Hverken deltager eller læge vidste, hvem der fik det aktive stof.
Parallelforsøg: Man lod den ene gruppe fortsætte på almindelig gigtmedicin, mens den anden gruppe fik ekstrakt af djævleklorod.
Humlen i Reactive er en beroligende støtte til dine muskler – og dit sind
Mange smerter opstår på grund af anspændte muskler. De kan til gengæld opstå, hvis man ikke får strakt ud efter sport, eller de kan opstå, hvis vi i lange perioder i vores liv er anspændte, nervøse eller vrede over dette og hint, uden at vi får sat ord på det og fundet nogle løsninger.
Flere studier på raske mennesker viser en beroligende og afspændende effekt og ikke mindst en bedre søvnkvalitet. Til gengæld viser andre studier, at alkohol ofte giver en urolig søvn. Derfor er det så meget bedre at tage et par kapsler ReActive en halv time før sengetid, og er der meget uro, så suppler endelig med 200-400 mg magnesium.
Har du store søvnproblemer, kan en cocktail af Tryptonat, Nervotip og Pascoflair være en særlig gave til et overanstrengt sind.
Kroniske smerter skaber træthed i hjernen
Det interessante er, at har du kroniske smerter, bruger din hjerne ekstra meget energi på at tage stilling til smerterne, og det foregår uophørligt døgnet rundt. Derfor ser man også en meget høj frekvens af indtag af både alkohol som selvmedicinering og smertestillende medicin i håndkøb og på recept, og ja, det er også nødvendigt indimellem både ved akut sygdom og ved bølger af smerter gennem et kronisk forløb.
Men naturen vil gerne give dig en håndsrækning.
Vil du tage imod den?
I Rebuild finder du følgende ingredienser:
Calcium, magnesium, kollagen fra fisk, D-vitamin, K2-vitamin, C-vitamin, zink, mangan, rødkløverekstrakt, bambusa-ekstrakt, stor nælde, Salix spp.-ekstrakt.
Dosering: To kapsler dagligt, evt. fire kapsler fordelt over dagen i tre måneder, og derefter to. Har du tendens til knogleskørhed, skal du fortsætte et godt stykke tid forbi menopausen. Mænd kan også få knogleskørhed, og du kan roligt gøre det samme som kvinder.
Husk den knoglestyrkende motion.
I ReActive finder du følgende ingredienser:
Djævleklorod, pilebarkekstrakt, gurkemejeekstrakt, ingefærekstrakt, kollagen fra fisk, humleekstrakt, lecithin fra solsikke, sort peber-ekstrakt, Vitamin C.
Dosering: To kapsler dagligt, evt. fire kapsler fordelt over dagen i tre måneder, og derefter to. Husk inflammationshæmmende kost, suppler gerne med omega-3-fedtsyrer, og find den motion, der passer til dig og dine symptomer. Nogle dage er det et lille vindue, du kan træne ud fra, andre gange – og forhåbentlig med hjælp fra naturens skatkammer – et stort panoramavindue, som er fyldt med smertestillende motion.
Comments are closed.